maanantai 13. huhtikuuta 2020

Elokuvissa XLII: Emma

Heippa!


Emma on Autumn de Wilden ohjaama elokuva Jane Austenin klassisesta romaanista. Emma Woodhouse on nuori nainen, jolla kaikkea. Hän on rikas, kaunis ja fiksu. Ja järjestelee innokkaasti ystäviensä lemmenelämää. Nimiosassa nähdään Anya Taylor-Joy. Muissa rooleissa ovat Johnny Flynn (George Knightly), Bill Nighy (herra Woodhouse), Mia Goth (Harriet Smith), Josh O´Connor (pappi herra Elton), Callum Turner (Frank Churchhill) ja Miranda Hart (neiti Bates).

Minun on ensiksi myönnettävä etten ole eläessäni lukenut yhtään Austenin kirjaa. Olen toki nähnyt elokuvasovituksen Järjestä ja tunteista, tv- ja elokuvasovituksia Ylpeydestä ja ennakkoluulosta sekä viimeisimpänä tv-sovituksen kesken jääneestä Sanditon-romaanista. Jonkinlainen tuntuma minulla siis kuitenkin on Austenin tyyliin ja hahmoihin.

Heti alku, jossa Emma valmistautuu kotiopettajattarensa häihin veti mukaansa. Herra Woodhouse hyppimässä ympäriinsä ja valittelemassa kuinka surkeaa onkaan, kun tuleva rouva Weston (Gemma Whelan) lähtee talosta ja vieläpä kolme kertaa pienempää taloon! Emma, joka oli järjestänyt koko avioliiton oli tietenkin paljon rauhallisempi. Anya Taylor-Joyn kasvoissa on tiettyä ylimielisyyttä, joka sopi hyvin tähän rooliin. Kiinnitin huomiota, etteivät hän ja herra Knightlyn näyttelijä Johnny Flynn olleet kaikkein perinteisimmän Hollywoodin kauneusihanteen mukaisia, mikä oli virkistävää. Kauniita ihmisiä he toki ovat, mutta kummallakin on erikoiset kasvonpiirteet.

Emman ja Harriet Smithin ystävyys oli kuvattu kivasti. Aluksi ajattelin, että Emma haluaa olla hänen ystävänsä vain sen aikaa, että saa jälleen uuden onnistuneen avioliittoyhteyden luotua. Harrietissa oli haastetta, hän kun on avioton lapsi. Heidän suhteensa kuitenkin suureksi ilokseni kehittyi aidoksi ystävyydeksi ja kyllä Emma ystävää tarvitsikin. Väärinkäsitykset, joita sulhasen hankinnassa Harrietille sattuu olivat huvittavia ja toisaalta todella samaistuttavia. Herra Elton osoittautui aika ikäväksi tyypiksi, mutta arvasin kyllä heti, että hän oli kiinnostunut Emmasta eikä Harrietista. Oli muuten veikeää ajatella Josh O´Connoria huikentelevaisena pappina, kun on tottunut häneen no, huikentelevaisena nuorena kirjailijana Durrelin perheessä.

Tykkäsin myös Emman ja herra Knightlyn suhteesta, joka oli mukavan sisaruksellinen, vaikka heistäkin näki heti, että he tulevat olemaan tarinan pääpari. Dialogi oli varmaan aika lailla Austenille uskollista ja todella hauskaa. Pidin siitä, miten Knightly välillä läksytti Emmaa. Se ei ollut millään tavalla ilkeämielistä, vaan rehellistä palautteen antoa. Churchillin ja Emman suhdetta en ihan tajunnut, luultavasti sitä avataan kirjassa enemmälti. Emma on ihastunut häneen, mutta ovatko he kirjoitelleet tai viettäneet esimerkiksi jonkun aiemman kesän yhdessä, ei käy elokuvasta oikein ilmi. Joten heidän romanssinsa jäi minulle vähän köykäiseksi. Jouduin miettimään kovasti, mistä Callum Turner on niin tuttu, mutta hänhän näyttelee Newt Scamanderin veljeä Theseusta Ihmeotuksissa.

Puvustus ja lavastus olivat hienot. Tykkäsin paljon siitä, miten kuvat oli usein rajattu niin, että Emma oli suoraan kuvan keskellä. Tanssiaskohtaus oli myös mielestäni kiva ja jotenkin ihanasti erilainen kuin yleensä, en kyllä osaa selittää miten. Hupia tuottivat myös Hartfieldin palvelijaparat, jotka joutuivat siirtelemään niitä sermejä.

Suosittelen leffaa ilman muuta Jane Autenista pitäville ja muillekin, sillä se on kekseliäs, hauska ja valloittava-aivan kuten päähenkilönsäkin loppujen lopuksi.




                                                                         -Roona-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Miehen mieli askartelevi voimassa sisäisessä

 Moikka! (100)  Mestari Valkea Lootus istui jalat ristissä lammen rannalla. Taikuus virtasi voimakkaana juuri lammen vieressä, mutta hän sul...