maanantai 12. syyskuuta 2022

Mietteitä kirjasta LXXII: Neljätoistanollakuus ja Valo jonka kadotimme

 Heippa!


”Tällaista tämä juuri nyt on. Edessäni tämä hetki ja ikuisuus ja selkäni takana ovi josta astelen sisään kotiini. Kunhan ensin olen harjannut lumet pois rappusilta. Kiirettä ei ole, sillä avaruudessa on turvallista ja hyvä olla. Kaikkialle on yhtä pitkä matka.” Neljätoistanollakuus tarjoaa näynomaisia välähdyksiä ihmisistä ja muusta olevaisesta ajassa ja ajattomuudessa. Antti Reini (s. 1964) on näyttelijä ja muusikko. Neljätoistanollakuus on hänen esikoisteoksensa. Monologin, proosarunon ja novellin muotoon taipuvat tekstit tarkastelevat kohteitaan yhtä aikaa mikroskoopin ja kaukoputken lävitse, usein unen ja mielikuvituksen selvänäköisellä kielellä. Filosofinen pohdinta ja kahvinkeitto, minän hajoaminen ja eheytyminen, arki ja absurdi rinnastuvat ja vaihtavat paikkaa. Kaikki on iloisesti sekaisin ja selvää - kuten elämä itse.

En erityisesti lämmennyt Reinin kaikille kokeiluille. Suosikkejani novelleista olivat ne perinteisimmät, erityisesti Herra Gonzales. Joissakin tarinoissa minusta tuntui, että yhden loistavan lauseen tai ajatuksen ympärille oli varta vasten kehitetty jonkinlainen pieni juonikyhäelmä. Se lause tai ajatus, kun erottui niin hyvin muun keskinkertaisuuden joukosta. Tämä on vain minun mielipiteeni enkä kritisoi Reinin kirjoitustaitoa; hän kirjoittaa pääosin minusta oikein hyvin. Tykkäsin myös novellista, jossa maailmaa oli katseltu varjon näkökulmasta. Kuinka se toivoi pääsevänsä viettämään eläkepäiviään, olikohan sudenkorennon siiven varjona. Ajatus oli jotenkin suloinen. Mutta oli jännä lukea pitkästä aikaa novelleja ja vielä näin lyhyitä.

Lucy ja Gabe, parikymppiset opiskelijat heittäytyvät kiihkeään syleilyyn syyskuun 11. päivän terrori-iskun synnyttämässä kaaoksessa New Yorkissa. He rakastuvat palavasti, mutta unelmat vievät parin erilleen. Kumpikaan ei pysty unohtamaan erityistä yhteyttä heidän välillään. Oliko heidät sittenkin tarkoitettu toisilleen? Kipinöivä parisuhde päättyy, kun Gabe päättää lähteä sotavalokuvaajaksi Irakiin ja Lucy taas keskittyä uraansa lastenohjelmien parissa Yhdysvalloissa. Lucyn ja Gaben polut risteävät jälleen vuosia myöhemmin – mutta onko silloin jo liian myöhäistä? Jill Santopolon romaani on ainutlaatuinen kertomus unelmista, intohimosta, kipeistä valinnoista sekä ensirakkauden voimasta. Unohtumaton rakkaustarina uppoaa suoraan lukijan sydämeen.

Minulle jäi tästä ristiriitaiset fiilikset. Pidin tarinasta, mutta koin kokonaisuuden liian sentimentaaliseksi. Epäilen, että olisin saanut ainakin Gabesta paremman kuvan, jos ulkopuolinen kertoja – tai hän itse – olisi päässyt kuvailemaan häntä. Nyt Gabe vaikutti välillä hyvinkin itsekeskeiseltä ja ikävältä ihmiseltä. Hän jotenkin odotti, että Lucy toimisi hänen pillinsä mukaan silloin, kun hän suvaitsi ilmaantua paikalle. Toisaalta ei Darrenkaan vaikuttanut aina ihan ihannemieheltä. Hän toimi aika suoraviivaisesti ja se tsekkauslista oli jotenkin luotaantyöntävä. Minuakin olisi ärsyttänyt vaatimukset jäädä kotiäidiksi. Ja jos niitä lapsia kerran ison liudan haluaa, niin kannattaisi varmaan osallistua hoitoon tasa-arvoisesti ja nousta tuudittelemaan sitä kipeää taaperoa.


-Roona-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Elokuvissa: LXXXVI: Back to Black

 Heippa! Sam Taylor-Johnson on ohjannut elämäkertaelokuvan Amy Winehousesta. Pääosissa näyttelevät Marisa Abela (Amy), Jack O´Connell (Blake...