maanantai 18. joulukuuta 2023

Elokuvissa LXXXI: Nälkäpeli: Balladi laululinnuista ja käärmeistä

 Heippa!


Elokuva perustuu Suzanne Collinsin kirjaan, joka on aiemman Nälkäpeli-trilogian esiosa. Osissa näyttelevät Tom Blyth (Coriolanus Snow), Rachel Zegler (Lucy Gray Baird), Hunter Schafer (Tigris, Coriolanuksen serkku), Fionnula Flanagan (vanharouva, Coriolanuksen isoäiti), Josh Andrés Rivera (Sejanus Plith), Peter Dinklage (rehtori Highbottom), Viola Davis (tohtori Volumnia Gaul) ja Jason Schwartzman (Lucky Flickerman). Ohjauksesta vastaa aiemmistakin Nälkäpeli-leffoista tuttu Francis Lawrence.

Oli jotenkin vaikea valita, mitkä nimet kirjoittaisin tuohon ylle. Kirjassa muut ohjaajat, Coriolanuksen luokkatoverit, pääsevät paljon enemmän esille, kun nyt osa ei tule edes mainituksi. Esimerkiksi Ringin sisarukset, jotka tribuutteineen kuolevat areenan pommituksessa, jätetään kokonaan huomiotta. Heidän kuolemansa lienee ollut yhtä suurena tekijänä Gaulin kostossa kuin Felix Ravinstillin (tai no, tietysti Felix oli presidentin poika, mutta joka tapauksessa kirjassa Ringitkin huomioitiin Gaulin puheessa). Tämä on huono asia myös Coriolanuksen hahmokehityksen kannalta, koska esimerkiksi Clemmie jää todella irtonaiseksi ja hänen ”tapaturmansa” käärmeiden kanssa vaikuttaa Coryoon paljon enemmän kuin elokuva kertoo.

Kirja on – niin hassulta kuin se viihteellisen young adult -teoksen kohdalla sanoa – ennen kaikkea luonnetutkielma. Sitä on vaikea tuoda valkokankaalle, ainakaan samaan tapaa kuin aiempia Nälkäpelejä. Monet asiat suorastaan juostaan läpi, jopa itse peli, vaikka se onkin väkivaltaisempi ja toiminnantäyteisempi kuin kirjassa. Aika ironista, että elokuva tekee pelistä katsojaystävällisen, kun kirjassa nimenomaan korostetaan, että se oli katsojille varsin kyllästyttävä (siis myös tämä juuri pelattava kymmenes peli). En tiedä miksi kamerat näkivät myös salakäytäviin, minusta niiden puutteen oli idea luoda odottavaa jännitystä, koska kaikki tribuutit (jotka säilyivät pelin alusta) oleilivat siellä. Ja miten hitossa Coriolanus pääsi areenalle tarkastamaan niitä? Sejanuksen piti lahjoa rauhanvartija päästäkseen sisään. Vähän hassua, että elokuvaan on päästetty pujahtamaan tällaisia epäloogisuuksia, koska kirjassa ne menevät ihan järkevästi (Coryo ei käy areenalla, Sejanus livahtaa sinne salaa). Näitä oli itse asiassa muitakin, mutta niitä ei ole tässä syytä sen kummemmin eritellä. Mietin vain huomasiko kirjaa lukematon, koska osa niistä olisi ainakin minua hämmentänyt.

Pidin siitä, että Tigriksestä oli tehty vielä enemmän Coriolanuksen omatunto, vaikka siitä oli viitteitä kirjassakin. Lucy Grayn laulut oli toteutettu hyvin ja Rachel Zieglerillä on hieno ääni. Akatemian univormu oli superouto hamehousuyhdistelmä, mutta muuten tykkäsin puvustuksesta. Lucy Gray oli alussa jotenkin kärkevämpi kuin kirjassa ja elokuva hyppi tämän ja kirja-Lucyn välillä koko kestonsa ajan (joskin mielestäni kirja-Lucy oli enimmän ajan esillä, mistä toki kiitos käsikirjoittajille ja ohjaajalle).

Joku arvostelija oli kirjoittanut Balladin olevan epäonnistunut Nälkäpelin uudelleen lämmittely. Vaikka kirjan ja elokuvan välillä on tehty paljon isojakin muutoksia, minusta kirjan lukeminen paransi katsomiskokemusta. Enkä usko, että kukaan kirjan lukenut pitää tarinaa uudelleenlämmittelynä, vaikka ei tykkäisikään leffasta. Itse jään positiivisen puolelle, vaikka täydellisyydestä ollaan vielä kaukana. Kaikki kunnia niille, jotka ovat tuoneet valkokankaalle melko valkokangasepäystävällisen kirjan jokseenkin onnistuneesti.


-Roona-



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mietteitä kirjasta CX: Finale, Kärsimyskukkauuteaddiktio ja Kapteeni Nemo merten syvyyksissä

 Heippa! ' On kaksi kuukautta siitä, kun Kohtalot vapautuivat korttipakan kahleista, kun Legend julistautui kruununperijäksi ja kun Tell...