maanantai 6. joulukuuta 2021

Mietteitä kirjasta LXXII: Merenpeitto ja 1984

 Heippa!


”Ole täydellisen rauhallinen, älä missään nimessä ala huohottaa, se kuluttaa ilmaa. Istu vain liikkumatta ja tee havaintoja siihen asti kunnes hengittäminen muuttuu liian raskaaksi.” 16-vuotias Angus on tiedemies Edmond Halleyn suojatti ja oppipoika Lontoossa. Tiedonhaluinen nuorukainen saa elää Halleyn perhepiirissä ja osallistua erikoisiin ja vaarallisiin kokeisiin. Aikuistumisen myötä Angus oppii paljon uutta maailmasta, ja alkaa haaveilla suuresta tulevaisuudesta. Englantia ympäröi sota, myös uutiset lapsuuden saarelta St Helenalta huolestuttavat. Väsymättömän Halleyn tähtäimessä on kokonainen merenalainen huone. Hänen tutkimuksensa johtavat pitkälle matkalle. Mutta kuinka veden alla voisi elää? Olli Jalosen Finlandia-palkittu kasvukertomus jatkuu!

Pidin kovasti Anguksen seikkailuista, vaikka tyyli oudoksuttaa hieman vieläkin. Angus on teinipojaksi ja nuoreksi mieheksi yllättävän vähän kiinnostunut rakkausasioista. Toki Henriettan kanssa pieleen mennyt juttu painaa mieltä, mutta muista tytöistä hän ei mainitse halaistua sanaa. Positiivista tietenkin, ettei kirjassa olla kovin seksikeskeisiä, mutta maininta vaikka jonkun mielikuvitustytön ajattelusta silloin tällöin olisi tuonut uskottavuutta tämän elämänalueen kuvaukseen. Pidin eksperimenttien ja laivan lokikirjatietojen kuvailusta. Vaikka minäkertoja on käytetty taiten, niin välillä itse kaipaisin toista näkökulmaa, etenkin puhuttaessa Anguksen asemasta Leijonapihantalossa. Mitä esimerkiksi herra Halley todella ajattelee Anguksesta?

Viime vuosisadan kenties tunnetuin dystopia, George Orwellin 1984 oli ilmestymisaikanaan hyytävä ennustus totalitaristisesta tulevaisuudesta, jossa Oseania-nimisen valtion ajatuspoliisi valvoo kansalaisia keinoja kaihtamatta ja aivopesee heidät uskomaan, että vallitseva kurinalainen maailmanjärjestys on oikea ja hyvä. Tarinan on helppo nähdä perustuvan Neuvostoliiton kommunistiseen järjestelmään, mutta siinä on myös kaikuja ahdasmielisestä ja kurinalaisesta brittiläisestä yhteiskunnasta. Nyt vuosi 1984 on jäänyt jo kauas taakse, mutta maailmamme, jossa despootit mellastavat ja jossa kansalaisia valvotaan ja manipuloidaan erilaisin teknologoisin keinoin, tuntuu muuttuvan kaiken aikaa yhä enemmän ja enemmän Orwellin vision kaltaiseksi. Teoksen on suomentanut Jussi Tuomas Kivi.

Minä pidin kovasti tästä klassikosta. En kokenut kirjaa ahdistavaksi, vaikka aihe sitä olikin, kuten joku etukäteen varoitti. Isoveli todella valvoi tarinassa puolueen jäsenten jokaista hiiskahdustakin. Jotenkin oletin sanonnan nykyisten populaarien käyttöyhteyksien takia, että tässäkin tarkoitettaisiin enemmän sellaista ”salaista” tietojen keruuta, jota esim. Facebook sisarsovelluksineen meistä tekee. Toinen mielikuva oli puhtaasti Big Brother -formaatin typeriä tehtäviä antava isoveli, joka voi käskeä talon ihmiset olohuoneeseen silloin, kun haluaa. Tämä on ehkä vähän lähempänä Orwellia, mutta telenäyttöjen kautta pidetyt jumppatuokiot ja muu ohjelma olivat sentään puolueen kannalta loogisia. En tiedä kuinka paljon Big Brother -ohjelman kanssa voi puhua loogisuudesta. Winston oli aika sympaattinen tyyppi pikkuvirkamiesmäisyydessään.


-Roona-



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Miehen mieli askartelevi voimassa sisäisessä

 Moikka! (100)  Mestari Valkea Lootus istui jalat ristissä lammen rannalla. Taikuus virtasi voimakkaana juuri lammen vieressä, mutta hän sul...