tiistai 16. elokuuta 2022

Mietteitä kirjasta LXXXI: Evelynin seitsemän kuolemaan ja Sidotut

 Heippa!


Teidät toivotetaan kohteliaimmin tervetulleeksi Blackheath Housessa pidettäviin Suuriin naamiaisiin. Syrjäiseen maaseutukartanoon tanssiaisiin kutsuttu Aiden Bishop saa kylmäävän tiedon: juhlapäivän klo 23 kartanon tytär Evelyn murhataan. Evelyn ei kuitenkaan kuole ainoastaan kerran. Kun hänet on murhattu, kartanon vieraat heräävät mystisesti aina uudelleen samaan tanssiaispäivään. Painajaismaisen kierteen katkaistakseen Aidenin on löydettävä murhaaja, ennen kuin rikosta ehtii edes tapahtua. Stuart Turtonin kirjoittaman kaltaista murhamysteeriä et ole koskaan lukenut – se on kuin yhdistelmä Agatha Christien dekkareita ja Black Mirror -tv-sarjaa. Kirjallinen pakohuonepeli vangitsee lukijan salaisuuksien verkkoon. Tämä esikoisromaani on voittanut Costan esikoisromaaninpalkinnon.

Kuten yleensäkin, minulla oli tässäkin ensiksi vaikeuksia tottua minäkertojaan. Varsinkin kun Aiden – jonka nimi muuten ei todellakaan paljastu heti kirjan aluksi (muualta kuin tyhmästi kansilehdeltä) – ei muista mistään mitään. Tykkäsin siitä miten Turton kuvaili Blackheathin varisevaa, murtuvaa ja dekadenttia tunnelmaa. Jäin vähän miettimään, miten Blackheath lopulta toimii. Jos joku luuppiin kuulumaton menee kartanolle, näkeekö hän vain hylätyn vanhan talon vai kenties vain tyhjän tontin tai aukean. Vain kulkeeko luupin raja jossain kauempana ja ihmiset Harry Potterin tapaan hämäytetään kiertämään kyseinen alue. Teos oli kyllä tosi jännittävä ja kerrontaratkaisu mielenkiintoinen. Murhakin paljastuu… sanotaanko vaikka hyvin suunnitelluksi rikokseksi.

Vuoden 1913 eduskuntavaalit suistavat maisteri Anna Sofia Ahlstedin ja ompelijatar Hilma Maria Perämäen politiikan sivuraiteille. Hilma lähtee perheineen Amerikkaan. Annan ratkaisu on järkiavioliitto. Tyvenen sijasta kumpikin joutuu uuteen myrskyyn. Sillä aikaa kun Hilma käy eloonjäämiskamppailua harlemilaisessa vuokratalossa, Anna yrittää selvitä hengissä kylmässä ja väkivaltaisessa kulissiavioliitossaan. Padot murtuvat, kun Anna ryhtyy vastoin miehensä tahtoa piilottelemaan jääkäriksi haluavia nuoria miehiä. Keväällä 1916 Hilma palaa yksinhuoltajana takaisin Suomeen. Vielä kerran astelevat Hilma Maria ja Anna Sofia yhdessä eduskunnan avajaiskulkueessa, mutta kestääkö ystävyys vallankumousaatteiden kuohun, kiihtyvän väkivallan ja veljessodan kauhistuttavat tapahtumat?

Tämä kirja tuntui nyt Ukrainan sodan takia hirvittävän ajankohtaiselta. Ei itsenäistymisen aikaan paljon maltillisia kuunneltu ja paljon pahaa tehtiin sekä punaisten että valkoisten puolella. Artturi oli kyllä varsinainen luikuri. Taisi hänkin kuitenkin hengestään neuvosto-Venäjälle mentyään päästä. Paljon puheita, vähän villoja koko mies. Kyllä oli lukijasta yhtä lailla satuttavaa kuin varmasti Hilmasta, kun Artturi totesi, että Voitto-poika tulee perästä punaisten perääntyessä, lähdetään me vaan kulkulupinemme rajan taakse jo. Annasta oli varmaan tullut eriomainen kartanon emäntä, jos olisi saanut sen aseman toisenlaisissa oloissa. Sarjan viimeinen osa kertookin Hilman ja Annan jälkeläisistä 2000-luvulla. Sitä jäin miettimään, että missä vaiheessa Anna lapsen sitten saa, kun kirjan lopussa ei ole sellaisesta vielä mitään tietoa.


-Roona-




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Miehen mieli askartelevi voimassa sisäisessä

 Moikka! (100)  Mestari Valkea Lootus istui jalat ristissä lammen rannalla. Taikuus virtasi voimakkaana juuri lammen vieressä, mutta hän sul...