tiistai 15. elokuuta 2023

Mietteitä kirjasta XCIV: Minun lyhyt historiani, Suuri lammasseikkailu ja Rakkautta koleran aikaan

Heippa!

Kosmologi Stephen Hawkingin teoriat ovat muuttaneet käsitystämme maailmankaikkeuden historiasta. Nyt maailman kuuluisin tiedemies kertoo oman tarinansa. Kun Stephen Hawkingilla todettiin 21-vuotiaana hermostoa tuhoava ALS-oireyhtymä, hänen ennustettiin kuolevan pian. Hawking ei kuollut, vaan kehitti tiedemaailmaa mullistaneet teoriat maailmankaikkeuden synnystä ja luonteesta. Runsaasti kuvitetussa elämänkerrassaan 72-vuotias Hawking kertoo hauskasti ja avoimesti elämänsä ja ajattelunsa kehityksestä ja käännekohdista; ei vähiten siitä, miten tietoisuus oman elämän rajallisuudesta on ajanut häntä eteenpäin mahdottomilta tuntuvien henkilökohtaisten ja tieteellisten haasteiden edessä.

Hyvin lyhyt ja ylimalkainen elämänkerta. Plussana kuitenkin se, että Hawking kertoo itse itsestään. Välillä oli vaikea hahmottaa, oliko hän mukavaatimaton sanoessaan ihmisten olevan häntä fiksumpia vai tarkoittiko hän sitä todella. Kenties tässä ulkopuolisessa kertojassa/kirjoittajassa olisi ollut apua. Toisaalta hän tuntui olevan omista tieteellisistä saavutuksistaan hyvin varma (mikä on varmaan ihan aiheellista – se vain tuntui näin suomalaisesta näkökulmasta, jossa on aina tottunut jättämään jonkinlaisia varauksia, kovin no, varmalta). Hawking kommentoi myös melko kylmänoloisesti Jane-vaimonsa masennusta, mutta kenties hän – Janen pyynnöstä mahdollisesti – ei ole halunnut syvemmälle mennäkään. Toisaalta aina, kun hän mainitsee lapsensa, on maininnoissa minusta jonkinlaista lämpöä.

Haruki Murakamin Suuren lammasseikkailun tarinan kertoja on tavallinen tokiolaiskaveri, keskivertoa älykkäämpi, mutta kokonaan vailla kunnianhimoa. Odottamatta hänen tylsään elämäänsä ilmaantuu nuori nainen, jolla on ihmeelliset korvat, ja tämä nainen ennustaa, että kertoja joutuu pian tekemisiin lampaan kanssa. Siitä alkaa suuri lammasseikkailu, joka vie Hokkaidon jylhille lumisille vuorille, keskelle yksinäisyyttä ja mystisiä kokemuksia, odottamattomia oivalluksia ja paljastuksia.

Jälleen Murakamin yhdelläkään hahmolla ei ole nimeä – paitsi Rotalla, joka ei ole kirjassa juurikaan läsnä fyysisesti (ja Rotta on tietysti vain lempinimi myös). On vain minäkertoja, ex-vaimo, tyttöystävä, Pomo, Pomon sihteeri, autonkuljettaja, hotellin pitäjä. Maailmanloppu ja ihmemaassa kertojan tyttö oli lihava (asia, josta piti koko ajan huomautella, mutta joka ei kuitenkaan muka merkinnyt kertojalle mitään), nyt tyttöystävällä on kauniit, seksuaalisesti kiihottavat korvat. Ja keskeisenä hahmona on tähtiselkäinen lammas, jolla on mielessään maailmanvalloitus ja joka pystyy soluttautumaan ihmisten sisään! Varsinainen diktaattori siis. Rotta oli ihan mielenkiintoinen kaveri, ilmeisesti hän esiintyy myös jossakin muussa Murakamin kirjassa.

Nobel-palkitun kirjailijan maagisen realismin klassikkoteos, jossa rakkauden tarttuva tauti ei armahda ketään. Eteläamerikkalaisen maan rannikolle sadan vuoden taa sijoittuva Rakkautta koleran aikaan alkaa siitä, kun Karibian Jokilaivayhtiön 76-vuotias johtaja Florentino Ariza saapuu tohtori Juvenal Urbinon hautajaisiin kertoakseen tämän leskelle, kauniille Fermina Dazalle: ”Olen odottanut 51 vuotta, 9 kuukautta ja 4 päivää toistaakseni teille vielä kerran ikuisen uskollisuuteni ja kuolemattoman rakkauteni valan.” Monivivahteinen, satiirinen romaani itkettää herkkyydellään ja naurattaa roisiudellaan. Osin kirjailijan vanhempien rakkaustarinaan perustuva klassikko sekä kyseenalaistaa että juhlii rakkauden hulluutta.

Apua, minulle tuli kyllä Florentino Arizasta ihan stalkkerifiilis, kun hän aina vaan istuksi siellä penkillä odottamassa, että tietty ihminen kulkisi ohi. Harmiton stalkkeri ehkä, mutta harva sellaisiinkaan on ihastunut. Ferminasta tykkäsin, hän oli reipas tapaus ja mukava, kun hän ei jäänyt murehtimaan, ettei tullut menneeksi yhteen Florentinon kanssa, vaikkei Juvenal Urbinon kanssa solmittu avioliittokaan niin rakkaudentäyteinen ollut. Florentino Arizan naisystävät olivat kaikki myös kiinnostavia hahmoja. Kiinnitin huomiota, että kirjailijalla on tapa puhu kaikista sekä etu- että sukunimellä. En muista oliko näin myös Sadan vuoden yksinäisyydessä, siitä jäi lähinnä mieleen, että kaikkien nimi oli Alejandro (tai joku vastaava).


-Roona-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Miehen mieli askartelevi voimassa sisäisessä

 Moikka! (100)  Mestari Valkea Lootus istui jalat ristissä lammen rannalla. Taikuus virtasi voimakkaana juuri lammen vieressä, mutta hän sul...