tiistai 28. elokuuta 2018

Isän suusta (Adanat 9)


Moikka!

Helmikuussa olen viimeksi julkaissut tätä ja silloin tyttären ja äidin välinen keskustelutuokio oli paljon auvoisempi.

Brave Adanan työhuone oli talon huoneista suurimpia. Sitä hallitsi massiivinen, tyylikkäästi koristeltu isännänpöytä. Seinillä oli kirjahyllyjä ja tilaa liikepaperien arkistoinnille. Yhden seinän vei lähes kokonaan penkitön ikkuna, joka antoi kadulle. Yhdessä nurkkauksessa oli nojatuoliryhmä yksityisempiä neuvotteluja varten. Huoneessa tuoksui muste iltapäivisin, kun työtä oli jo tehty monta tuntia, aamuisin oli raikasta, koska sisäköt hoitivat tuuletuksen tunnontarkasti. Kirjat olivat Braven oman mielen mukaisessa järjestyksessä ja hän oli jo ajat sitten opettanut arkistointijärjestelmänsä Maverickille, jotta tämä löytäisi tarvitsemansa paperit. Huone oli hieman sotkussa, mikä olisi yleensä saanut hänet valittamaan palvelijoille, mutta tänään häntä vaivasi aivan jokin muu.

Brave tiesi, että hänen oli puhuttava tyttärelleen. Oikeastaan se olisi pitänyt tehdä jo aikoja sitten, mutta hän oli aina onnistunt lykkäämään sitä tuonnemmaksi jonkin tekosyyn nojalla. Hän huokasi syvään. Miten aika olikaan vierinyt, hän mietti katsellessaan pöydänkannen paperipinoja. Suloiselle pikkuprinsessalle oli ollut helppo leperrellä, kun perheen muut lapset olivat poikaviikareita. Brave soimasi itseään, kun ei ollut osannut lopettaa lepertelyä silloin, kun olisi pitänyt. Neitoikäisille tytöille tuli pitää lähes yhtä kovaa kuria kuin pojille niin hänen isänsäkin oli aina sanonut. Miespuolinen shantipalvelija tomutti hiljaa kirjahyllyä. ”Ole hyvä ja hae Rosa tänne”, Brave käski huoaten. Palvelija kumarsi ja läksi hakemaan tyttöä.

Rosa saapui hetken kuluttua – palvelija oli löytänyt hänet luuhaamasta läheltä isänsä työhuonetta – ja istui muitta mutkitta isäänsä vastapäätä pitkäselkänojaiseen puutuoliin – anojan tuoliin niin kuin niitä oli tapana kutsua. 
”Beso kertoi, että sinulla on asiaa minulle.” 
Brave otti paremman asennon omassa pehmustetussa tuolisssaan. Hän rykäisi: ”Niin, meidän on aika puhua vakavasti tietyistä asioista.” 
Tytär ei reagoinut hänen odottamallaan tavalla, ei suoristautunut jäykäksi tuolissaan vaan istui yhtä rennosti kuin aina. 
Rosa pöyritti silmiään ja hänen äänessään oli määrittelemätöntä keveyttä. ”Maverick ja äiti ehtivät ensin. Jos siis ajattelit puhua Rottenista.” 
Brave käveli korostetun hitaasti pöytänsä takaa tyttärensä eteen ja veti alleen lähimmän jakkaran. ”Istu suorassa ja lopeta näsäviisatelu. Se ei sovi sinun ikäisellesi nuorelle naiselle.”
Rosa nieli piikin sanomatta mitään ja suoristautui sen verran, että ryhti oli hyvä. Isä otti hänen kätensä omiinsa. Braven kädet olivat kosteat yhteenpuristelun tuottamasta hiestä.

”Rosa, minä tiedän, että tämä ei ole mukavaa, mutta tietyt seikat muuttavat nyt kun sinäkin pian täytät seitsemäntoista.” 
Rosa velkoili käsiään, mutta isän ote piti tällä kertaa. Hän urahti tuskastuneena ja sanoi tarkoituksettoman ilkeään sävyyn: ”Kerrotko minulle mitä Petrelli oikein sanoi, kun sai teidät kaikki niin kovin huolekkaiksi minun suhteeni”. 
Braven katse koveni hieman. ”Käyttäydy, tyttö. Minä olen ensimmäisenä valmis myöntämään virheeni sinun kasvatuksessasi, mutta joku raja minullakin on. Tästä lähtien odotan sinulta ikäisellesi sopivaa hienoa käytöstä. Se, mitä Agora sanoi tai jätti sanomatta ei kuulu sinulle. Ja kehotan äitiäsi ja Maverickia odottamaan samaa.” 
Siis käsket heitä tekemään niin, Rosa tiuskahti mielessään. Hän tiesi olleensa epäkunniottava isäänsä kohtaan, mutta tämä tuskin tajusi omaa epäloogisuuttaan.

Ääneen hän puuskahti: ”Jumalatteren tähden isä, minä en ole tyhmä. Tiedän, ettei mikään meihin liittyvä ole vain meidän asiamme. Petrelliä kiinnostaa, että minä pidän pian täysi-ikäiset näppini erossa Rottenista, jolle hän on oletattavasti jo katsonut hyvän vaimon.” 
Heidän välilleen laskeutui painostava, kyräilevä hiljaisuus. Brave irrotti otteensa Rosan käsistä, meni kaatamaan itselleen lasin punssia sivupöydän kristallipullosta ja palasi takaisin paikalleen huljutellen nestettä lasissa vihaisesti. Rosa tarkkaili takaisin yhtä heltymättömällä ilmeellä kuin hänen omansa oli. Brave päätti yrittää toista taktiikka ja vedota tyttäresnsä turhamaisuuteen. 
”Petrelli on huolissaan syystäkin. Sinä olet omalla tavallasi hyvin kaunis. Ja voit olla helposti Rottenin vietävissä tai toisin päin.”

Rosa irvisti avoimesti. ”Hauskaa, että lisäsit tuon viimeisen, sillä minähän todellakin voin vain joko vietellä tai joutua vietellyksi. Voit kertoa isä-Agoralle, että minä en ole kiinnostunut Rottenista, koska hän on ärsyttävä pikku pässinpää ja hän ei taas ole kiinnostunut minusta, koska minulla on neljä vanhempaa veljeä perimässä sinun paikkasi sitten, kun aika koittaa. Kehottaisin häntä olemaan huolissaan Selenestä, jollei hän olisi jo naimisissa.” Hän laittoi kätensä mielenosoituksellisesti puuskaan sanojensa vakuudeksi. Kuka tahansa olisi sanonut, että nyt huoneen ilmapiiri enteili perustavanlaatuista myrskyä.

Brave katsoi kattoon ja yritti hillitä itsensä. Silti hänen äänensä nousi huudoksi: ”Huoneeseesi siitä mokoma hupakko. Isällesi et puhu noin. Muista mitä sanoin aiemmin. Aion pitää sen.” 
Rosa nousi tuolistaan niin, että se keikahti ja säntäsi ovelle. Raossa hän kuitenkin kääntyi vielä ja sanoi myrkyllisen hunajaisella äänellä: ”Tarkoitat varmaan, että Maverick pitää sen. Sinulle ei tullut mieleenkään nostaa kättäsi minua vastaan, mutta Mav olisi käskenyt kaikkein ensimmäiseksi hakea vitsakimpun ja antanut isän kädestä.” Niine hyvineen Rosa paukautti oven kiinni niin, että jokainen talossa olija sen varmasti kuuli.

Brave puristi pöytänsä reunaa rystyset valkoisina, mutta ei saanut suustaan pihaustakaan huutaakseen tyttärensä takaisin. Hän seisoi siinä sijoillaan pitkän aikaa, niin kauan, että aikaa tuntui kuluneen pieni ikuisuus. Hän oli tuntenut tyttärensä sanojen terän ja se kirpaisi syvältä. Maverick ja Rosa eivät olleet tulleet toimeen keskenään kunnolla sitten Rosan lapsuusvuosien ja nyt hänelle oli valjennut miksi. Rosa vihasi veljeään, joka oli joutunut rankaisemaan häntä, kun isä ei ollut sitä tehtävää hoitanut. Brave kiersi pöytänsä taakse ja vajosi tuoliinsa. Hänen päätänsä särkisi loppupäivän ja rinnassa tuntuva kipu ja hämmennys kestäisivät vielä kauemmin. Rosa oli juossut tiehensä ties minne ja hän epäili, että hänellä oli tyttärestään löyhempi ote kuin koskaan ennen.


                                                                -Roona-



tiistai 21. elokuuta 2018

Mietteitä kirjasta XXIX: Loppusoinnun kaiku kalmistossa ja Kuninkaiden kuolema


Moikka!

Alan Bradleyn Loppusoinnun kaiku kalmistossa on Flavia de Lucesta kertovan salapoliisisarjan viides osa. Bishop´s Laceyn kylän suojeluspyhimyksen Pyhän Tancredin kuolinpäivän 500-vuotisjuhla lähestyy ja sen kunniaksi pyhimyksen hauta halutaan avata asiaankuuluvin menoin. Ja kukapa muu olisi ensimmäisenä kurkistamassa hautapaaden sisään kuin Flavia! Kivipaaden kannen alta löytyy kuitenkin yllättäen kylän urkurin ruumis selittämättömästi naamioituna. Flavia alkaa selvittää asiaa kirjaimellisesti haudan pohjalta alkaen.

Oi, olipa taas mukava palata myrkillisen ihastuttavan Flavian pariin. Ei haittaa edes se, että luen koko sarjaa ”väärässä” järjestyksessä, ensin kakkos-, nyt viitososan. Tarkoitus oli toki ottaa nyt ykkös- tai kolmososa, mutta näitä oli kirjastossa hajanaisesti tarjolla, ovat ilmeisesti varsin suosittuja (ja juuri nuo alkupään osat kuulunevat koulujen lukudiplomikirjoihin). Mukavaa on se, että vaikka edellisten osien uhreihin viitataan niin tapauksista ei muuten tehdä selkoa, joten itseään ei oikein voi spoilata esimerkiksi murhaajien osalta. Lisäksi rikoksen selvitys kestää vain sen yhden kirjan, joten ei ole tarvetta senkään takia lukea järjestyksessä.

Flavia on edelleen erinomaisen hauska, joskin pieni ensihuuman terä on ainakin minun kohdaltani mennyt. Flavian itsereflektiivinen ja pikkuvanha tyyli ihastuttaa, mutta samaa tunnetta kuin ensikertaa siihen törmätessään ei enää ihan saanut. Toisin sanoen tykästyin tässä samoihin asioihin kuin edellisessäkin. Saan ikävistäkin sivuhahmoista jotenkin hauskan kuvan Flavian ajoittain jopa kuivan humoristisen tyyli kautta. Sisaret vaikuttavat hieman pehmenneen viitososaan tultaessa, mikä johtunee perheen heikosta rahatilanteesta. Huonoina aikoina pidetään yhtä! Suosittelen lämpimästi tarttumaan Flavian seikkailuihin.

Bernard Cornwellin Kuninkaiden kuolema on kuudes osa suosittua Bebbanburgin Uthredin tarinaa. Kuningas Alfred tekee kuolemaa ja päättää viimein maallisen taipaleensa. Kunigaskunnassa kuohuu ja kruununprinssi Edwardin valtaistuinta havittelee joukko mahtimiehiä. Uthredin oma henkikin on vaarassa, kun vanhat ja uudet viholliset juonivat hänen päänsä menoksi. Lopulta tanskalaiset uskaltautuvat taisteluun, mutta kuka on pettänyt kenet ja istuuko Edward lopussa jämerästi isänsä paikalla. Entä säilyykö Uthredin uskollisuus, kun kruununprinssin neuvojat karsastavat häntä?

Jos viime osassa minua kyllästyttivät jatkuvat ja suhteellisen samanlaiset taistelukuvaukset, niin tässä niitä oli onneksi vähemmän. Lukija saa nähdä, mitä Uthred tekee, kun ei sodi ja minä pidin siitä. Uthred on selvästi tullut vanhemmaksi ja viisaammaksi. Minusta tuntui jossain vaiheessa, ettei hän vanhene ollenkaan, mutta onhan hän jo 45-vuotias ikäsoturi (tuohon aikaan ihan kunnioitettava ikä ja lisäksi sankarimme on kunnioitettavassa kunnossa ikäisekseen). Kirja on silti hyvin jännittävä, sillä Uthred joutuu murhayrityksen kohteeksi heti alkumetreillä. Lisäksi hänelle ennustetaan, että seitsemän kuningasta ja naiset, joita hän rakastaa kuolevat. Ennustajalla on toki jonkun muun poliittinen lehmä ojassa ja Uthred maksaa potut pottuina takaisin.

Mahtaneekohan tuo näistä kirjoista tehty tv-sarja saavuttaa Suomea? Luin, että Jenkeissä se olisi alkanut 2015. Mahdollisesti jäänyt huimaa suosiota nauttivan Viikingit-sarjan jalkoihin, mutta jospa meillä vaikka YLE innostuisi sen joskus ohjelmistoonsa hankkimaan niin olisin iloinen (ja aiheeseen liittymättä: toivon mukaan YLE ostaa myös Ildefonso Falconesin romaanista Meren katedraali tehdyn espanjalaissarjan – kirja on nimittäin erinomainen ja sarjasovitukseksi sopiva).



                                                               -Roona-


tiistai 14. elokuuta 2018

Rosan ja kumppaneiden hahmokuvaukset


Heippa!

Olen kirjoittanut nämä pienet kuvaukset ajat sitten. Tässä esiintyy myös henkilöitä, joista en ole blogissa aiemmin julkaisemissani jutuissa kirjoittanut vielä mitään, mutta he kuuluvat hahmogalleriaan yhtä kaikki. Suluissa nykyhetken huomioita esim. hahmon muutoksesta vuosien varrella.

Rosa Adana
Adanan perheen iltatähti ja ainoa tytär. Muiden mielestä huonosti käyttäytyvä ”vapaan kasvatuksen” tulos. (Rosa oli alunperin anakronistisesti katsoen paljon ärsyttävämpi, kuten tästäkin voi tulkita. Mutta kyllä tämä pitää edelleen paikkansa, vaikka hieman eri tavalla.)

Brave Adana
Entinen sotilas ja Adanan klaani johtaja. Rosan, Harnanin ja Maverickin isä. (Rohkealla miehellä on luonteensa mukainen nimi – engl. brave = rohkea. Keksin tämä hauskuutukseksi lukijalle, joka tehköön omat ratkaisunsa siitä sopiiko nimi kantajalleen. Hahmot eivät tätä ulottuvuutta tunne, heille Brave on nimi toisten nimien joukossa.)

Maverick Adana
Rosan vanhin veli ja isänsä seuraaja suvun johtajana. Arvelee, että Rosalla on perimyksessä vielä sanansa sanottavana.

Siobhan Adana
Braven vaimo ja Rosan, Maverickin, Harnanin ja kahden muun veljen äiti. Brave toi hänet etelästä sodasta tulessaan.

Harnan Adana
Adanan veljessarjan nuorin, jolla on huolensa rakkauden suhteen. Taipuvainen puolustamaan Rosaa.

Rotten Agora
Tuleva Agoroiden johtaja ja tiedostaa sen. Itsekeskeinen, luulee itsestään suuria.

Danny Agora
Edellisen veli. Kieltäytyi suvun johtajuudesta ja lähti opiskelemaan papiksi. Teoriassa karkotettu Agoroiden perheestä, siksi muut kutsuvat Danny Roseksi. (Danny taisi syntyä mielessäni valmiina, koska hän on oman tuntumani mukaan muuttunut hahmoista vähiten kaikkien vuosien aikana.)

Petrelli Agora
Edellä mainittujen isä. Sukunsa kiistaton johtaja. Eräänlainen oman maailmansa Kummisetä. (Kummisetä pitää käsittää enemmän mielentilana kuin kirjaimellisesti. Alun perin tosiaan ajattelin, että Agorat harrastaisivat myös hämärämpiä liiketoimia, mutta eivätköhän he loppuviimeksi ole ihan kunnollisia.)

Lilith Agora
Petrellin vaimo, Rottenin äiti ja julkisena salaisuutena kulkevan huhun mukaan Dannylle vain kasvattiäiti. (Olen myöhemmin päättänyt, että pääperheiden tiedossa on yleisesti, että Danny on lehtolapsi. Lähinnä siis shantit ja vähemmät sukuhaarat pitäisivät asiaa huhuna. Danny äidin henkilöllisyyttä eivät sen sijaan tiedä kuin Petrelli, äiti itse ja nyttemmin myös Danny.)

Concordia Agora
Agoroiden suvun vähemmän haaran tyttäriä. Näyttelee tulevaisuudessa myös osansa ydinperheessä. (Concordian nimi tarkoittaa yhteisymmärrystä – vrt. lat. concordia. Se onko nimi enne onkin sitten toinen asia.)

Jack Twill
Rosan paras ystävä ja pappisopiskelija kuten Dannykin.

Jaquin LaShia
Nuori hurmuri ja epävirallisesti LaShiojen tuleva johtaja. Liikkuu Rottenin kanssa ja ottaa tältä vaikutteita.

River LaShia
Edellisen pikkusisko. Vaaleatukkaisena outo lintu LaShiojen joukossa. Epävarma itsestään.

Alana LaShia
LaShiojen johtaja, joka on kaapannut vallan veljeltään. Hänen poikansa Falcendo sairastaa tuntematonta tautia.

Joseph LaShia
Alanan syrjäytetty isoveli. Jaquinin ja Riverin isä. Odottaa päivää, jolloin Alana ilmoittaa hänen poikansa olevan suvun seuraava johtaja.

Falcendo LaShia
Alanan ainoa poika, virallinen LaShiojen perijä. Sairastaa kuitenkin tuntemantonta sairautta, joka vaikuttaa älykkyyteen.

Kaspar Capote
Capotejen tuleva johtaja. Jää auttamatta muiden poikien varjoon, vaikka fiksu onkin.

Melkior Capote
Sukunsa johtaja ja Kasparin isä. Tyyni mies, joka kannattaa rauhallista rinnakkaiseloa ja diplomatiaa.

Rebecca Mustasurma
Lumihaltia, joka rakastui noitaan, petti osittain kansansa ja joutui epäsuosioon. Tunnetaan ihmisten keskuudessa seudun parhaana hevosten kasvattajana.

Bill
Typerä pikkumies, joka toimittaa Rebeccan aviomiehen virkaa. Kostoksi Rebeccalle hänet on muutettu vuoheksi vyötäröltä alaspäin.

Annoura, shanti
Yksi Adanan perheen palvelijoista. Rakastunut mieheen, jota ei voi saada.


                                                              
                                                              -Roona-



tiistai 7. elokuuta 2018

Elokuvissa 0.5: Vuokraleffoja - Hacksaw Ridge ja Florence


Moikka!

Olen viime aikoina katsonut yllättävän monta vuokraelokuvaa. Yksi syy on se, että se on huomattavasti halvempaa kuin oikeissa elokuvissa käynti ja lisäksi elokuvateattereissa ei ole juuri pyörinyt sellaista, jota olisin halunnut kovasti mennä katsomaan. Näistä kahdesta kerron siksi, etä kaksi näitä edeltävää dvd:tä olivat melkoisia hutivalintoja. Risen-nimisessä leffassa ei tapahtunut mitään, vaikka se kertoi Jeesuksen ylösnousmuksesta roomalaisnäkökulmasta. Tai siis tietysti jotain tapahtui, ei ne pelkästään istuneet hiljaa ja katselleet maalin kuivumista, mutta ymmärrätte varmaan mitä tarkoitan. Toinen oli uusin Jane Austen –filmatisointi Love & Friendship (en muista tähän hätään suomenkielistä nimeä). Se oli kyllä ulkoisilta puitteeltaan ja näyttelijän työltään hieno, mutta minä en päässyt jotenkin kärryille tarinasta. Minusta tuntui, että jos olisin ollut lukenut tuon kirjana, olisin pitänyt leffastakin paljon enemmän.

Näitten lievästi epäonnistuneitten valintojen jälkeen siis ajattelin, että parasta ottaa joku turvallinen vaihtoehto. Paljon kehuja saanut Hacksaw Ridge tuntui tähän sopivalta ja tarina aseistakieltäytyjästä toisessa maailmansodassa tuntui myös kiinnostavalta. Tykkäsin kokonaisuudesta, mutta muutama juttu vaivasi minua katsellessa. Olisiko minun katsojana pitänyt tuntea Hacksaw Ridgen taistelut niin hyvin, että tajuan koko ajan mitä taustalla tapahtuu? Esimerkiksi se, että miksi tälle aseettomalle haavoittuneiden hakijalle ei lähetetty avuksi edes yhtä miestä aseen kanssa taustatueksi, sillä kyllä ne jossain vaiheessa arvasivat ja tiesivätkin (näin ainakin leffa antoi ymmärtää), että kuka sinne ylös oli jäänyt. Tajusin kyllä, että täydennysjoukot eivät olleet vielä tappion jälkeen ehtineet saapua ja ylipäänsä joukon lähettäminen olisi ollut taktisesti vaarallista – mikä tehtiinkin ihan hyvin selväksi. Lisäki olisin tykännyt, että loppu olisi ollut erilainen. Siis tarkoitan, etä se urhoollisuusmitalin luovutus olisi voinut olla näyttelijöitten näyttelemä kohtaus, se olisi paketoinut koko leffan mielestäni kivasti. Ne Hacksaw Ridgellä mukana olleiden veteraanien haastattelut olisivat voineet olla lopputekstien yhteydessä sen sijaan, että ne tavallaan muodostivat elokuvan loppukohtauksen.

Florencesta tykkäsin vielä enemmän kuin Hacksaw Ridgestä. Florencehan kertoo seurapiiriperijättärestä Florence Foster Jenkinsistä, joka oli omista käsityksistään huolimatta varsin surkea laulaja. Henkilökohtaisesti pidän Meryl Streepistä ja Hugh Grantista, jotka näyttelivät tässäkin hyvin. Myös pianisti McMoonin näyttelijä oli hyvä. Mietin, että olikohan Florence kuitenkin joskus osannut laulaa, koska eikö hän ollutkin esiintymässä konsertissa, kun tapasi St. Clairin. Sairaushan oli saattunut viedä lauluääneen ja tuskin se oli koskaan oopperaan sopiva ollutkaan (mikä ei tarkoita, etteikö se olisi sopinut kevyempiin lauluihin!). Tämän olisi voinut tuoda elokuvassa paremmin esille. Minua ärsytti myös suunnattomasti, että dvd:n takannessa luki St. Clairin olevan Florencen ”aviomies” – siis heittomerkeillä. Minä ymmärsin, että he olivat kuitenkin ihan laillisesti naimisissa, vaikka juttuun liittyi järjestelyjä ja se ei ollut perinteinen avioliitto. Nuo heittomerkit vaan antavat väärä alkuolettamuksen, kun St. Clair rakasti joka tapauksessa ihan aidosti Florencea.

Nämä asiat voisi tietenkin katsoa googlesta, mutta toisaalta ne ovat niin pieniä, etten näe miksi niiden selityksiä ei olisi voinut liittää itse elokuviinkin. Kummankaan kohdalla kestoa ei ainakaan olisi tarvinnut pidentää. Mutta voin kyllä suositella kummankin katsomista, jos ne sattuvat tulevan vastaan seuraavan, kun selaatte, vaikka jonkun suoratoistopalvelun elokuvakirjastoa.

JK. Tämä on kirjoitettu v. 2017 loppupuolella ;)


                                                              -Roona-



Miehen mieli askartelevi voimassa sisäisessä

 Moikka! (100)  Mestari Valkea Lootus istui jalat ristissä lammen rannalla. Taikuus virtasi voimakkaana juuri lammen vieressä, mutta hän sul...