tiistai 24. toukokuuta 2022

Mietteitä kirjasta LXXVIII: Taistelun myrskyt ja Ennen päivän laskua ei voi

 Heippa!


Lupauksia on annettu ja rikottu. Ystäviä on saatu ja menetetty. Sota pimeyttä vastaan on alkanut. Salamurhaaja ja kuningatar Aelin Galathynius on valmis nousemaan valtaistuimelleen. Hänen ympärillään Erilean valtakunnat murenevat ja ikivanha pahuus pyrkii valtaamaan koko maailman. Ne, joilla on taikavoimia, huomaavat olevansa vastakkain niiden kanssa, joilla taikuutta ei ole. Haltiaprinssin rinnallaan Aelin kerää armeijaa puolelleen. Sodan uhatessa joka rintamalla Aelinin on tehtävä vihollisistaan liittolaisia, jos hän haluaa suojella kansaansa. Mikä pahinta, hänen ainoa toivonsa voittoon saattaa tietää loppua kaikelle, mitä hän rakastaa. Taistelun myrskyt on Sarah J. Maasin Throne of Glass -fantasiansarja viides osa.

Tämä sarja paranee vain osa osalta. Pidin ideasta, että oma puoliso voi syntyä aivan eri maailman aikaan kuin itse. Haltiat ovat toki kuolemattomia, mutta odottavan aika lienee silti pitkä. Toisaalta heillä näyttää olevan mahdollisuus rakastua toiseen, ainakin jollain lailla syvästi, olihan Rowankin rakastunut Lyriaan. Täytyy myöntää, että siinä vaiheessa, kun Rowan Aelinin oksentaessa hyppäsi oletukseen raskaudesta, olin vaan, että WTF Rowan oot sä yhtään seurannut tätä tarinaa – tai sitä mitä juuri äsken puhuttiin. Aedion vaikutti äksyilevän vähän kaikille. Lysandran muodonmuutostaidosta on ollut yllättäviä hyötyjä. Tykkäsin Eliden tarinasta ja siitä, miten Lorcan häntä ulkopuolisen silmin katseli. Myös Manonin juonikaari oli kiinnostava. Hänen ja Dorian suhdettahan pedattiin jo viime osassa. Muutenkin tarinassa tuli paljon paybackia, mikä oli kivaa.

Nuori valokuvaaja Mikael löytää kotitalonsa pihalta jotakin, mitä hän ei ole eläessään nähnyt, mutta minkä hän tietää saman tien haluavansa omakseen. Hetkeäkään epäröimättä hän ottaa hoiviinsa öisen metsänpeikon, kansantaruista tutun salaperäisen olennon. Mikaelin ja peikon välille solmiutuu maagisen tiivis suhde, joka saattaa vähitellen sijoiltaan koko elämän. Jos hän olikin aluksi kuvitellut voivansa vangita palan villiä luontoa luokseen, joutuu hän pian toteamaan jääneensä itse vangiksi. Eikä hän tiedä elävänsä hetkeä, jolloin alistettu luonto on juuri iskemäisillään takaisin. Yhdistellen ikivanhaa mytologiaa ja uusinta luonnontiedettä Johanna Sinisalo maalaa hurjan ja oudolla tavalla puoleensavetävän vaihtoehtohistorian, joka jää kihelmöimään lukijan mieleen vielä pitkään jälkeenpäin.

Kirjassa on jännä rakenne, joka ensiselailulta saattaa tuntua vaikealta, mutta lukiessa toimii yllättävän hyvin. On jännittävä valinta, ettei kirjan tärkein henkilö Pessi-peikko puhu mitään. Tai ehkä olisi parempi sanoa, ettei Pessi koskaan ole näkökulma hahmona, olisikin vähän hassua, jos peikot puhuisivat samaa kieltä ihmisten kanssa. Mielenkiintoinen tuo ajatus, että peikon erittämä feromoni vetoaisi jotenkin erityisesti homoseksuaaleihin ja vielä miespuolisiin sellaisiin. Hyvinhän tuossa sitä perusteltiinkin, alfaurosjutuilla ja sellaisella. Ecke oli minusta vähän irtonainen hahmo, kunnes kävi selville, että hän on se, joka kuolee lopussa. Muuta varten hän ei tuntunut kirjassa olevankaan, mikä on sinänsä harmi. Kiinnostava kirja kyllä, hyvin pohdittu sitä, jos peikot olisivatkin todellisia.


-Roona-



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Miehen mieli askartelevi voimassa sisäisessä

 Moikka! (100)  Mestari Valkea Lootus istui jalat ristissä lammen rannalla. Taikuus virtasi voimakkaana juuri lammen vieressä, mutta hän sul...