maanantai 3. tammikuuta 2022

Mietteitä kirjasta LXXIII: Maailman ympäri 80 päivässä ja Narrin salamurhaaja

 Heippa!


Kylmähermoinen englantilainen herrasmies Phileas Fogg lyö huiman vedon ja väittää matkustavansa maailman ympäri 80 päivässä. Hän palkkaa itselleen palvelijan, ranskalaisen Jokapaikanhöylän, ja lähtee kiehtovalle matkalle halki eksoottisten maiden. Samana päivänä Englannin pankista ryöstetään huomattava summa rahaa. Matkalta ei puutu haasteita, ja ennen pitkää matkaajille selviää myös, että heitä seurataan. Onko uskollinen palvelija nimensä veroinen? Onnistuuko huima yritys vai joutuuko Phileas Fogg nuolemaan näppejään? Kuka lopulta paljastuu pankinryöstäjäksi? Ranskalainen Jules Verne tunnetaan monista klassikoistaan, ja häntä pidetään tieteiskirjallisuuden uranuurtajana. Maailman ympäri 80 päivässä on Vernen tuotannon maanläheisimpiä teoksia.

Mielikuvani tarinasta perustuivat lasten animaatiosarjaan ja siihen nähden kirja yllätti. Se oli perin raporttimainen, mikä kyllä sopi päähenkilön kylmäkiskoiseen ja tyyneen tyyliin. Olettaisin, että nimi Jokapaikanhöylä on suora käännös Passepartout´sta. En oikein tykännyt siitä, ranskaa osaamattomalle Passepartout kuulostaa enemmän oikealta nimeltä. Lisäksi minua hämmensi muutaman kerran käytetty haukkumasana dorka, joka oli minusta asiayhteyteen aivan liian moderni. Kirja on arvoiltaan hyvin vanhanaikainen, lähinnä huvitti, kun jopa Auda on intialaisesta taustastaan huolimatta vaaleaihoinen ja luonnollisesti saanut hyvä englantilaisen kasvatuksen. Eihän Phileas Fogg nyt hyvänen aika olisi voinut pelastaa tummaihoista saatikka mennä naimisiin hänen kanssaan.

FitzUljas Näkijä, kuninkaallisen suvun äpärä ja entinen salamurhaaja on jättänyt menneen elämänsä vaarat ja väkivallan taakseen. Hän viettää hiljaiseloa vaimonsa Mollyn kanssa Vitsametsän kartanossa tilanhoitaja Tom Mäyräviirun nimellä. Eräänä iltana hänen luokseen saapuu lähetti, jolla on Fitzille tärkeä viesti. Lähetti kuitenkin katoaa salaperäisesti jättäen vain veriset jäljet. Mitä on tapahtunut? Kuka on viestin lähettäjä – ja mitä asiaa hänellä on Fitzille? Kun Fitzin vanha ja uusi elämä lopulta joutuvat törmäyskurssille, vaara onkin suurempi, kuin kukaan osasi arvata. Maagiseen keskiaikaan sijoittuva Narrin salamurhaaja on Narri ja Näkijä -trilogian ensimmäinen osa. Robin Hobb on yksi maailman myydyimmistä fantasiakirjailijoista.

Minä pidin tästä kovasti. Tarinaan pääsi erinomaisesti mukaan, vaikka ei tuntenut Hobbin aiempia Fitziin liittyviä kirjoja. Teksti oli todella sujuvaa, itse asiassa niin hyvin, että päädyin antamaan kirjalle vain kolme tähteä, koska tällaisen pitäisi olla standardi. Tykkäsin hahmojen nimistä, oli hupaisaa, kun oli sellaisia nimi kuin Huolellisuus ja Sinnikkyys ja toisaalta Molly ja Kettricken. Pörri oli mielenkiintoinen hahmo. Hänen koko kaarensa oli kiinnostavasti rakennettu. Ennustuksissa liikkunut Odottamaton poika oli totisesti odottamaton – missähän vaiheessa Narri mahtaa huomata, että poika oli käytännössä jo hänen käsissään. Tykkäsin myös jokaisen luvun alussa olleesta kursivoidusta asiakirjan tai kirjeen pätkästä. Niiden aihe limittyi aina kivasti siihen, mitä luvussa sitten kerrottiin. Odotan kyllä innolla, mitä seuraavassa osassa tapahtuu, kun Fitz ja Narri varmaankin lähtevät Pörrin perään.


-Roona-



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tirkistelijä

 Moikka! Huom: Tämä on fanifiktiota, jossa hahmot ovat muualta, mutta juoni on omani. MCU kuuluu tekijöilleen, kirjoitan huvikseni enkä saa ...