tiistai 7. maaliskuuta 2017

Disney-pohdintaa (koska live action Kaunotar ja hirviö on kohta täällä :D)



Moikka!

Minä en eritysemmin koskaan leikkinyt prinsessa pienenä. Vaaleanpunaisestakin pidin siinä missä mistä tahansa muustakin väristä sinisen ollessa ehdoton lempparini (se on sitä vieläkin). Disney-elokuvia kotona kyllä katsottiin ja paljon. Prinsessaleffat olivat kuitenkin paitsiossa, koska minä käytännössä pelkäsin niitä kaikkia. Varsinkin Lumikin äitipuoli oli veret seisauttavan hyytävä ja moneen vuoteen edes sitä videokasettia ei voinut olla meillä talossa, koska minä ahdistuin jo kansilehden kuvasta. Prinsessa Ruususen Pahatar hirvitti myös ihan pienenä ja Tuhkimoa ei jostain syystä vain katsottu (eikä minulla muistaakseni ollut sitä omana videolla). Normaali meidän telkkarissa pyörinyt Disney-leffa oli Viidakkokirja, Basil Hiiri ja noin miljoona kertaa nähdyt lempparit Leijonakuningas ja Pocahontas. Leijonakuninkaan alkukohtaus, se nousevan Afrikan aurinko, tuo vieläkin palan kurkkuun (positiivisessa mielessä) joka kerta, kun sen näkee. 

Sitä, miksi Disneyn renessanssin prinsessa Ariel ja Belle eivät pyörineet meidän VHS:ssä, en oikein tiedä. Toki pelkäsin hirviötä, mutta se pelko oli verrattain pientä. Arielista tehtiin myöhemmin muistaakseni sarja, jota kyllä seurasin tv:stä. Samoin oli Aladdinin laita sillä erotuksella, että myös elokuva ja siitä tehdyt jatko-osat olivat kovalla kulutuksella. Tätä taustaa vasten olen ruvennut ajattelemaan prinsessojen tarjoamia roolimalleja vasta ollessani pitkästi aikuinen. Jos puhutaan ensin fyysisestä puolesta, niin eniten taidetaan valittaa prinsessojen laihuudesta ja joidenkin vähäpukeisuudesta. Tiedän, että monet lapset saattavat verrata itseään epäreiluun kauneusihanteeseen, mutta oman kokemukseni pohjalta tuntuu oudolta, että suurin osa tekisi niin. Minulle tärkeintä olivat kauniit hiukset, joihin pitkätukkaisen oli helppo samaistua ja jossain määrin kauniit kasvot ja kivat vaatteet. Kun nytkin katsoo pikkulikkoja, jotka viilettävät menemään Frozen-vaatteet päällä, niin omiin ajatuksiin saa helposti perustetta. 

Toki alkuperäiset prinsessat olivat luonteeltaan vässyjä. Se kuitenkin kuuluu minusta tietyllä tavalla lähtemättömänä osana noihin satuihin ja sen poistaminen muuttaa tarinan luonnetta turhan paljon. Voisin ihan hyvin kuvitella nykyaikaisen Disneyn naissankarittaren joutuvan kissatappeluun, mutta Tuhkimon tai Lumikin muuttaminen sellaisiksi uusiin piirrettyihin versioihin tuntuu aika oudolta ajatukselta. Live action -versioissa tätä on yritetty ja vaikka esimerkiksi Lumikki ja metsästäjä on ihan kelpo leffa, niin Lumikin hahmoa ei sittenkään ole uskallettu muuttaa tarpeeksi. Sadun ylikorostettu viattomuus ei oikein sovi yhteen miekkoja heiluttelevan sankarittaren kanssa. Disney taas uskalsi, epäilemättä vahvan brändinsä ja pr-koneistonsa takia, säilyttää (live action) Tuhkimon sadunomaisuuden, jopa korostaa sitä, minkä vuoksi se oli mielestäni loistava elokuva. 

Disneyn uusimmassa elokuvassa Vaianassa ei kuulemma ole lainkaan romanttista pää-/sivujuonta. On vain sankaritar, joka pelastaa yhteisönsä. Vaikka on selvää, että rakastuminen ei ole katomassa minnekään, on toki hauskaa, että tarjolla jotain muutakin. Seuraava kumouksellinen prinsessa voisikin olla sellainen, joka nai puhtaastasi omat etunsa edellään rakkautta ajattelematta. Koska jos jotakin on tähän asti pidetty itsestään selvyytenä, niin se on, että on prinsessa nai loppujen lopuksi aina rakkaudesta, oli se sitten rakkautta ensi silmäyksellä tai jotain muuta. On puhtaasti sukupuolistereotypiohin perustuvaa, että tämä voidaan jättää mieshahmojen kohdalla paljon väljemmäksi (vaikka ei toki yleensä jätetä). Joten Disney joko seuraavassa leffassa mennään naimisiin järjestä ja todetaan vielä lopussa, että hyvinhän tämä meni, vaikka ei sitä unelmien prinssi ja valkoista ratsua saatukaan. 

Lopuksi voin todeta, että taide on jo antiikin ajoista suosinut kauniita ihmisiä ja ihannetta. Ja minä ainakin olen niin ikävä ihminen katson mieluummin kauniita ihmisiä, joskin puolustukseksi on sanottava, ettei kauneus riipu aina koosta eikä todellakaan ihonväristä. 


                                                                -Roona-

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lempikahvisi sulle sekoitan, osat 4-6

 Moikka! 4.(200) ' Jonossa hänen edessään oli ainakin kymmenen tyttöä. Ja valehtelematta jokainen veti paitansa kaula-aukkoa hiukan alem...