tiistai 13. syyskuuta 2016

Mietteitä kirjasta VI: Lirael

Moikka!


Lirael on Garth Nixin kirjoittaman trilogian toinen osa. Aluksi on myönnettävä, etten muistanut edellisestä osasta juuri mitään, mutta olihan sen lukemisesta vierähtänytkin aikaa jo pari vuotta (tämä piti tarkistaa kirjanpidosta – no pun intented). Hyvin asiat kuitenkin palautuivat lukiessa mieleen.

Päähenkilöitä on kaksi. Lirael on clayrien tytär ilman ennusnäköä, ominaisuutta, joka jokaisella clayrilla tulisi olla. Tyttö hautoo asian takia jo itsemurhaa, mutta suureen kirjastoon saatu työpaikka pelastaa hänet. Sameth taas on Vanhan valtakunnan prinssi, jonka tulisi seurata äitiään abhorsenina, suurena suojelijavelhona. Abhorsenin on kuitenkin kyettävä astumaan myös kuoleman puolelle ja tätä Sameth pelkää – no, kuollakseen. Toki näiden kahden kohtalot yhdistyvät kirjan edetessä, mutta ei siitä sen enempää.

Tästä ja ensimmäisestä osasta löytyvät fantasian perusasiat, joskin suhteellisen uusissa ja kekseliäissä vaatteissa. On olemassa hyvää ja pahaa taikuutta (kiltataikuus – vapaa taikuus) ja altavastaaja päähahmot. Ja tietenkin velho – tai oikeastaan useampi: abhorsen Sabriel ja manaajat (voitte arvata kuinka nämä sijoittuvat hyvä-paha – akselilla). Elämän ja kuoleman vastinparilla on ihan kiinnostava ja ainakin vähän peruskaanonista poikkeava käsittelytapa. Joskin kuoleman yhdeksän porttia lienee lainattu jostain kristittyjen helvettiajatelmasta.

Lirael on kirjan alussa 14-vuotias ja epätoivoinen ennusnäkönsä suhteen. Minusta tämä oli vähän outoa, koska ihan lähi menneisyydessä on tapauksia, joissa ennusnäkö on saatu vasta kuusitoistavuotiaana. Sillä vaan, että eikö clayrien oppitunneilla käydä läpi, että kaikki kehittyvät vähän eri tahdissa ja todeta, ettei kannata olla huolissaan – kuten meidän terveystiedon tunneillamme. Ilmeisesti clayrien ennusnäkö herää sitten yleensä niin varhaisessa vaiheessa, ettei tällaista menettelyä ole koettu tarpeelliseksi. Mutta olisihan asian voinut kertoa Liraelille yksityisesti; ymmärrän täysin, että ikuiselta tuntuva asuminen pikkulasten käytävässä käy mielenterveyden päälle.

Myös Samethilla on hieman samanlaisia ongelmia. Hänen oletetaan automaattisesti olevan seuraava abhorsen vain siksi, että hän on äitinsä poika. Kirjat ovat kuitenkin lukijalle antaneet ymmärtää, että abhorsenius ei olisi ihan näin suoraan periytyvä ominaisuus. Sabriel on toki sen isältään perinyt, mutta kaikki sitä aiemmat abhorsenit eivät ole menneet suoraan alenevassa polvessa. Samethin kohdalla saattaa toki hämätä se, että hän on joka tapauksessa voimakas kiltamaagi. Sen verran voin varmaan paljastaa kenenkään mahdollista lukukokemusta pilaamatta, että Sabriel ei näytä periyttäneen abhorsen-geeniä ;) kummallekaan lapselleen.

Lopuksi minua ärsytti, että kirja loppui kesken eli lukijan on tyytyväisyyden saavuttaakseen tavallaan pakko lukea sarjan viimeinenkin osa. Tämä on ikävä, sillä ensimmäisen osan pystyi lukemaan myös itsenäisenä romaanina ja tykkään yleensä enemmän sarjakirjoista, jotka pystyy vähintään näennäisesti lukemaan omina yksiköinään.

                                                       -Roona-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lempikahvisi sulle sekoitan, osat 4-6

 Moikka! 4.(200) ' Jonossa hänen edessään oli ainakin kymmenen tyttöä. Ja valehtelematta jokainen veti paitansa kaula-aukkoa hiukan alem...