tiistai 16. heinäkuuta 2024

Mietteitä kirjasta CVI: Varjon sisar, Balladi laululinnusta ja käärmeistä sekä Yösoittoja

 Heippa!


Tähti D´Apliése on tottunut tiiviiseen yhteiseloonsa sanavalmiin CeCe-sisarensa kanssa. Kasvatti-isä kuoltua Tähti huomaa kaipaavansa itsenäisyyttä. Ero sisaresta tuntuu mahdottomalta, mutta lopulta Tähti päättää aloittaa oman syntyperänsä selvittämisen. Omalaatuisen Papa Saltin jättämä vihje vie hänet vanhan lontoolaisen kirjakaupan ovelle. Tähti kerää kaiken rohkeutensa, avaa oven, ja jossain kaupan sisällä kilisee pieni kello. Vuonna 1909 Englannin Järviseudulle itsenäinen ja itsepäinen Flora MacNichol vannoo, ettei koskaan menisi naimisiin. Hän asuu onnellisena kodissaan maineikkaan Beatrix Potterin naapurissa. Kohtalon oikku heittää Floran kuitenkin Lontooseen kuningas Edvard VII:n hovin seurapiirien helmoihin, jonka petollisiin pauloihin Flora on vaarassa kompastua.

Tykkäsin kovasti monista Varjon sisaren hahmoista. Erityisesti omalaatuinen Orlando ja virkeä Flora olivat suosikkejani. Minun oli vaikea sulattaa, että Tähti aluksi pikkumaisesti inhosi Mousea. Olihan tämä tylynpuoleinen, mutta ei tämän käytös minusta oikeuttanut lähellekään Viemärirotaksi kutsumiseen. Myös rakkaus kehittyi lopussa yllättävän nopeasti, Mousen yllättävää mielenmuutosta en niinkään ihmettele, sen hänen taustansa selittää aika hyvin. Onkohan noiden ”järkyttävien” paljastuksien oikeasti tarkoitus olla lukijalle yllätyksiä, sillä minä tajusin ne jo varhaisessa vaiheessa. Floralla ja Tähdellä meni huomattavan kauan laskea yhteen yksi plus yksi syntyperänsä ja Roryn syntyperän kohdalla. Mutta tämä oli ehdottomasti suosikkini sarjan kirjoista tähän mennessä.

On elonkorjuun aamu ja kymmenes vuotuinen Nälkäpeli on alkamassa. 18-vuotias Coriolanus Snow valmistautuu Capitolissa hohdokkaaseen tehtävään yhtenä Nälkäpelin ohjaajista. Ennen niin mahtava Snow-suku elää kovia aikoja, ja sen ainoa heikko toivo on Coriolanus: onnistuuko hän päihittämään koulutoverinsa viehätysvoimassa, älyssä ja oveluudessa ja ohjaamaan tribuuttinsa voittoon? Lähtöasetelma on Coriolanukselle kehno. Hänet määrätään ohjaajaksi tribuuteista heikoimmalle, Vyöhykkeen 12 tytölle. Kaksikon kohtalo on nyt hitsattu yhteen – jokainen Coriolanuksen valinta voi johtaa suosioon tai epäonnistumiseen, voittoon tai tuhoon. Areenan sisäpuolella käydään kamppailua elämästä ja kuolemasta. Areena ulkopuolella Coriolanus puolestaan tajuaa, että hänellä on tunteita kuolemaan tuomittua tribuuttiaan kohtaan… ja hänen on päätettävä, noudattaako sääntöjä vai pyrkiäkö voittoon keinoja kaitamatta?

Coriolanuksesta on vaikea pitää. Lieneekö Collins siihen edes pyrkinyt? Olisin kuitenkin kaivannut pientä inhimillisyyttä. Coriolanukselle tärkein on minä. Jopa kiinnostustaan Lucy Grayhin hän ajattelee itsensä kautta. Mietin, oliko hän koskaan todella ihastunut Lucy Grayhin vai pelkästään ajatukseen itsestään tytön kanssa. Hän ei kykene ymmärtämään Sejanusta, joka todentotta on hänen vastakohtansa, monillakin sellaisilla tavoilla, joita hän ei itse ymmärrä. Coriolanus ei näe ristiriitaa siinä, että vyöhykkeiden ihmiset ovat ansainneet kohtalonsa ja samalla hän kuitenkin valittaa vyöhykkeiden surkeista oloista aivan kuin ne olisivat sattuman oikku. En kyllä valitsisi näin kapeakatseista henkilöä presidentiksi. Sitä paitsi jos Coriolanus on kymmenennen Nälkäpelin aikaan 18-vuotias, hänen täytyy Katnissin aikaan olla yli kahdeksankymppinen. Toki sen ikäinen johtaja ei ole oikeissa demokratioissakaan ennen kuulumaton, mutta kuinka kauan hän on silloin ollut presidenttinä.

Yösoittoja on haikea ja hauska kokoelma, jossa viisi tarinaa rakkaudesta, musiikista ja ajan kulumisesta kietoutuu yhteen. Se on kuin musiikkiteos, jonka osat toistavat samaa teemaa mutta soivat eri sävellajeissa. Henkilögalleriaan kuuluu nuoria unelmoijia, kahvilamuusikoita ja eilispäivän tähtiä, joiden kaikkien elämässä on koittanut totuuden hetki. Puolalainen Jan soittaa työkseen kitaraa San Marcon aukiolla Venetsiassa. Eräänä päivänä hän huomaa kahvilan pöydässä Tony Gardnerin, menneiden aikojen amerikkalaisen iskelmätähden, jota hänen äitinsä palvoen kuunteli mustanpörssin levyiltä. Gardner haluaa laulaa serenadin vaimolleen Lindylle. Lindy tavataan uudelleen vastaeronneena hollywoodilaisessa hienostohotellissa, jossa julkimot parantelevat itseään kauneusleikkausten jäljiltä. Viimeisessä kertomuksessa palataan italialaiselle piazzalle.

Lyhyissä novelleissa Ishigurosta paljastuu absurdiutta, jota voi verrata toiseen japanilaiseen nimittäin Haruki Murakamiin. Tarinoissa pysytellään Euroopassa hollywoodilaista toipumishotellia lukuun ottamatta. Venetsian ja Englannin turistialueen lienevät jokaiselle jollakin tavalla tuttuja, vaikkei niillä olisi itse vieraillutkaan. Pidin tietystä menneen ajan tunnelmasta, vaikka novellien tapahtumat taisivatkin sijoittua kaksituhattaluvun alkuun tai vähintäänkin yhdeksänkymmentäluvun loppuun. Oli myös hauskaa, miten kaikkia tarinoita yhdisti jollain tavalla musiikki. Myös Emilyn ja Charlien tarinassa kertojaa ja Emilyä yhdisti sama musiikkimaku, vaikka kukaan ei siinä soittanutkaan mitään instrumenttia. Kivaa oli lukea taas pitkästä aikaa novelleja.


-Roona-



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Miehen mieli askartelevi voimassa sisäisessä

 Moikka! (100)  Mestari Valkea Lootus istui jalat ristissä lammen rannalla. Taikuus virtasi voimakkaana juuri lammen vieressä, mutta hän sul...