tiistai 15. helmikuuta 2022

Elokuvissa LVII: Kuolema Niilillä

 Heippa!


Kenneth Branaghin elokuva perustuu Agatha Christien samannimiseen Hercule Poirot -mysteeriin. Pääosia esittävät Branagh itse (Hercule Poirot), Tom Bateman (Bouc), Annette Benning (Euphemia Bouc, edellisen äiti), Gal Gadot (Linnet Ridgeway), Armie Hammer (Simon Doyle), Emma Mackey (Jacqueline de Bellefort), Rose Leslie (Louise Bourget, Linnetin palvelijatar), Letitia Wright (Rosalie Otterbourne), Sophie Okonedo (Salome Otterbourne), Russell Brand (Windlesham), Ali Fazal (Katchadourian, Linnetin serkku), Jennifer Saunders (Marie van Schuyler, Linnetin kummitäti) ja Dawn French (Bowers, edellisen seuralainen).

Jotenkin pidin tästä enemmän kuin Idän pikajunasta ja toisaalta elokuva oli tyhjä. Jos aloitetaan ensin hyvistä jutuista. Branagh on kääntänyt omaa näyttelemistään ja manerisointiaan asteen verran pienemmälle, mikä tekee hänen Poirot´tistaan heti miellyttävämmän hahmon. Kautta linjan koko näyttelijäkaarti näyttelee erinomaisesti. Vaikutuksen teki erityisesti harvinaisessa vakavassa roolissa nähtävä Russell Brand. Gal Gadot on Linnetinä glamourin huipentuma. Erillismaininnan ansaitsee myös Letitia Wright, joka puhaltaa sielua varsin suoraviivaiseen hahmoon. Roolitus onkin etenkin naisten osalta täynnä tähtipölyä.

Puvustus on luonnollisesti upea. Elokuvan värimaailma vaikuttaa myös tarkkaan mietityltä. Se on runsas, mutta ei aivan kuitenkaan. Aivan kuin alkukohtausten mustavalkoisuus olisi hyvällä tavalla jäänyt kummittelemaan taustalle. Mistä pääsenkin alkukohtauksiin ja Poirot´lle ilmeisesti tätä varten luotuun taustatarinaan. Pidin mustavalkoisuudesta, vaikka oli kyllä vaikea kuvitella Poirot`a sotaan. Tai Branagh´n Poirot´n voi kuvitella sinne helpommin kuin sen kuvan, mikä Poirot´sta yleensä on (ie. Suchet). Oli aika kiinnostava ajatus, että Poirot olisi kasvattanut kuuluisat viiksensä peitelläkseen kasvoihin tullutta sotavammaa. Oli muuten hauskaa, että Poirot´n kapteenin esittäjä oli viiksinen sekä niin Branaghin että Poirot´n näköinen, että katsoja alkoi ihmetellä, miten kummassa Poirot on päätynyt johtamaan sotilaita. Poirot rakastettu Katherine jäi minulle vähän irtonaiseksi ja laihaksi hahmoksi. Olisin kaivannut viittausta siihen, missä he olivat tutustuneet tai jotain muuta, mikä olisi selittänyt heidän ilmeisesti varsin syvää rakkauttan.

Tarinasta sinänsä en pitänyt kovin paljon. Se oli itse asiassa aika tylsä, melko vähän tapahtui. Idän pikajunan lähes klaustrofobinen suljetus mysteerin jännite oli poissa eikä sitä oikein korvannut mikään. Linnetin murha oli niin selvästi tarkoin harkittu (tähän päätelmäänhän Poirot´kin heti päätyi), että ei tullut sellaista tunnetta, että kuka tahansa voi olla seuraava kuten Idän pikajunassa. Arvelinkin melko pitkälle elokuvaa, että Linnetin murha jää ainoaksi. Toiseksi murhatuksi olisin veikannut enemmin aviomies Simonia.

Kuolema Niilillä on miellyttävä, joskaan ei maailmoja räjäyttävä leffa. Voin suositella sitä katsottavaksi jopa teatterissa ja ilman muuta sitten ainakin suoratoistopalvelusta, mihin ikinä niistä se tuleekaan.


-Roona-



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tirkistelijä

 Moikka! Huom: Tämä on fanifiktiota, jossa hahmot ovat muualta, mutta juoni on omani. MCU kuuluu tekijöilleen, kirjoitan huvikseni enkä saa ...