maanantai 19. joulukuuta 2022

Elokuvissa LXVII: Black Panther: Wakanda Forever

 Heippa!


Uusimman Marvel-elokuvan on ensimmäisen Black Pantherin tapaan ohjannut Ryan Coogler. Pääosissa ovat Letitia Wright (Shuri), Lupita Nyong ´o (Nakia), Danai Gurira (Okoye), Winston Duke (M´Baku), Angela Bassett (kuningatar Ramonda), Tenoch Huerta (Namor), Martin Freeman (Everett Ross) ja Dominique Thorne (RiRi Williams).

Leffa alkaa hautajaisilla. T`Challa on kuollut. Oli eleenä ihan kaunista antaa T`Challalle samanlainen loppu kuin Chadwick Bosemanille: mennä hiljaa kärsittyyn sairauteen. Se ei vain minusta sopinut Wakandan maailmaan, jossa lähes kaikki voidaan parantaa (epäilemättä heillä olisi ollut sanansa sanottavana Bosemanin syövällekin). Pidin muuten hautajaiskohtauksesta tosi paljon. Siinä oli jälleen runsaasti afrikkalaisperinnettä, jota tuotiin esille jo ensimmäisessä Pantterissa. Leffassa ei selitetty miksi Wakandassa ei vielä vuodenkaan päästä ollut valittu uutta hallitsijaa (Ramonda oli vain väliaikainen hallitsija, niin paljon kuin häntä kuningattareksi kutsuttiinkin). Black Pantherin soihtua ei tietenkään oltu voitu antaa eteenpäin, mutta eivät kai wakandalaiset ikuisuutta olleet ajatelleet odottaa, kun kuitenkin oli selvää, että he olivat toistaiseksi ilman sydänyrttiä. Tulin siis vaan miettineeksi, että vaikuttiko asiaan, että kuninkuus voi periytyä vain pojalle, paitsi jos sydänyrtti antaa voimat tytölle, jolloin hänestä voi tulla hallitsija myös.

Namorin valtakunta oli kivasti toteutettu. Tunnelma oli tällaiselle maakravulle ajoittain jopa ahdistava pimeyksineen ja paineen tunteineen. Oivaa elokuvallistamista siis. Namorin nimen kohdalla tunsin myötähäpeää, vaikka uskonkin, että selitys nimelle oli otettu ihan alkuperäisistä sarjakuvista. Nimessä itsessään siis ei ole mitään vika, se selitys vaan oli tasoa kreikkalaiset kutsuivat muita kansoja barbaareiksi, koska heidän mielestään niiden kielet kuulostivat bar, bar, bar -äänteiltä. Mayamytologiasta tulevasta nimestä Kukulkan luonnollisesti pidin. Tykkäsin, ettei hänen ja Shurin välille oltu yritetty muodostaa romanssia vaan Shuri löysi hänestä kaikupohjaa omille ajatuksilleen. Toisissa oloissa heistä olisi voinut tulla hyvät ystävyyden silaamat liittolaiset.

Rossilla ei ollut elokuvassa oikein mitään virkaa. Ei häntä tarvittu edes FBI:n asiantuntijaksi. RiRillä taas epäilemättä on paikkansa universumin tulevissa leffoissa, mutta Wakanda Foreverissä hänkin lähinnä roikkui mukana. Angela Bassett tekee upean roolin kuningattarena, joka on menettänyt perheensä Shuria lukuun ottamatta. Afroamerikkalainen cast ottaa muutenkin ilon irti saadessaan näytellä afrikkalaisia hahmoja. Samoin näyttää olevan latinoperäisten hahmojen kohdalla. M`Baku oli jotenkin kauhean sympaattinen tässä, etenkin kuinka hän yritti olla isoveli Shurille ottamatta kuitenkaan millään tavalla T`Challan paikkaa.

Black Panther oli minulle henkilökohtaisesti tosi puhutteleva kokemus ja siihen Wakanda Forever ei todellakaan yllä. Toisaalta pidin siitä, että MCU:ssa palattiin jälleen vakavammalle linjalle Thor: Love and Thunderin jälkeen, jossa lähes kaikki oli vitsiä. Kokonaisuudessaan Forever on kuitenkin suositeltavaa katsottavaa universumista kiinnostuneille.

 

-Roona-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Elokuvissa: LXXXVI: Back to Black

 Heippa! Sam Taylor-Johnson on ohjannut elämäkertaelokuvan Amy Winehousesta. Pääosissa näyttelevät Marisa Abela (Amy), Jack O´Connell (Blake...