tiistai 2. heinäkuuta 2024

Elokuvissa LXXXVIII: Wicked Little Letters

 Heippa!


Brittielokuva Wicked Little Lettersissä näyttelevät Jessie Buckley (Rose Gooding), Olivia Coleman (Edith Swan), Timothy Spall (Edward Swan, Edithin isä), Gemma Jones (Victoria Swanm Edithin äiti), Malachi Kirby (Bill, Rosen miesystävä), Alisha Weir (Nancy Gooding, Rosen tytär), Anjana Vasan (konstaapeli Gladys Moss), Hugh Skinner (konstaapeli Papperwick), Lolly Adefope (Kate), Eileen Atkins (Mabel) ja Joanna Scanlan (Ann).

Juoni seuraa Littlehamptonin rantakaupungin elämää, jota järkyttävät sen asukkaille kirjoitetut roisit kirjeet. Aluksi niitä saa vain Edith, edelleen vanhempiensa luona asuva konservatiivinen vanhapiikatytär. Edith syyttää kirjeiden lähettämisestä naapuriaan Rosea, irlantilaistyttöä, jonka menneisyydestä tiedetään vain se, mitä tämä on itse kertonut. Rose on muutenkin tunnettu pahasuisuudestaan ja naisille sopimattomista tavoistaan. Hän joutuu tutkintavankeuteen. Yksi poliisi on kuitenkin varma, ettei Rose ole syyllinen, nimittäin naiskonstaapeli Gladys Moss. Hän alkaa tutkia tapausta kaupungin naisten kanssa ja lopulta he saavat selville syyllisen, joka on lähempänä kuin he arvasivatkaan.

Swanien perhedynamiikka oli varsin mielenkiintoinen. Isä selvästi alisti Edithiä, mutta oli toisaalta vaimolleen ystävällinen. Äidin kuoltua epäilin jopa menneisyydestä paljastuvan jotain synkkää esimerkiksi että isä olisi pahoinpidellyt Edithiä lapsena, mutta hän oli yksinkertaisesti vain ylikontrolloiva ääliö. Mutta Edithin pakkomielteenomainen halu saada negatiiviset tunteensa ulos oli varmasti seurausta tästä. Se näkyy myös kirjeiden sisällössä (hän paljastuu itse kirjoittajaksi). Niissä on pääasiassa kiroilua ja pilkkasanoja (tyyliin vittu ja huora), ei siis mitään upeaa ivailua tai ironiaa.

Rose rellestää kyllä monen edestä, mutta tyttärestään hän huolehtii ihan hyvin. Oikeasti hän on karannut miehensä luota, vaikka väittääkin tämän kaatuneen sodassa. Mies oletettavasti pahoinpiteli häntä (Rose sanoo, että tämä oli hänelle paha). En itse hirveästi pitänyt Rosen luonteesta, mutta ei hän huono ihminen ollut. Vähän ihmettelin, kun Gladysin (intialaistaustainen näyttelijä) ja Billin (musta näyttelijä) hahmojen etnisyyteen ei puututtu millään tavalla, mutta oletettavasti henkilöt, joihin he perustuvat olivat valkoisia, sillä koko juttu nimittäin perustuu tositapahtumiin. Olen katsonut sarjoja, joissa (edelleen) ensimmäisiä naispoliiseja kohdellaan huonosti vielä 1960-luvulla, joten millaistahan Gladysin työ mahtoi oikeasti olla 1920-luvulla, jonne leffa sijoittuu.

Näyttelijän työ oli todella hyvää, mutta ei tältä joukolta muuta olisi odottanutkaan. Erityisesti ensimmäisen minuutit, joissa luetaan kirjettä nro. 19, jäivät mieleeni. Oli kiva katsoa välillä elokuvaa, jossa ei ollut romanttista juonta tai sivutarinaa. Hyvän mielen leffa, jossa on myös sisältöä. Suosittelen lämpimästi.



-Roona-



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kastanjanruskeaa ja pisamanpunaista

 Moikka! Huom: Tämä on fanifiktiota, jossa henkilöt ja maailma on otettu J. K. Rowingin Harry Potter kirjoista, mutta juoni on omani. Olen k...