maanantai 22. toukokuuta 2023

Mietteitä kirjasta XCI: Vadelmavenepakolainen, 10 minuuttia 38 sekuntia tässä oudossa maailmassa ja Haltiain verta

 Heippa!


En enää jaksa olla suomalainen mies. Haluan olla syntyperäinen ruotsalainen, moderni, pehmeä ja ymmärtäväinen, Anderssonin perheen isä. Johansson tai Svensson kelpaisi, tai vaikka Lindqvist. Mikko Virtanen katselee thaimaalaisessa lomaparatiisissa kauniisti ruskettuneita säröttämän onnellisia ruotsalaisperheitä ja päättää toteuttaa lapsuudesta asti vaalimansa unelman. Jonakin vuonna hän palaa tänne. Yhtenä heistä. Mikko saa muutoksensa avuksi luovuttaneen ruotsalaisen, kaimansa Mikaelin (sukunimeltään Andersson!). Hän opettaa Mikolle kaiken ruotsalaisuudesta aina terapeuttista keskustelua ja murretta myöten, vaikka ei edustakaan Mikon ihannoimaa sosiaalidemokratiaa vaan on kokoomuslainen. Miten käy Mikon toiveelle tulla ruotsalaiseksi ja onko se liian suuri valhe ylläpidettäväksi.

Olen tänä vuonna lukenut Vadelmavenepakolainen mukaan lukien vertailukelpoisen määrän suomalaista huumoria. Eniten pidin kyllä tästä käsillä olevasta Miika Nousiaisen teoksesta. Musta huumori ja kuivuus ovat selvästi enemmän minun heiniäni. Mikko onnistuu kyllä perustelemaan itselleen hyvin kaikki rikoksensa kahta murhaa myöten. Hänessä voisi melkein nähdä psykopaattisia ominaisuuksia. Ruotsalaisuuden satiiri on myös läsnä. Joku muka oli tehnyt valituksen, kun huomasi, ettei Mikko laulanut ollessaan Skansenilla. Kansankodin rakentajat Per Albin Hansson ja Tage Erlander olivat minullekin tuttuja historian luennoilta. Mielenkiintoinen ja humoristinen kirja.

Mitä jos kuolinhetken jälkeen ihmismieli yhä toimintaansa muutaman kallisarvoisen minuutin ajan? Tarkalleen kymmenen minuutin kolmenkymmenenkahdeksan sekunnin ajan… Leilan, juuri Istanbulissa murhatun prostituoidun, tajunnassa jokainen minuutti kuoleman jälkeen on tulvillaan aistivoimaisia muistoja. Ennen kuin hänen tietoisuutensa hiipuu lopullisesti, hän muistaa huumaavat maut, tuoksut, värit. Perheen, joka hylkäsi hänet, ja muut hyljeksityt, joista tuli hänen uusi perheensä. Taustalla kuohuneet Turkin lähihistorian käännekohdat. Sen, kuinka ystävyys voi tuoda toivoa suurimmankin epätoivon keskelle. Elif Shafakin teos on valittu Booker-palkintoehdokkaaksi.

Pidin kovasti Leilasta ja tämän ystäväjoukosta. Voi, Sinan-parkaa, kun ei osannut ja uskaltanut kertoa rakkaudestaan Leilalle, kun lukijalle se oli aika selvää. Ja hyi, millainen ihminen Leilan setä oli. Mietin, että mitenhän vaikea downinsyndrooma Leilan pikkuveljellä oli, kun hän tuntui olevan vanhempanakin vielä täysin vahdittava. Toisaalta kuinka paljon johtui kouluttamattomasta äidistä, häpeävästä isästä ja ennakkoluuloisista (ja mahdollisesti osaamattomista) lääkäreistä, ettei hänelle edes yritetty opettaa mitään. Tykkäsin. että Leilan elämässä oli myös valoa ja hän pääsi naimisiin D/Alin kanssa. Aika kiinnostavaa tuo, että tutkimuksissa olisi todettu, että ihmisen tietoisuus pysyy olemassa vielä 10 minuuttia ja 38 sekuntia kuoleman jälkeen.

Puolalainen Noituri-sarja tarjoaa laatufantasian ystäville lajityyppiin kauan kaivattua rentoutta ja harmaiden alueiden viehätystä. Saagan ensimmäinen täysverinen romaani vakuuttaa lujalla, energisellä tekstillä sekä kirjailijan tavaramerkiksi muodostuneella kitkerällä dialogilla. Noituri Geralt elää syrjässä sotaa enteileviltä huhuilta. Suurin syy piiloutumiseen on palavasta kaupungista pelastettu Ciri-tyttö, prinsessa, jonka suonissa virtaa haltiakansan taikavoimainen veri. Legendat kuitenkin kulkevat Geraltin edellä. Kun ne saavuttavat vihollisten korvat, noiturin on nieltävä ylpeytensä ja pyydettävä apua entiseltä rakastetultaan, velhotar Yenneferiltä. Cirin ja velhonaisen välille syntyy vahva ja syvä suhde, mutta Cirissä elää kostonhimon siemen. Samalla kun Geralt jäljittää tyttöä uhkaavaa salaperäistä hahmoa, Yennefer huomaa löytäneensä Ciristä arvoisensa vastuksen…

Valvatin ja Geraltin suhde on kyllä kultaa. Valvatti kiipeämässä Geraltin huoneen ikkunasta sisään vain todetakseen, että täällä paneskellaan ja ollen, että no tulen sisään joka tapauksessa. Ja Geralt-parka joutuu olemaan, että okei kai sitten niin. Toisaalta tuossa tilanteessa oli kyllä pakko päästä kertomaan tiedot Geraltille tämän oman turvallisuuden vuoksi. Cirin fiksaantuneisuus neitsyyteen oli jotenkin niin samaistuttava. Kukapa kolmetoistavuotias tyttö ei asiaa jo miettisi. Kun tämä on vielä miehen kirjoittama, niin tykkäsin kovasti, että suoraan sanottiin, ettei taikuuden käyttöön ole neitsyydellä mitään merkitystä ja samalla rivien välissä, ettei noin muutenkaan. Pidin Haltiain verestä paljon ja on mielenkiintoista nähdä millainen taikataituri Ciristä kehittyy.


-Roona-



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Elokuvissa: LXXXVI: Back to Black

 Heippa! Sam Taylor-Johnson on ohjannut elämäkertaelokuvan Amy Winehousesta. Pääosissa näyttelevät Marisa Abela (Amy), Jack O´Connell (Blake...