tiistai 16. tammikuuta 2018

Neira



Moi!

Neira istui illallisella perheensä kanssa. Pöydässä kävi innostunut kuhina, sillä isä oli heti aluksi kertonut, että he olivat saaneet kutsun kruunajaisiin. Neiran isoveli Nicol ja tämän vaimo olivat onnitelleet isää ja äitiä vuolaasti ja sanoneet, että kutsuja suotiin loppujen lopuksi aika harvoille. Elia oli innostunut heti ja melkein ehtinyt jo alkaa puhua siitä,  millaisia asuja ottaisi mukaan, kun äiti oli ilmoittanut, että jos he lähtisivät Elia ei tulisi mukaan. Se sai aikaan vastalauseita muiltakin kuin Elialta itseltään, mutta äidin mieltä ei muutettu. Hän ei ollut antanut vanhemmalle tyttärelleen anteeksi tämän vapaamielisyyttä, joka oli meinannut pilata perheen maineen ja oli johtamassa epätyydyttävään, joskin rakkaudentäyteiseen aviolittoon. Neira tuki sisartaan kaikkein äänekkäimmin. Ei hänellä ollut mitään menemistä vastaan, hän oli kruunajaisista ihan yhtä iloinen kuin kuka tahansa, mutta jos Elia ei tulisi mukaan, niin äiti keskittyisi täysin häneen ja se olisi rasittavaa. 

”Saanko nousta pöydästä?”, Elia kysyi ja yksinketaisesti nousi odottamatta vastausta ja lähti salista. Se oli varsin hienovarainen mielenosoitus, sillä Elian suuttuessa tapasivat yleensä ovet paukkua ja tavarat rikkoutua. ”Etkö ole hieman liian ankara, äiti? Kruunajaiset ovat ainutkertainen tapahtuma. Et voi kieltää niitä Elialta pelkästään Tamronin takia”, Nicol sanoi. Äiti oli jatkanut syömistään kuin mitään ei olisi tapahtunut. ”Kultaseni, Elia on aiheuttanut tämän ihan itse. Meillä on mahdollisuus löytää Neiralle erittäin sopiva mies ja sitä ei riskeerata ottamalla huithaapeli siskoa mukaan”, hän sanoi osoittaen samalla, että asia oli loppuun käsitelty. Nicol jupisi hetken jotain itsekseen ja Neira huomasi kauheimpien kuvitelmiensa tulleen todeksi. Loppuilta sujui vaivaantuneissa merkeissä ja Nicol vaimoineen lähti aikaisin kotiin.

Neira oli jo menossa sänkyyn, kun isä koputti puoliavoimeen oveen ja tuli sisään. Hän oli hämillään eikä oikein näyttänyt tietävän mistä aloittaa. Neira istui sänkynsä laidalle yöpaitasillaan ja osoitti isälle paikkaa vieressään. Tämä istui ja kiersi kätensä Neiran olkapäiden ympärille. ”Taisit järkyttyä siitä, mitä äitisi sanoi. Älä huoli, minä puhun asiasta vielä hänen kanssaan. Ei sinun tarvitse tehdä mitään mitä et halua”, hän sanoi ja halasi tytärtään tiukasti. Neira hautasi kasvonsa isänsä olkaan. ”Minä tahdon kyllä mukaan. Mutta tahdon, että Elia lähtee myös. Ja Tamron.” Isä huokasi ja silitteli hänen tukkaansa. Neira tiesi, että isä pysyi hiljaa, koska mitään lohduttavaa sanottavaa ei sillä erää enää ollut. Hän nosti päänsä ja yritti hymyillä viekkaasti. ”Kruununprinssihän ei ole vielä naimisissa. Mene nyt äkkiä puhumaan äidille ennen kuin hän saa päähänsä, että minusta tulisi mainio kuningatar.” Isä nauroi lämpimästi ja – Neira huomasi – hieman helpottuneesti. ”Se olisi äidillesikin liian suuri pala. Tehdä sinusta kuningatar.” Hän suuteli Neiran otsaa, toivotti hyvää yötä ja lähti huoneesta.

Seuraavana päivänä Elia ei puhunut aamiaisella mitään, päästi suustaan vain muutaman harvan kiitoksen. Neira ja isä yrittivät pitää yllä keskustelua yleisistä aiheista, mutta äiti puhua pulputti kutsusta ja siitä mihin valmisteluihin oli ryhdyttävä. 

JK. Pätkä on kovin lyhyt siksi, että lähdin kirjoittamaan tätä vääristä lähtökohdista. Unohdin itse keksimäni hahmon iän! Neira ei suinkaan ole kruunajaisten aikaan vielä niin vanha, että äidillä olisi mikään kiire häntä naittamaan. Pikemminkin alkuperäisenä ajatuksena oli, että isosiskon (siis Elian) naittaminen olisi keskiössä ja Neira lähinnä roikkuisi mukana vielä hieman liian nuorena virallisiin esittelyihin hovissa ja sitä kautta aviomiesmetsästykseen. Neiran perheen ”retken” sijoittaminen juuri kruunajaisiin on myös uusi juttu, jota ei alkuajatelmassani esiintyynyt. Siinä Neira on kyllä kuusitoistavuotias (kuten nyt tässä), mutta kuningas on hallinnut jo pari vuotta ja Neira tapaa hänet silloin ensimmäistä kertaa. Eli alunperin Neira perheineen ei edes osallistunut kruunajaisiin kutsuvieraina ja koko porukka tulee mukaan vasta sitten, kun hän on tarpeeksi vanha. 

Tämä tietysti aiheuttaa tälle kirjoitukselle sen, että Eliaa olisi nuorennettava vuodella – puolellatoista, jotta hän olisi sopivan ikäinen tavoittelemaan kuningattaren paikkaa kruunajaisten aikaan (jos olette lukeneet aikaisempia kirjoituksiani, niin arvaattekin varmaan, että puheena oleva kuningas on Kaspian, joka toki etsii/ jolle toki etsitään vaimoa). Ja joo tiedän, että en ole tähänkään tyttöjen ikiä näkyviin kirjoittanut, mutta minulle itselle virhe on piinallisen näkyvä. En ole kirjoittanut Kaspianin, Neiran ja kumppaneiden tarinaa vielä ”paperille” näin pitkälle, mutta sen voin sanoa, että kahdella vuodella, siis sillä onko Neira kruunajaisten aikaan neljätoista- vai kuusitoistavuotias, on oikeasti merkistystä juonen kannalta. En siis valita tässä jutussa tehdystä virheestä ihan huvikseni. Sitä paitsi kaikkeen muuhun, mitä olen esittänyt vaikkapa henkilöiden luonteista, olen varsin tyytyväinen.


                                                        -Roona-

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lempikahvisi sulle sekoitan, osat 4-6

 Moikka! 4.(200) ' Jonossa hänen edessään oli ainakin kymmenen tyttöä. Ja valehtelematta jokainen veti paitansa kaula-aukkoa hiukan alem...