tiistai 4. kesäkuuta 2024

Elokuvissa LXXXVII: Challengers

Heippa!


Challegers on Luca Guadagninon ohjaama elokuva. Pääosissa näyttelevät Zendaya (Tashi Duncan), Mike Faist (Art Donaldson), Josh O´Connor (Patrick Zweig), Nada Despotovich (Tashin äiti) ja A. J. Lister (Lily, Tashin ja Artin tytär).

Tashi on tenniksen nouseva tähti, kunnes yliopistojen välisessä turnauksessa saatu polvivamma päättää kiidon. Ennen collegen alkua hän on kuitenkin ehtinyt tavata lahjakkaat ja samassa sisäoppilaitoksen asuntolahuoneessa kasvaneet pelaajat Artin ja Patrickin. Kummatkin ihastuvat kauniiseen, mutta vain tenniksestä kiinnostuneeseen Tashiin. Art aloittaa collegen Tashin tapaan Standfordissa, kun taas Patrick lähtee suoraan kiertämään ammattilaisturnauksia. Tashin ja Patrickin välillä kipinöi, mutta lopulta Tashin valinta kääntyy vammautumisen hetkellä vierellä olevaan ja mieleltään taipuvaisempaan Artiin. Hän onnistuukin valmentamaan tästä Open-turnauksia voittavan ilmiön. Valmennussuhde johtaa avioliittoon ja pieneen tyttäreen, mutta onko Tahsi sittenkään todella valinnut ystävysten ja kilpakumppanien väliltä?

Elokuva kiusoittelee päähenkilöiden keskeisellä seksuaalisella jännitteellä kuin sanoen, että tästä olisi hyvin voinut tulla kolmenkimppakin. Toisaalta Tashi taitaa kaikkein eniten toivoa näkevänsä omalta kannaltaan hyvin pelattua tennistä, kun taas Art haluaisi ehkä uran jälkeen tavallista perhe-elämää. Patrickin mahdollisesta bi-seksuaalisuudesta vihjaillaan (hän on ainakin selvästi kiinnostunut myös muista miehistä kuin Artista). Lopulta juoni kulminoituu siihen, ettei kumpikaan miehistyneistä pojista ajattele tenniksestä yhtä intohimoisesti kuin Tashi, jolle tennis on kaiken moraalin yläpuolella. Hän voi pakottaa miehensä jatkamaan uhkaamalla tätä jättämisellä ja panna tämän vastustajaa vastineeksi siitä, että tämä häviäisi ottelun tahallaan. Elokuvan nykyaika on Artin ja Patrickin välinen challeger-turnauksen ottelu, kaikki muu esitetään takaumina. Se sopii erinomaisesti kuvaamaan etenkin Tashin prioriteetteja. Lopulta on kyse vain ja ainoastaan tenniksestä.

Guadagninolla on taito ohjata nuoria näyttelijöitään, joskin minulle ennakkoon tutut Josh O´Connor ja Zendaya ovat muutenkin taitavia. Mike Faist on kiinnostava uusi tuttavuus. Myös avainkohdissa kiihtyvä ja elektroniseksi muuttuva musiikki oli hyvä lisä kohtauksiin. Muutaman hetken kestävä kokeilu katsella ottelua tennispallon näkökulmasta on hauska ja sopiva. Pidin tästä elokuvasta paljon ja voin lämpimästi suositella sitä muillekin.


-Roona-




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kastanjanruskeaa ja pisamanpunaista

 Moikka! Huom: Tämä on fanifiktiota, jossa henkilöt ja maailma on otettu J. K. Rowingin Harry Potter kirjoista, mutta juoni on omani. Olen k...