tiistai 28. syyskuuta 2021

Elokuvissa LII: The United States vs. Billie Holiday

 Moikka!


Lee Danielsin elokuva seuraa Holidayn uraa ja kuinka Yhdysvaltain huumevirasto maalitti häntä. Keskeisenä on peiteoperaatio, jota johtaa musta agentti Jimmy Fletcher, johon Holidaylla oli myrskyisä suhde. Pääosaa esittää Oscar-ehdokkuuden arvoisesti Andra Day. Muissa osissa nähdään Trevante Rhodes (Jimmy Fletcher), Garrett Hedlund (Harry Anslinger, FBI:n huumeyksikön johtaja), Miss Lawrence (Miss Freddy, Lady Dayn puvustaja), Erik LaRay Harvey (James Monroe, Billien aviomies), Dusan Ducik (Joe Glaser, bändin saksofonisti) ja Da´Vine Joy Randolph (Roslyn, Billien ystävätär).

Andra Day vetää upean roolin elokuvassa, joka jää kokonaistarinaltaan hieman juonettomaksi. Leffan episodimaisuudesta tulee ajoittain mieleen musiikkidokumentti samoin kuin pitkistä ja suhteellisen löyhästi leikatuista laulukohtauksista. Day kyllä laulaa upeasti ja maneeraa Holidayta uskottavasti, mutta kohtaukset olisivat saaneet olla jollain tapaa napakampia ja yllättävää kyllä olisin toivonut näkeväni yhden montaasi, jolloin useampi Holidayn kappale olisi päässyt leffassa esille.

Minun oli yleisesti vähän vaikea päästä perille, mikä leffan fokus oli. Aivan alussa näytti siltä, että leffa keskittyisi Strange Fruit kappaleeseen ja sen taipaleeseen Holidayn uralla ja sitä kautta kenties mustien oikeuksien liikkeeseen. Aika pian siirryttiin kuitenkin Billien huumeiden käyttöön, josta huumevirasto halusi hänet käräyttää ja sillä tavoin hiljentää lopullisesti. Mukaan tulivat Jimmy Fletcher ja muut. Välillä käytiin puhtaan elämänkertaelokuvan puolella, jossa tarkoituksena on yksinkertaisesti kuvata henkilön elämä syntymästä kuolemaan. Juonellisia huippukohtia oli äärimmäisen vaikea hahmottaa, kun ei tiennyt mikä oli varsinainen pääjuoni. Toinen tästä johtuva ongelma oli, että luulin leffan jo useammassa kohdassa loppuvan (siis sellaisissa, jossa se tuntui mielestäni draaman kannalta luontevimmalta) ja sitten se vain jatkuikin. Siitä tuli tunne, että tämä vain jatkuu ja jatkuu eikä lopu ikinä.

Billien kokaiinin vieroitusoireisiin ei viitattu kuin hänen ollessaan vankilassa ja sairaalassa. Hän oli kuitenkin aika ajoin useammankin kuukauden käyttämättä, mutta oletan ettei tähän puoleen vain oltu haluttu keskittyä. Hän kyllä varoitti Jimmyä huumetripin jälkeen tulevasta huonosta olosta, mutta se on kaiketi vähän sama kuin varoittaisi ryyppääjää laskuhumalasta/ krapulasta.

Elokuvassa on runsaasti valatavan kiinnostavaa aineistoa. Esimerkiksi yleisön reaktio Strange Fruitiin esitettiin hurjan positiivisena. Oliko se sitten todella sitä vai halusiko Daniels vain saada aikaa kunnon kontrastin Anslingeria vastaan, mene ja tiedä. Mustien välisiä konflikteja kuvattiin hyvin ja sitä, kuinka Holiday sai kritiikkiä myös omiltaan, joskus sitä kaikkein kovinta. Eniten pidin siitä, että mustien FBI:n työntekijöiden ei koskaan näytetty menevän hissillä tai portaita alas ja silti katsoja ymmärsi heti, että heidät oli sijoitettu kellariin. Ajoittaisista aidoista arkistopätkistä pidin myös.


-Roona-



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Elokuvissa: LXXXVI: Back to Black

 Heippa! Sam Taylor-Johnson on ohjannut elämäkertaelokuvan Amy Winehousesta. Pääosissa näyttelevät Marisa Abela (Amy), Jack O´Connell (Blake...