maanantai 17. helmikuuta 2020

Elokuvissa XL: Pikku naisia

Heippa!


Greta Gerwig on ohjannut uudelleen sovitetun version Louisa May Alcottin rakastetusta kirjasta Pikku naisia. Pääosissa nähdään Saoirse Ronan (Jo), Emma Watson (Meg), Eliza Scanlen (Beth), Florence Pugh (Amy), Laura Dern (Marmee), Meryl Streep (täti March) ja Timothée Chalamet (Laurie).

Kerronta on tehty takautuvaksi. Elokuva alkaa siitä, kun Jo on New Yorkissa. Hän muistelee menneitä tapahtumia, mutta toki myös nykyhetkeen liittyvä juoni kulkee eteenpäin. Elokuvassa oli hyvin toteutettu kirjan henki ja nuoret naiset olivat pääosassa. En pitänyt äskettäisessä tv-versiossa siitä, kuinka paljon Jon ja Laurien rakkaustarinaa korostettiin. Tässäkin se sai aluksi mielestäni turhaa painoa, mutta onneksi siihen ei erityisesti jääty vellomaan. Parasta oli, että Jon kirjoittamat ja tyttöjen yhdessä esittämät näytelmät oli otettu mukaan, samoin kuin Pickwick-kerhon kokoontuminen. Rakastin näitä kirjassa, sillä ne kuvasivat mielestäni tyttöjen vapautta ja epäsovinnaisuutta. Lauriekin otettiin mukaan, mutta hän oli vain jäsen muiden joukossa, kuten kuuluukin.

Megin kohdalla pidin erityisesti eräästä hienoisesti muutetusta kohtauksesta. Debytanttitanssiaisissa Laurie arvostelee Megiä ja sen sijan, että Meg myöntäisi olleensa liian hupsu ja huokaisi, että onpa mukavaa olla oma itsensä, hän sanookin, että anna minun nauttia ja olla hupsu tämä ilta. Emma Watson esittää vuorosanansa nautittavasti. Näkökulma on on käännetty niin, että näämme hetken Megin hänen itsensä eikä Jon silmin ja se tekee Megin hahmolle hyvää. Tykkäsin myös Megin avioliiton myöhemmästä käsittelystä, josta ei kirjassa juuri kuulla lapsia (ja onnellisuutta) lukuunottamatta.

Ronan on mahtava, erilainen Jo. Hän ei nouse, eikä häntä ole nostettu muiden tyttöjen edelle, mikä on jälleen kirjan hengen mukaista, vaikka Jo onkin näkökulmahenkilö sekä kirjassa että elokuvassa. Kerronta on Jon lailla hyvällä tapaa levoton. Jon ja herra Bhaerin suhteen osuutta tarinassa on vähennetty, mikä on sinänsä surullista, sillä pidän kovasti herra Bhaerista, mutta tässä versiossa hyvä, sillä Friedrich (siis hänen näyttelijänsä Louis Garrel) on aivan liian nuori. Minusta herra Bhaerin idea on nimenomaan se, että kun Jo lopulta menee naimiisiin, se ei tapahdu nuoren, rikkaan ja komean miehen kanssa vaan keski-ikäistyvän professorin.

Amyn hahmo on sovitettu erittäin onnistuneesti ja hänelle on annettu mahtava rooli Laurien ravistelijana. Hän ei todellakaan ole aiempien elokuvien aikuiseksi kasvanut kukkanen, vaan on säilyttänyt nuoruutensa kipakkuuden. Lisäksi Amyn ja Laurien suhteelle luodaan enemmän taustaa kuin ennen ja tuodaan esiin sen kipukohtia. Erinomaista, että Amy sanoo suoraan, ettei halua jäädä ikuiseksi kakkoseksi Jolle. Florence Pugh on tymäkkä, joskin välillä hieman vanhahtava Amy.

Leffan näkeminen ei onnistunut muuttamaan käsitystäni siitä, että Timothée Chalamet on outo valinta esittämään Laurieta. Hänen näyttelijäsuorituksessaan ei ole kerrassaan mitään vikaa, hän ei fyysisesti sovi rooliin yhtään. Hän ei ole sen tyyppinen romanttinen sankari kuin Laurie on kirjassa. Etenkin Ronanin ja Pugh´n vierellä hän ei näytä varteenotettavalta sulhasehdokkaalta. James Norton taas on erinomainen John Brooke, joka saa itseensä uutta sisältöä tämän sovituksen myötä.

Pidin siitä, että täti Marchin osuuksia oli vähennetty ja että John Brooken sotaan lähtö ja haavoittuminen oli leikattu kokonaan pois. Puvustus oli minusta kivan kotoisa, mutta asuivatko Marchit vähän hienommassa talossa kuin ennen? Talo näytti tietyistä kuvakulmista aika ajoin niin modernilta, että välillä piti hieraista silmiään. Marchien taloudenhoitaja Hannah oli tässä jotenkin paljon aiempia versioita miellyttävämpi ja pidin hänestäkin paljon.

Suosittelen elokuvaa lämpimästi kaikille katsottavaksi.


                                                                -Roona-



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiihkoa merkkipäivänä

 Moikka! Huom: Tämä on fanifiktiota, jossa hahmot on otettu muualta, mutta juoni on omani. Avengers, Thor ja Loki kuuluvat tekijöilleen, kir...