tiistai 27. marraskuuta 2018

Elokuvissa XXIV: Pähkinänsärkijä ja neljä valtakuntaa


Heippa!

Kaikki varmasti tuntevat Tsaikovskin paähkinänsärkijä-baletin, jossa Clara-tyttö uneksii seikkailuista prinssiksi muuttuneen pähkinänsärkijänuken ja Makeishaltijattaren (Sugar Plum Fairy) kanssa. Tämä on pohjana värikylläiselle elokuvalla, jossa nähdään myös balettiosioita. Pääosassa Clarana nähdään Mackenzie Foy, joka tunnetaan parhaiten aiemmista rooleistaan Interstellarissa ja Twilight-elokuvien Renesmeenä. Makeiskuningatarta näyttelee Keira Knightley ja muissa osissa ovat muun muassa Helen Mirren, Morgan Freeman ja Jayden Fowora-Knight. Prima ballerinana tanssii Misty Copeland.

Juoni on muuttunut oleellisesti tarinan kääntyessä elokuvaksi. Alun joulujuhla, jossa lapset ovat pääosassa on elokuvaan muutettu tanssiaisiksi herra Drosselmeyerin, Claran kummisedän, talossa. Toki lapset saavat edelleen lahjansa ja hyvin taianomaisesti toteutetulla tavalla. Claran pikkuveljen Fritzin osaa on huomattavasti pienennetty; hän vain näyttää lahjaksi saamaansa pähkinänsärkijälelua Claralle. Omaa lahjanarua seuratessaan Clara päätyy Joulukuusimetsään, Neljän valtakunnan rajalle. Siellä hän tapaa sotilas Philipin, pähkinänsärkijänuken ilmielävänä. Tämän jälkeen juoni lähteekin täysin omille teilleen ja esimerkiksi baletissa tärkeää osaa näyttelevä Hiirikuningas ei esiinny elokuvassa lainkaan. (Tai no miten sen nyt ottaa. Elokuvaa saa kyllä pisteet hiirien nokkelasta käytöstä.) Myöskään piparkakkusotilaita ei nähdä, Mother Gingerin hahmo lienee luotu korvaamaan heitä.

Valtakunnista on onnistuttu luomaan värikkäät ja sadunomaiset. Toisaalta lavastuksen jouluisuudessa oli selvästi pyritty säästelemään, mikä oli mielestäni hyvä juttu, vaikka jossain määrin kaipasinkin baletin alkukohtauksen joulutunnelmaa. Tämä mahdollisti sen, että Lumihiutaleiden valtakunta näytti lyhyissä kohtauksissaan upealta talven ihmemaalta eikä jäänyt joulukruusauksien jalkoihin. Myös vierailu Kukkien valtakunnassa oli toteutettu ihanasti, Clarasta kaikki kukkakimput kädessään vaunuissa tuli mieleen itse neiti Kevät. Foy vetää roolinsa ihan kiitettävästi, mutta nuoren näyttelijän on vielä opittava kasvojen hallintaa ja ilmeiden nyansseja.

Etukäteen odotin kauhulla Knightleyn kimittävää Makeishaltijatarta, mutta korkea puhetapa istuikin leffaan yllättävän hyvin. Knightley näyttelee ajoittain yli ja on ajoittain rooliin liian kova, brittiläinen ironisuus puskee läpi. Muutoin Makeihaltijattarella annettu twisti oli hyvä ja pääsi yllättämään katsojan. Twistin jälkeen Knightleynkin suoritus paranee. Helen Mirren suorittaa tasaisen varmasti roolinsa Mother Gingerinä. Erityishuomionosoitus menee kuitenkin Mirrenin maskeeraajalle, joka on saanut hänen kasvoihinsa piirretyn halkeaman todella näyttämään siltä, että kasvot ovat posliinia ja niissä on iso halkeama. Jayden Kowora-Knight on yksi elokuvan valopilkuista uskollisen Philipinä. Hänenkin maskeeraajilleen jaan kiitosta, huuliin laitettu kullan hohde näytti lopputuloksessa erittäin hyvältä.

Vaikka olisinkin toivonut joidenkin asioiden syvällisempää käsittelyä, olen todella tyytyväinen, ettei leffaa oltu yritetty venyttää kaksituntiseksi. Ja nykyään kun kaikki pyritään vetämään maratooneiksi, niin tämä on todellakin kohteliaisuus eikä moite. Lisäksi tarinassa oli painotettu oikeita kohtia. Toistan aiemmat kehuni tässä: muut valtakunnat sävähdyttävät juuri siksi, koska niihin ei jäädä turhaan pyörimään vain siksi, että ne ovat niiiin kauniita. Leffa sisältää äärimmäisen pienen määrän tyhjäkäyntiä.

Pähkinänsärkijä ja neljä valtakuntaa on hyvä joululeffa sellaiselle, joka ei tykkää ylijouluisuudesta eikä välitä siitä, että tarina ja sen myötä hahmot ovat välillä hattaran ohuita. Karkkia silmille ja hyvän musiikkinsa takia ihanaa kuultavaa korville.


                                                                 -Roona-



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mietteitä kirjasta CIII: Muusa, Parittomat ja Fahrenheit 451

 Heippa! Kaksi naista, kaksi aikakautta. Kadonneen maalauksen salaisuus sitoo naiset yhteen Jessie Burtonin kiehtovassa lukuromaanissa. Vuon...