tiistai 29. maaliskuuta 2022

Mietteitä kirjasta LXXVI: Yue Fein perintö ja Jumalten verta suonissamme

 Heippa!

Jin-ruhtinas Wanyan Honglie saapuu eteläiseen Kiinaan etsimään kenraali Yue Fein käsikirjaa, johon Song-armeijan salaisimmat taistelustrategiat on kirjattu. Guo Jing haluaa kostaa isänsä surman, mutta vielä tärkeämpää on varmistaa, ettei kirja päädy vihollisen käsiin. Saavuttaakseen päämääränsä Guo Jing ja Huang Rong matkaavat niin keisarilliseen palatsiin kuin tarunhohtoiselle Rautakouravuorelle. Mutta vihollisen verkostot ulottuvat laajalle. Jopa Huang Rongin isä Rohtomestari Huang erehtyy uskomaan juonittelijoiden valheita eikä Kerjäläisseuran apuunkaan voi aina luottaa. Yue Fein perintö on neliosaisena julkaistavan Kotkasoturien tarun kolmas osa. Jin Yong on kiinalaisen wuxia-kirjallisuuden legenda ja Kotkasoturien taru on hänen kuuluisin teoksensa.

Pidin siitä, että tämä osa keskittyi Jingiin ja Rongiin. Heistä ei oltu missään vaiheessa erossa pidempiä pätkiä ja he olivat aina jollakin tavalla näkemässä tai kuulemassa kaikkia tapahtumia. Onkohan kiinalaisille itselleen automaattisesti helpompi ymmärtää kuinka vaarallinen mikäkin noista tekniikoista ja lyönneistä on? Ainakin suomennoksessa sanaa vaarallinen käytetään aika löyhästi: yhtä lailla vaarallisiksi kutsuun solisluun murtavaa iskua kuin kuoleman kieliin vievää iskua, johon käytetään paljon sisäistä voimaa. Samoin minulle on epäselvää, mikä kaikki on täysin fantasiaa ja mikä sellaista, jonka ihmiset aina periaatteessa uskovat todeksi. Oli miten oli ainakin tämä osa mielestäni erittäin viihdyttävää luettavaa. Jäämme odottamaan mitä vaikeuksia Zhou Botong oli aiheuttanut Etelän keisarin hovissa.

”Juuri sellaisena hänet löydettiin, istumassa silmät auki ja selkä suorana keinussa. Moitteettoman huoliteltuna, kuin elossa, lukuun ottamatta hapettoman veren sinisiä säikeitä nuoruuden punan tilalla.” Oli silkkaa sattumaa, ettei silloin vuonna 1998 keinussa istunut hän itse. Violet muistaa yhä tarkkaa ajat Elm Hollow Academyn kampuksella: ikivanhat holvikaaret, noitavainoihin kytkeytyvästä historiasta kerrotut tarinat. sireenien ja laventelin tuoksun, epätoivoisen halun kuulua joukkoon, salaisen opintopiirin, jota okkultismista kiinnostunut taideopettaja veti hänen uudelle ystäväpiirilleen kellotornissa. Kauhistuttavien tapahtumien vuoden 1998, jonka aikana hän tunsi olevansa enemmän elossa kuin koskaan sitä ennen tai sen jälkeen. Raivoisasti, tuhoisasti.

Bongasin tämän aikanaan lukulistalleni kirjakaupasta vain nimen perusteella. Aika raskassoutuista luettavaa suurelta osin, lopun käänne oli hyvä, minä ainakin yllätyin. Lowe johtikin käänteen suhteen erinomaisesti harhaan kahteenkin suuntaan. Annabelin lisätunnit kuulostivat kiinnostavilta ja olisinkin halunnut tietää niistä enemmän kuin ne pienet snippetit hänen puheistaan, jotka Violet toisti. Etenkin Annabelin mielipiteet Artemisi Gentileschin Juudit surmaa Holoferneesta olisivat kiehtoneet lisääkin. Grace tapaukseen olisi suomalaisessa koulussa varmasti puututtu ainakin lastensuojeluilmoituksella, sehän on opettajien velvollisuus, kun pahoinpitelyn jäljet selvästi näkyvät. Mutta Jenkeissä lienevät vanhempien rahahanat ja niiden sammumattomuus tärkeämpiä, yksityiskouluissa ainakin. Perus kolme tähteä antaisin arvioksi kirjalle.


-Roona-



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Elokuvissa: LXXXVI: Back to Black

 Heippa! Sam Taylor-Johnson on ohjannut elämäkertaelokuvan Amy Winehousesta. Pääosissa näyttelevät Marisa Abela (Amy), Jack O´Connell (Blake...