tiistai 2. huhtikuuta 2019

Mietteitä kirjasta XXXVII: Kahdesti haarautuva puu, Maanalainen Sysimetsä ja Ilmestys


Heippa!

Ursula K. Le Guinin Kahdesti haarautuva puu edustaa tulevaisuuden antropologiaksi kutsuttua yhteiskunnallista scifiä. Maasta kotoisin oleva Sutty lähetetään lähettilääksi Akalle, jota hallitsee autoritaarinen Korporaatiovaltio. Korporaatio on pyrkinyt hävittämään kaiken itseään edeltäneen kulttuurin harhaoppisena, mutta Sutty löytää tutkimusaineistoa joen latvuksilla sijaitsevasta maalaiskaupungista. Suuren tarinan kertojat, mazit, pitävät yllä vuosisataisia perinteitä, silläkin uhalla, että heidät vangitaan ja lähetetään uudelleenkoulutusleireille. Sutty tutustuu kokonaiseen salaiseen kulttuuriin tai – kuten hän pian itsekin tajuaa – vain pieneen osaan siitä. Pääseekö hän matkustamaan Silong vuorelle, jossa sijaitsee viimeinen tiedon linnoitus? Entä onko se turvallista, kun Korporaatiolla on valvojansa myös Okzat-Ozkatissa?

Le Guinin kirjat vetoavat minuun kauniin kielensä vuoksi. Lisäksi Kahdesti haarautuvan puun antropologinen ja historian tutkimuksellinen näkökulma oli omiaan kiinnostamaan minua. Tutkijan unelma olisi päästä tutkimaan noin rikasta katoavaa kulttuuria, joskaan ei noissa oloissa. Akalla kuri on tiukkaa ja he ovat ottaneet esimerkin suuresta esikuvastaan Maasta. Ja huonon esimerkin, kuten Suttykin toteaa hiljaa mielessään. Akalaisilla ei näytä olevan hajuakaan, että Maan diktatuurilla hallinta meni pahasti pieleen. Kirja käsittelee laajoja poliittisia, uskonnollisia, filosofisia ja humanistisia kysymyksiä tarinan eri tasoilla. Ja tietysti myös seksuaalisia, onhan Sutty avoimesti lesbo, mikä on Akalla ankarasti kielletty. Kiinostava teos, joskin olen pitänyt aiemmin lukemistani Le Guineista enemmän.

Maanalainen Sysimetsä on Colin Meloy Sysimetsän kronikat –sarjan toinen osa. Siitä lähtien, kun Prue McKeel pelasti pikkuveljensä ja palasi kotiin Tiettömästä korvesta, elämä on ollut melkoisen tylsän tuntuista. Opettaja puuttuu jo haaveilevan Pruen huonoihin arvosanoihin. Prue palaa mielessään vehreään, villiin Sysimetsään. Samaan aikaan Sysimetsässä Pruen ystävä Curtis kouluttautuu ryöväiruhtinas Brendanin opastuksella oikeaksi ryöväriksi. Ankara talvi kuitenkin koettelee metsän asukkaita, pelottavista salamurhaajista puhumattakaan. Metsän rajojen rauhaa uhkaa myös teollisuuspamppu, joka suunnittelee Tiettömän korven valtaamista ja riistoa. Prue ja Curtis löyttäytyvät jälleen yhteen elämänsä suurimman haasteen edessä pelastaakseen Sysimetsän.

Saduksi Maanalainen Sysimetsä tarjoaa varsin synkkiä sävyjä – osittain jopa synkempiä kuin sarjan ensimmäinen osa. Joffrey Unthankin pakkomielle tuhota metsä ja hänen yhdistetty konepaja-orpokotinsa, ryövärileirin tuho ja salamurhaajaketut, noin muutamia mainitakseni. Nämä kyllä miellyttävät aikuista lukijaa,ei siinä mitään,  mutta saattavat olla pelottavia lapselle. Curtisin sisaret Rachel ja Elise ovat pirteä lisä hahmojoukkoon. He joutuvat viikoksi ”hoitoon” Unthankin orpokotiin, kun vanhemmat lähtevät etsimään Curtista Istanbulista. Tarina kaivaa kuitenkin synkistelystäkin huumoria ja ainahan puhuvat eläimet ovat hauskoja. On selvää, että kyseessä on väliosa, sen verran pahasti kirja loppuu kesken.

Ilmestys on C. J. Sansomin neljäs Matthew Shardlake –romaani. Lakimies Shardlake on vannonut, ettei hän enää sekaannu valtion saati kuningas Henrik VIII:n asioihin vaan keskittyy auttamaan Lontoon vähäosaisia. Hän on luvannut edustaa köyhän pariskunnan poikaa, joka on suljettu Bedlamin pahamaineiseen mielisairaalaan uskonnollisten harhojensa vuoksi. Mutta kun Shardlaken läheinen kollega murhataan raa´asti, hän joutuu jälleen uhmaamaan hovia, joka näyttää haluavan vaieta murhan kuoliaaksi. Sitten uhreja ilmaantuu lisää. Näyttää siltä, että ennennäkemättömän julman tappajan motiivit ovat raamatulliset, eikä tämä aio lopettaa työtään kesken. Entä kuinka kaikkeen liittyy kuninkaan kosiskelema lady Latimer, Katariina Parr?

Ihanaa raamatullisia motiiveja! Olin koukutettu siinä vaiheessa, kun motiivin ilmestyi kuvioihin. Kirjan nimen mukaisesti murhaaja on siis lukenut Ilmestyskirjaa vähän turhan tarkasti ja vakavasti. Matthew`n kuolleen kollegansa lesken kosiskelu (sopivaisen suruajan jälkeen tietenkin) ja tunteet tätä kohtaan olivat söpöjä. Ihmettelin kirjailijan ratkaisua katkaista Shardlaken palvelija Barakin ja hänen vaimonsa välit, mutta siirrolla saatiin kyllä joku ”perheestä” palatsin sisälle, mikä on hyvä juonilankojen sytyke seuraavia osia ajatellen. Bedlam kuulostaa ilkeältä paikalta ja hoitokeinot olemattomilta, mutta jäivätkö meiltä (ja Matthew´lta) pahimmat tapaukset näkemättä. Vai nähdäänkö kaikki tapaukset, joihin kirjassa tutustutaan vain niin inhimillisessä valossa, että ennakkoluuloihin huutavista ja kuolaavista hulluista ei jää tilaa? Seuraavaksi olisi tarkoitus päästä tarttumaan sarjan alkuosiin, joita en ole vielä lukenut, kun ne ovat olleet niin ahkerasti lainassa kirjastosta.




                                                        -Roona-



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lempikahvisi sulle sekoitan, osat 4-6

 Moikka! 4.(200) ' Jonossa hänen edessään oli ainakin kymmenen tyttöä. Ja valehtelematta jokainen veti paitansa kaula-aukkoa hiukan alem...