maanantai 27. huhtikuuta 2020

Mietteitä kirjasta LI: Tyhjä valtaistuin, Haltiaelämää ja Aaltojen kutsu

Moikka!


Tyhjä valtaistuin on Bernard Cornwellin Uthred-sarjan kahdeksas osa. Wessexin ja Mercian joukot ovat liittoutuneet tanskalaisia vastaan, mutta epävakaus ja viikinkien hyökkäyksien jatkuva uhka varjostavat Britannian valtakunnan rauhaa. Mercian valtias Aethelred kuolee ilman perillistä, ja pöytä on katettu taistelelle valtaistuimesta. Bebbanburgin Uthred, Mercian suurin soturi, on aina kannattanut Athelflaedia seuraavaksi hallitsijaksi, mutta hyväksyvätkö ylimystö ja soturit koskaan johtajakseen naista? Edes naista, jolla on kaikki ainekset johtajaksi ja joka on Aethelredin leski ja Wessexin kuninkaan sisko? Kun mercialaiset keskittyvät riitelemään keskenään, ilmestyy pohjoisesta uusia vihollisia.

Ihan parasta, kun Uthred vanhenee, näistä kirjoista tulee koko ajan kiinnostavampia. Koko mätää pursuava haava –episodi ja sen parantaminen oli aivan kultaa. Vähän kyllä ihmetytti, että eikö Uthredilla ollut omaa tai Athelflaedin kustantamaa parantajaa/puoskaria hoitamassa haavaa, ettei se olisi ollut viikkoja kerrallaan puhdistamatta. Luulisi myös kivun lisäksi olevan ikävää kirjaimellisesti maustua omassa liemessään – tai siis mädässään. Prologi oli hauskasta kerrottu Uthredin pojan (myöskin nimeltään Uthred) näkökulmasta. Tykkäsin Eardwulf-herran siskosta Eadithista, Aethelredin entisestä rakastajatteresta, joka oli vihollistenkin joukossa rohkea. Myös Uthredin tytär Stiorra oli hyvä hahmo. Jotenkin hellyyttävää, kun Uthred kokee olleensa huono isä lapsilleen. Taistelukuvaukset maustoivat jälleen mukavasti tarinaa, mutta niitä ei ollut liiaksi asti.

Pienessä burgundilaiskylässä asuva Maria-tyttö oivaltaa, että hänellä on erityinen lahja: hän kuulee oksien ja lehtien laulun; hän puhelee metsän eläinten kanssa. Satojen kilometrien päässä Italiassa kymmenenvuotias Clara soittaa pianoa ylimaallisen kauniisti, ja hänet lähetetään maaseudun rauhasta Roomaan kehittämään taitojaan. Yliluonnolliset lahjat johdattavat nämä kaksi löytölasta yhteyteen elämää suurempien voimien kanssa. Jos he löytävät toisensa, voi harmoniansa kadottaneen maailman tulevaisuus olla toinen. Siilin eleganssista tunnetun Muriel Barberyn kauan odotettu uutuusromaani on myyttisiin mittoihin kasvava kertomus hyvän ja pahan ikiaikaisesta kamppailusta ja viisas mietelmä luonnon, musiikin, taiteen ja tarinankerronnan voimasta.

Haltiaelämää oli tosi kauniisti kirjoitettu, ihania sanastollisia yksityiskohtia ja vertauksia, mutta minä en oikein saanut henkilöistä kiinni tunnetasolla. Se oli harmi, koska henkilöt vaikuttivat hirvittävän kiinnostavilta. Dialogista on annettava plussaa, koska siinä perusproosassa piiloon jäävät yksittäiset luonteet tulevat kivasti esiin. Etenkin Claran kohdalla sieltä on luettavissa mukavaa kipakkuutta. Maaseudun kuvailu on paikoittain sydäntäsärkevän ihanaa ja minun romanttinen puoleni nautti kovasti. Toisaalta Barbery romantisoi tiettyjä arkkityyppejä välillä liiaksikin; juroissa maamiehissä on oma viehätyksensä, mutta tuntui koomiselta, ettei Marian (otto)isä Andre muka puhua pukahda juuri koskaan mitään. Haltianeuvostosta olisin lukenut mielelläni paljon enemmän. Kaunista kieltä voi kirjoittaa, vaikka toisi tarinan maan päälle pilven haihtuvan keveydestä.

”Kutsu julistaa, että on koittanut aika jättää perhe ja koti.. Aika lähteä matkaan maailman pohjaan asti, omaan seikkailuun.” Sapphire ja Conor sekä heidän Meren kansaan kuuluvat ystävänsä Faro ja Elvira ovat valmiita tekemään Ingon ylityksen, Meren kansan peinteisen aikuistumismatkan, jonne vain vahvimmat nuorista kutsutaan. Yksikään ihminen ei ole ennen saanut yrittää tätä vaikeaa taivalta. Ingon ylityksestä suoriutuminen on tärkeää, sillä Ingon ja Maan tulevaisuus riippuvat Sapphiren ja Conorin onnistumisesta. Mutta Ingon johtajuutta tavoitteleva Evrys ei hyväksy puoliverisiä ja on päättänyt pysäyttää sisarukset keinoja kaihtamatta. Vaarallinen matka halki hyisien vesien on alkanut. Ingo – Aaltojen kutsu on brittiläisen Helen Dunmoren palkitun nuortensarjan neljäs ja viimeinen osa.

Olen iloinen, kun tämä sarja loppuu, sillä olen hyvin selkeästi kasvanut Ingon ohi. Kirjoittamistyyli tuntuu hyvin lapselliselta. Tapahtumat ovat periaatteessa ihan jännittäviä, mutta todellisuudessa ne eivät sisällä lainkaan riskejä. Kaikki aukenee päähenkilöille parhainpäin turhan helposti. Ervys on melkoisen stereotyyppinen pahis. Dunmore on selvästi hakenut yhteyksiä rodun puhtautta puolustaviin reaalimaailman oppeihin ja muuta perustelua Ervysillä ei tunnu olevankaan. Siis yleensä tarinassa esiintyy myös joku henkilökohtainen syy – tässä tapauksessa se olisi voinut kliseisesti olla vaikka Ervysin läheisen kuolema ihmisten käsissä. Sapphiren ja Conorin isäsuhdetta käsitellään koko kirjasarjan ajan pintapuolisesti siihen nähden kuinka tärkeä se kokonaisuuden kannalta on. Ingon ylitys voisi olla paljon kiinnostavampi matka. Kyllähän tämä kirja vielä meni, kun tiesi, ettei jatkoa ole enää tulossa.



                                                                        -Roona-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Elokuvissa: LXXXVI: Back to Black

 Heippa! Sam Taylor-Johnson on ohjannut elämäkertaelokuvan Amy Winehousesta. Pääosissa näyttelevät Marisa Abela (Amy), Jack O´Connell (Blake...