tiistai 9. toukokuuta 2023

Elokuvissa LXXIII: Dungeons & Dragons: The Honor Among Thieves

 Heippa!


Dungeons and Dragons roolipelin pohjalta elokuvan on ohjannut John Francis Daley, joka on myös toinen käsikirjoittaja. Rooleissa nähdään Chris Pine (Edgin), Michelle Rodrigues (Holga), Regé-Jean Page (Xenk), Justice Smith (Simon), Sophia Lillis (Doric), Hugh Grant (Forge), Chloe Coleman (Kira, Edginin tytär) ja Daisy Head (Sofina).

Minun on heti alkuun pakko nillittää, mutta pidin alaotsikoksi valittua nimeä outona jo ennen leffan näkemistä ja pidän jossain määrin vieläkin. Elokuvassa kun ei ole kyse varkaiden välisestä kunniasta (mikä sinänsä on ihan tavallinen trooppi seikkailu-/fantasiaelokuvissa), itse asiassa kukaan ei vetoa konseptiin koko homman aikana. Edginhän voisi ihan hyvin vedota ja saada tiimin pysymään kasassa sillä tavalla, samoin kuin vedota Forgen varkaan kunniaan. Voihan toki ymmärtää myös niin, että varkaat ovat ystäväjoukko, joiden välillä on siitä kumpuavaa kunnioitusta. Mutta eipä sillä ole oikeastaan väliä, sainpahan valittaa ja asian pois sydämeltäni.

En olisi kyllä ensimmäisenä roolittanut Chris Pinea bardiksi, mutta hänhän suoriutui roolista ihan mallikkaasti. Edginin komediallisuus oli selvästi kirjoitettu Pinelle sopivaksi. En pitänyt erityisesti hänen taustatarinastaan, se oli kovin kliseinen. Vaimon hyvyys suurin piirtein hangattiin katsojan naamaan (”You need to let go” sudenkorennon ulospäästämiskohtauksessa). Tykkäsin, miten orgaanisesti hahmoilla tuntui olevan paljon historiaa, niin erikseen kuin keskenäänkin. Monissa hyvissäkin kirjoissa (kirjat ovat tässä tarkoituksella esimerkkinä, sama pätee elokuviinkin) hahmojen yhteiset menneisyydet selitetään ja siltikin sitä miettii, miten tuo nyt lähti niin helposti/vaikeasti mukaan tähän juttuun. Tämä on puhdas tuntuma-asia: orgaanisuuden vain tuntee silloin, kun se on paikalla, mutta yleisesti sitä on vaikea selittää.

Oliko Holgan miehen tarkoitus edustaa mitä lajia? Se ei käynyt ihan selväksi. Käsitin, että Edgin oli kuitenkin ihminen ja hän oli samankokoinen Holgan kanssa, joka tekee Marlamista kai puolituisen (tarkennukseksi: en tarkoita Tolkienin hobitteja, vaikka heitäkin kutsutaan niissä teoksissa välillä puolituisiksi). Justice Smithin esittämä Simon oli suosikkini. Tykkäsin hahmon epävarmuudesta, joka tuntui todella luonnolliselta, joltakin, josta hänen kaltaisensa nuori mies saattaisi kärsiä. John Francis Daleyn tuntien oletan, että Simon oli täysin tietoisesti laitettu käyttämään sanaa kosiskelu (englanniksi courting) epäonnistuneesta yrityksestään deittailla Doricia. Pidin sitä vain todella suloisena ja käsikirjoittajilta hiljaisen kunnioittavana sanavalintana.

Hugh Grant esittää aika lailla samaa hahmoa kuin Paddington 2, vai olenko ihan väärässä? Viehättävä ja charmikas huijari taitaa jo olla Grantin tavaramerkki. Hyvin hän onnistuu tälläkin kertaa. Nautin osin hieman puujalkaisestakin huumorista. Oli hauskaa ja epätavallista, että viisas ja kunnollinen Xenk oli se, joka ymmärsi kaiken sanotun kirjaimellisesti.

D&D on hauska seikkailuelokuva, jota voin lämpimästi suositella katsottavaksi myös peliä tuntemattomille.


-Roona-



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Elokuvissa: LXXXVI: Back to Black

 Heippa! Sam Taylor-Johnson on ohjannut elämäkertaelokuvan Amy Winehousesta. Pääosissa näyttelevät Marisa Abela (Amy), Jack O´Connell (Blake...