tiistai 19. heinäkuuta 2022

Mietteitä kirjasta LXXX: Järki ja tunteet sekä Tarja Kulho – Räkkärimarketin kassa

 Heippa!


Jane Austenin (1775-1817) tunnettu klassikko Järki ja tunteet ilmestyi vuonna 1811. Kuten muissakin Austenin teoksissa, romantiikan ja huumorin rinnalla tarkastellaan terävästi esimerkiksi luokkaeroja, tapojen pintaliitoa, kasvatusta ja naisten asemaa. Teemoja, jotka ovat edelleen ajankohtaisia. Dashwoodin sisarusparven kahdella vanhimmalla on täysin vastakkaiset luonteet: Elinor on tyyni, rauhallinen ja järkevä, kun taas Marianne tunteissaan vahva ja aika ajoin hyvistä tavoista välittämätön. Mitä tapahtuu, kun kumpikin tahollaan rakastuu? Edward Ferrars, Willoughby ja eversti Brandon kilpailevat tyttöjen sydämistä, mutta kuka lopulta saa ja kenet? Hilpeän ja viisaan klassikkoteoksen uudesta suomennoksesta vastaa maamme palkituimpiin suomentajiin kuuluva Kersti Juva.

Pidin tästä enemmän kuin Ylpeydestä ja ennakkoluulosta. Pystyin ehkä samaistumaan kaikessa järkevään Elinoriin, joka pyrki säilyttämään tyyneytensä hyvien tapojen, mutta myös itsensä vuoksi. Mariannehan ajautui valtaviin vuoristoratoihin, kun lähti voimakkaiden tunteidensa vietäväksi. Willoughbyn juoni oli vähän samalainen kuin Ylpeyden ja ennakkoluulon Wickhamilla. Austen lienee kierrättänyt aihetta tarkoituksella. Hauskasti oli esitetty Mariannen vakaumus siitä, että 35-vuotias on liian vanha rakastumaan (uudelleen). Varmasti 17-vuotiaasta kolmikymppinen tuntui ikälopulta varsinkin, kun tuolloin oli todellinen mahdollisuus, että tällainen pari saattoi joutua naimisiin. Tosin olihan Marianne sitten naimisiin mennessään täysi-ikäinen nykymittapuunkin mukaan.

Terse. Näin sinua tervehtii Räkkärimarketin kassalta Tarja Kulho. Hän on profeetta omalla liukuhihnallaan, terapeutti ja kokemusasiantuntija, eikä hän epäröi jakaa näkemyksiään tiskin takaa, halusit sitä tai et. Tämän kirjan avulla opit ymmärtämään paremmin paitsi Tarja Kulhoa myös itseäsi. Paula Noronen on toimittaja, kasikirjoittaja ja kirjailija. Televisiossa hänet on nähty muun muassa Villin kortin ja Hyvien ja huonojen uutisten panelistina. Kirjailija hänet tunnetaan suositusta Supermarsu-sarjasta. Tarja Kulho – Räkkärimarketin kassa on hänen ensimmäinen aikuisille suunnattu kirjansa.

Mielensäpahoittajan tapaan en lämmennyt tällekään hirveästi. Goodreadsin arvosteluissa aika monet olivat kuunnelleet tämän äänikirjana, mikä varmasti paransi kokemusta, semminkin, kun lukija ilmeisesti on Noronen itse. Luin äidille vähän alkua ääneen ja se tuntui jo paljon luontevammalta ja hauskemmalta kuin lukea hiljaa itsekseen.  Vantaan harrasteopiston kurssi työelämän uudelle suunnalle oli kyllä mainio parodia työkkärin kaiken maailman kursseille, jossa itse pitää panostaa aika paljon, mutta vastapuoli ei panosta juuri mitään, kuten harrasteopiston kurssipalautteestakin näkyi (olivat tainneet kaikille lähettää saman viestin). Myös Tarjan lapsista tykkäsin jotenkin, Pyry ja Ula olivat sympaattisia. Tarja oli kivan ymmärtäväinen ja laajakatseinen persoona, vaikka välillä olikin ärsyttävä.


-Roona-



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Miehen mieli askartelevi voimassa sisäisessä

 Moikka! (100)  Mestari Valkea Lootus istui jalat ristissä lammen rannalla. Taikuus virtasi voimakkaana juuri lammen vieressä, mutta hän sul...