maanantai 17. tammikuuta 2022

Elokuvissa LVI: The King´s Man

 Heippa!


Matthew Vaughin ohjaama The King´s Man on esiosa suosituille The Kingsmen -elokuville. Pääosissa nähdään Ralph Fiennes (Orlando Oxford), Gemma Arterton (Polly), Harris Dickinson (Conrad Oxford), Djimon HounSou (Shola), Rhys Ifans (Grigori Rasputin), Matthew Goode (Morton), Charles Dance (Kitchener), Aleksandra Maria Lara (Emily Oxford). Valerie Pachner (Mata Hari), Joel Basman (Gavrilo Princip) ja Daniel Brühl (Erik Jan Hanussen).

Alun episodissa esitellään lyhyesti Emily Oxfordin kuolema buurisodan aikana. Oxfordit ovat siis toimittamassa Punaisen Ristin puolesta tarvikkeita Etelä-Afrikkaan, kun Emily saa osuman brittien leirissä syntyneessä kahakassa. Elokuvan nykyhetkessä eletään alussa vuotta 1914 eli piakkoin liikutaan ensimmäisen maailmansodan melskeissä. Conrad-poika on kasvanut isoksi ja isä-Orlando yrittää suojella häntä kaikin keinoin. Oxford on jo vuosia hoitanut erilaisia tehtäviä brittihallitukselle harmaana emissaarina eli käytännössä vakoojana. Hän on tuttu Euroopan kruunupäiden kanssa mm. surullisen kuuluisan Itävalta-Unkarin arkkiherttuaparin, joka tulee Orlando ja Conrad suojelusta huolimatta ammutuksi.

Isä ei haluaisi päästä Conradia vapaaehtoisena sotaan, mutta pian he saavatkin yhteisen tehtävän: tappaa munkki Grigori Rasputin, joka pitää vallassaan kuninkaan serkkua Venäjän keisari Nikolaita. Tehtävään lähtevät mukaan Oxfordin palveluskuntaan kuuluvat uskolliset autonkuljettaja Shola ja lastenhoitaja Polly, joilla on yllättävänkin paljon agentin taitoja. Tästä seikkailu jatkuu aina sodan loppuun ja varsinaisen Kingsmenin perustamiseen saakka.

Leffa oli yllättävän draamallinen sarjan aikaisempiin osiin verrattuna. Pääpahiksen paljastamista virutettiin aivan loppuun asti, vaikka juonen jännitteen kannalta hänet olisi voinut paljastaa jo aikaisemminkin. Lopussa jo huvitti, kun kamera ei millään meinannut haluta näyttää hänen kasvojaan. Ralph Fiennes vetää roolinsa rutiinilla; hän ei selvästi ole tullut vain lunastamaan shekkiään, mutta ei myöskään pyri Oscarin arvoiseen suoritukseen eikä leffa sitä kaipaakaan. Conradin näyttelijä Dickinson oli ainakin minulle ennestään tuntematon, mutta hän tekee hyvän rooli Fiennesin vastinparina.

Taistelukoreografiat olivat tosi hienoja. Etenkin Rasputin loikkiminen oli henkeäsalpaavaa, liekö Rhys Ifans tehnyt kaiken itse. Rasputin oli hahmona aivan yliampuva. Hänen oli varmaan tarkoitus toimia tarinan comedic reliefinä, mutta minuun ei oikein uponnut. Lisäksi pahisjoukko oli muutenkin aika kirjava. Gavrilo Principiä tuskin voi verrata Leniniin (ja myöhemmin aivan leffan lopussa tavattuun Hitleriin!). Ei hän halunnut maailmaansotaa aloittaa, mutta King´s Manissa ollaankin tulevasti fiktion puolella.

Elokuva on hyvän mielen seikkailu tai siis sitä nimeä käyttäisin genrestä, leffassa itsessään tapahtuu hyvinkin surullisia asioita enkä nyt tarkoita väkivaltaa ja sotaa. Voin kyllä suositella, ei tämä huono ole.


-Roona-



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tirkistelijä

 Moikka! Huom: Tämä on fanifiktiota, jossa hahmot ovat muualta, mutta juoni on omani. MCU kuuluu tekijöilleen, kirjoitan huvikseni enkä saa ...