tiistai 22. kesäkuuta 2021

Mietteitä kirjasta LXVI: Taltuta klassikko!, Löytöretki suomeen, Islamin miekka sekä Tuhannen ja yhden yön erotiikka

 Moikka!


Tutustuin Taltuta klassikkoon! jo viime vuonna ollessani harjoittelussa kirjastossa. Maria Laakson teos pisti silmään kiinnostavan konseptinsa vuoksi. Tuolloin lukeminen jäi kyllä vain selailuasteelle, sillä muistelin, että tässä olisi käsitelty myös ulkomaisia kirjoja, mutta kaikki teokset olivat kotimaisia. (Syksyllä ilmestyvässä jatko-osassa sukelletaan maailman kirjallisuuden mereen. Menee ehdottomasti lukulistalle!) Teksti oli todella sujuvaa ja viihdyttävää. Jopa väliin vähän väen vängällä väännetyt vitsit onnistuivat olemaan hauskoja. Tekstin pointtina olivat kirjojen teemat eivät niinkään juonet, mikä jättää hienosti tilaa lukijalle tulevaisuudessa joko lukea tai olla lukematta taltutettava teos. Myös kirjallisuushistoriaa ja erilaisia kirjallisuuden (ja taiteen) tyylisuuntia käsiteltiin kivasti.

Kersti Juvan Löytöretki suomeen tuli minulle tutuksi Aristoteleen kantapää -radio-ohjelman kautta, jossa Juva oli haastateltavana ja kertoi kirjastaan. Esitystapa, jonka Juva on valinnut, sopii ikävä kyllä parhaiten suulliseen muotoon (luennointiin?). Asioiden järjestys oli minusta epälooginen ja se haittasi lukukokemusta. Muuten teos on tosi kiinnostava katsaus suomentajan tapaan käyttää omaa äidinkieltään ja Juvan tekemät huomiot ovat oivallisia. Juva on tunnettu Taru sormusten herran kääntäjänä ja kieltämättä se oli yksi syy, miksi tämä kirja kiinnosti minua. Suomesta löytyy paljon rakenteita, joilla ilmaistaan missä tarkalleen ottaen ollaan. Meille on merkityksellistä, ollaanko siellä, täällä vai tuolla tai siinä tässä vai tuossa. Englanti ei kykene herellä ja therellä näin monipuoliseen ilmaisuun vaan joutuu käyttämään muita keinoja. Meidän rakkaat sisä- ja ulkopaikallissijamme siis vaikuttavat siihen, kuinka me tulkitsemme maailmaa. Mielenkiintoinen teos kokonaisuudessaan.

Sekä Islamin miekka että Tuhannen ja yhden yön erotiikka ovat tunnetun Lähi-Itä ja islamtutkijan Jaakko Hämeen-Anttilan kirjoittamia. Islamin miekkaa suosittelisin luettavaksi kaikille, jotka seuraavat uutisvirran melko yksiväritteistä kuvaa islamista. Teos keskittyy muslimien ja kristittyjen konfliktien historiaan ja ajatukseen islamista sotaisana uskontona. Hämeen-Anttila kuvaa erinomaisesti, kuinka islam levisi ja mitkä valloitukset muslimit itse kokivat tärkeiksi. Eurooppalainen historiankirjoitus on nostanut merkittäviksi monia sellaisia taisteluita, joita muslimihistorioitsijat eivät pitäneet kovin tärkeinä, ne kun tapahtuivat aivan imperiumin reuna-alueilla. Hämeen-Anttila valottaa kummankin uskonnon väkivaltaisia puolia ja toisaalta muistuttaa, että suurin osa kummankin kannattajista on rauhallisia riviuskovaisia.

Tuhannen ja yhden yön erotiikka avaa islamilaisen proosan, runouden ja rakkausoppaitten seksikäsityksiä. Lisäksi käsitellään sitä, miten länsimaalaiset ovat eksotisoineet orienttia ja haaremielämää. Keskiajalla kristittyjen ja islamilaisten suurin ero oli todennäköisesti se, että muslimien oli lupa nauttia avioliitossa tapahtuvasta seksistä. Itseasiassa profeetta oli jopa sanonut, että seksin piti olla nautinnollista. Kristityssä lännessähän seksi olin perin synnillistä aviopuolisoiden välilläkin eikä siitä saanut missään nimessä nauttia. Hämeen-Anttila käsittelee kiinnostavasti esimerkiksi sitä, mitkä seksiasennot olivat sallittuja ja tietenkin puhetta on myös prostituoiduista, sekä naisista että miehistä. Varsin mielenkiintoinen katsaus kulttuurihistorian tähän puoleen.


-Roona-



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Miehen mieli askartelevi voimassa sisäisessä

 Moikka! (100)  Mestari Valkea Lootus istui jalat ristissä lammen rannalla. Taikuus virtasi voimakkaana juuri lammen vieressä, mutta hän sul...