tiistai 23. kesäkuuta 2020

Mietteitä kirjasta LIII: Mifongin lunastama, Viisaan miehen pelko ja Magian syvempi sävy

Moikka!


Kuningattareksi noussut Ardis Isvergal elää uusien vaatimusten paineessa synnyinkaupungissaan Merontesissa. Työnteon ja perhe-elämän lomassa Ardisia vaivaa kaipuu. Ciaran ei vastaa hänen sovintokirjeisiinsä, eikä toismaailmaan kadonneesta Fewrynnistä tai hänen peräänsä lähteneestä Dantesta ole kuulunut uutisia. Dante Rondestani haluaa vastauksia. Fewrynnin kohtalosta on saatava varmuusa, ja siinä pantterikansan magiantaitajat voivat auttaa. Yhteistyön avulla paljastuu, että maailmaan on heräämässä mahti, jota mifongitkin kumartavat. Edessä siintää vaarallinen matka. Heräävvän voiman kaikuja aistii myös Siv, sulkailainen, joka on sitonut heimovalalla itseensä Joentuoman, Merontesin entisen kaartinpäällikön. Kumpikin heistä on kiinteä osa Ciaran Duverneyn seuruetta, joka on matkalla Beloneen. Ciaran tavoittelee Belonen valtaistuinta, johon hänellä on isänperinnön oikeus. J. S. Meresmaan Mifongin lunastama saattaa päätökseen Isvergalien ja Rondestanien sukujen monipolvisen tarinan.

Vuonna 2019 olen saanut monta kirjasarjaa päätökseen, niin tämänkin. Vielä viimeisessäkin osassa esiteltiin paljon uusia juttuja. Etenkin Ciaranin osalta käänteet tuntuvat kiirehdityiltä, koska jälleen kiukutteleva aikuisteini Ardis saa eniten palstatilaa. Ciaranilla – ja Fewrynnilläkin – on täysi oikeus olla tyytymättömiä äitiinsä. Onneksi Ardis ei sentään lopussa saa sitä kolmen liittoa, jonka halusi, tosin vähän kyseenalaista on, että kirjoittajan piti sen takia tehdä Dantesta puuma. Näin ainakin itse tulkitsin, koska muuten Ardis-Dante-Connail kolmiodraamaan olisi pitänyt ihan oikeasti puuttua ja se ei olisi mennyt kuningatteremme halujen mukaan. Kaikki muu olikin sitten ihanaa ja kiinnostavaa: Siv muodonmuutoksineen ja heimon muodostuksinen, Roan kadotettuine varjoineen ja lumoineen sekä Pyon aaveiden esiintymistä esittävine laskukaavoineen. Varoitan siis syvästi draamailevasta Ardiksesta, mutta suosittelen koko sarjaa kuitenkin lämpimästi, ekä vähiten sen kotimaisuuden vuoksi.

Patrick Rothfussin Viisaan miehen pelko sisältää Kuninkaansurmaajan kronikan toisen päivän. Nyt kiihtyvä nokittelu erään vaikutusvaltaisen aatelisnuorukaisen kanssa pakottaa Kvothen lähtemään Yliopistolta ja etsimään onneaan ulkomailta. Tuuliajolla, pennittömänä ja ypöyksin hän matkustaa Vintasiin, missä hän ennen pitkää sotkeutuu hoviväen poliittiseen valtapeliin. Pyrkiessään mahtavan aatelismiehen suosioon Kvothe paljastaa salamurhayrityksen, joutuu napitusten kilpailevan arkanistin kanssa ja johtaa palkkasoturijoukkion erämaahan selvittämään sitä, kuka (tai mikä) käy matkalaisten kimppuun kuninkaan valtatiellä. Kaiken aikaa Kvothe etsii vastauksia: hän yrittää selvittää totuuden salaperäisistä Amyreistä, Chandrianista ja vanhempiensa kuolemasta. Matkan varrella Kvothe päätyy tarunomaisten Adem-palkkasoturien tuomittavaksi, joutuu pelastamaan Edema Ruhien kunnian ja matkaa keijujen valtakuntaan. Siellä hän kohtaa Felurianin, keijunaisen, jota yksikään mies ei voi vastustaa, ja josta kukaan ei ole selvinnyt hengissä... ennen Kvothea.

Minua ei ärsytä niinkään Kvothen täydellisyys kuin hänen itseriittoisuutensa. On ihan ok, että hän oppii kaiken helposti, mutta sen kommentointi voisi olla toisenlaista. Osittain se johtuu anakronismista, koska Kvothe muistelee menneiden päiviensä tekoja. Mutta suurimmaksi osaksi se johtuu Kvothen äärimmäisen tekohurskaasta tyylistä. Tämä koskee siis kertojaääni-Kvothea, ei hahmoa muuten. Maailmanrakennus oli jälleen ensiluokkaista. Lisäksi kirja on kiitettävän humoristinen. Naurahdin monta kertaa ihan ääneen. Hauskat lohkaisut tulevat järjestäen joltain muulta kuin Kvothelta, suurin osa taisi olla Elodinin suusta. Ademrelaisista minulle tuli vahvasti mieleen Robert Jordanin Ajan pyörä –sarjan aiel-kansa, josta Rothfuss näyttäisi ottavan vaikutteita (esim. naisten asema, erikoiset seksuaalisuuteen liittyvät tavat). Jään odottamaan innolla mitä tulevissa osissa tapahtuu.

Useimmat tuntevat vain yhden Lontoon - mutta entä jos niitä onkin useampi? Kell on yksi viimeisistä Antareista, joilla on harvinainen kyky matkustaa maailmojen välillä veritaikuuden avulla. Virallisesti Kell palvelee lähettiläänä kaupunkien hallitsijoiden välillä. Harmaa Lontoo – ahdas ja magiaton – on hullun kuningas Yrjö III:n koti. Punainen Lontoo on täynnä elämää ja taikuutta. Valkoinen Lontoo on armottoman hallitsijaparin rautaisessa otteessa. Ja entisaikoina oli olemassa myös Musta Lontoo... Vaarallinen magia on valloillaan, ja petos väijyy joka nurkassa. Magian syvempi sävy aloittaa V. E. Schwabin Shades of Magic –trilogian, joka on myyty jo 21 maahan. Kirjat ovat New York Times –bestsellereitä, jotka ovat valloittaneet niin aikuiset kuin nuoretkin lukijat.

Mitähän sanoisin tästä kirjasta. Tykkäsin siitä Kellin takista, joka oli mahdollista kääntää moneksi eri takiksi. Magian syvempi sävy on saanut yllättävän positiivisia arvioita enkä oikein ymmärrä miksi. Idea eri Lontoista on kyllä hauska, mutta henkilöhahmo ovat yhden ilmeen tyyppejä. Esimerkiksi Holland ei herättänyt minussa tunteita suuntaan eikä toiseen, eikä juuri Lilakaan, mitä nyt vähän ärsytti. Lopun liitteissä oli erittäin hyvää maailmaa syventävää matskua! Herää kysymys miksi tätä tavaraa ei ollut upotettu varsinaiseen tarinaan. Veritaikuuden periaatteitä olisi voinut avata enemmän. Jatkuva kämmenensä haavoittaminen vaikuttaa jos ei muuta niin epähygieeniseltä. Lisäksi loitsuihin tarvittavan veren määrän oli jotenkin shady. Siis riittääkö se määrä verta, jolla juuri ja juuri saa piirrettyä loitsumerkin vai tarvitaanko enemmän, jotta merkin saa piirrettyä vahvasti ja selvästi? No, katsotaan mitä seuraavassa osassa kerrotaan.


-Roona-



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Elokuvissa: LXXXVI: Back to Black

 Heippa! Sam Taylor-Johnson on ohjannut elämäkertaelokuvan Amy Winehousesta. Pääosissa näyttelevät Marisa Abela (Amy), Jack O´Connell (Blake...