maanantai 8. heinäkuuta 2019

Elokuvissa XXXII: Pokemon – Detective Pikachu

Moikka!


Vuoden stressinpoistaja elokuva on tässä. Tuli zen-olo Pikachua ja sen ekspressiivisiä korvia katsoessa. Ylipäänsä Pikachun CGI-animointi oli ensiluokkaista. Tämä tiedettiin tietysti jo trailereista, mutta hyvänen aika! Olisin halunnut koskea ja halia sitä keltaista karvapalloa. Täysi kymppi siitä, että Pikachun liikekieli oli hyvin eläinmäistä; etukäteen pelkäsin jostain syystä, että sitä olisi inhimmillistetty liikaa. Lyllertävästä kävelytyylistä mulle tuli elävästi meidän edesmennyt Symppis mieleen. Kasvolähikuvista en tykännyt, ne oli selkeästi tehty motion capturella Ryan Reynoldsin ilmeistä, mikä teki niistä turhan ihmismäisiä. Sen sijaan Pikachun juoksu oli toteutettu kauniisti ja varmaan he ovat käyttäneet siihen mallina jotain ihan oikeaa eläintä (näin ihastuneena katsoessani ajattelin).

Hurraa-huuto vielä niille korville, joita pelkästään lukemalla olisi voinut ymmärtää kaikki Pikachun tunteet! Bulbasaureista pidin myös. Villien bulbasaurien kohtaus oli paras yksittäinen kohtaus elokuvassa. Myös niihin oli saatu erinomaista tunne-ekspressiivisyyttä. Muut pokemonit jäivät mielestäni vähän statisteiksi, sellaisiksi, että fanit voivat leffasta niitä bongailla ja tunnistaa, mutta ne olisi voinut – lukuunottamatta Mewtwota ja Psyduckia, jotka ovat juonelle keskeisiä – ottaa pois tai vaihtaa toisikseen tapahtumien juuri häiriintymättä. Ryan Reinoldsin dialogi kuulosti trailereissa vähän irtonaiselta, mutta olin iloinen katsoessani, kun huomasin ajattelevani, että nimenomaan Pikachu puhuu. Ai niin oma hurraa-huutonsa myös Pikachun turkille!

Justice Smith teki Timin roolin mukiinmenevästi, en ollut valmis antamaan seisovia aplodeja lopussa, mutta kaukana siitä, että olisin heittänyt popparini mielenosoituksellisesti kohti valkokangasta. Justicen ja Timin Jack-kaverin näyttelijän kemia oli erinomainen ja toki hänen ja Reinolds-Pikachun sanailukin toimi kivasti. Lucysta (Kathryn Newton) en tykännyt erityisemmin, koska hahmo ei vain jotenkin tuntunut minusta hyvältä. Bill Nighy oli vanhempana Cliffordina oli hauska yllätys, mutta roolituksena ehkä hieman out of place (mikä hitto on tuolle idiomille hyvä suomennos?). En yleensä ota kantaa roolitusten rotujakaumaan, mutta oli lysikästä, että afroamerikkalaisella ja selvästi aasialaistaustaisella pojalla oli niinkin ”valkoiset” nimet kuin Tim ja Jack. Ymmärrän myös, että tuottajat olivat maksaneet ison palkkashekin Renoldsille ja halusivat käyttää häntä ihmisenäkin eikä pelkästään äänenä, mutta se, että hän olisi Smithin isä oli kyllä koko leffan epäuskottavin kohta. Ja leffa sentään kertoo taskuhirviöistä, joita ei oikeasti ole olemassa!

Juoni oli aika yksinkertainen, mutta enpä tällaisessa leffassa juuri monimutkaisempaa kaipaakaan. Minua ärsytti ehkä se, että kaikki tuntuivat tietävän, että käsikirjoittaja on heidän ylin käskijänsä, joten suurin osa asioista hyväksyttiin ilman minkäänlaisia konflikteja. Yleensä elokuvissa – ja kirjoissa – mennään toiseen äärilaitaan eli henkilöt ovat jääräpäitä niin pitkälle, että jääräpäisyys on jo epäloogista. Leffassa oltiin kuitenkin asian paremmalla puolella, vaikka ihmiselle olisi luonnollisempaa olla edes hieman vähemmän sopeutuvainen. Esimerkiksi Smithillä ja Newtonilla on minusta ok ystäväkemia, mutta on vaikea uskoa, että he ihastuisivat/ rakastuisivat toisiinsa, ainakaan niin nopeasti kuin se leffassa tapahtuu. Itse asiassa Pikachun kuittailu aiheesta oli tuon suhteen etenemisen luonnollisin osa.

Tykkäsin, että Mewtwo oli koko ajan hyväntahtoinen, mikä oli kiva muutos ekaan Pokemon animatioelokuvaan verrattuna. Arvoitus, jota Tim ja Pikachu ratkoivat, oli mukavasti laadittu, ei liian vaikea, mutta sisälsi sopivia yllätyksiä. Kaiken kaikkian Detective Pikachu on riemastuttava hyvänmielen elokuva, oivallinen kesäleffa ja nostalgiapläjäys siis. (Kuvittele ne söpöt ja kaiken kertovat Pika-korvat tähän loppuun vielä kerran, saat varmasti hymyn huulille.)



                                                             -Roona-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Miehen mieli askartelevi voimassa sisäisessä

 Moikka! (100)  Mestari Valkea Lootus istui jalat ristissä lammen rannalla. Taikuus virtasi voimakkaana juuri lammen vieressä, mutta hän sul...