tiistai 31. elokuuta 2021

Elokuvissa LI: Supernova

 Heippa!


” We will not starve for lack of wonders, but from lack of wonder.”

Supernova on tarina miesparista, jonka toinen osapuoli on sairastunut etenevään dementiaan. Pääosia näyttelevät herkästi Colin Firth ja Stanley Tucci.

Elokuva on kahden miehen show – hahmojen Samin ja Tuckerin sekä näyttelijöiden Firthin ja Tuccin. Tuckerin dementia on jo siinä vaiheessa, että hän saattaa lähteä haahuilemaan tietämättä, minne on menossa tai missä ylipäätään on. Pari lähtee viimeiselle asuntoautomatkalleen Britannian kauniille maaseudulle. Suuntana ovat rakkaat paikat, joissa on vierailtu ennenkin ja määränpäänä Samin siskon Lillyn koti. He katselevat tähtiä ja riitelevät kuin vanha aviopari vain voi (he eivät ilmeisesti kuitenkaan ole naimisissa tai sitten vain Sam käyttää sormusta). Lopulta Samille selviää totuus: Tucker haluaa päättää elämänsä ennen kuin sairaus vie hänen muistinsa kokonaan.

Paljon slashia lukeneena – sekä ficcejä että originaaleja – sydämeni suli heti ensimmäisessä kohtauksessa, jossa Sam ja Tucker nukkuivat söpösti lusikassa. Kokonaisuudessa ei nähdä dramaattisia eleitä, suuret aiheet, sairastuminen ja suunniteltu itsemurha puhuvat puolestaan. Ja ennen kaikkea puolestaan puhuu rakkaus, jota Sam ja Tucker selvästi tuntevat toisiaan kohtaan. Firth ja Tucci antavat pienin ja arkisin liikkein ymmärtää, kuinka paljon Sam ja Tucker toisistaan välittävät. Pidin kovasti ensimmäisestä suutelukohtauksesta, jossa taidettiin pussailla poskia ja Tuccin kaljua 😉. Kaksikon koira Ruby on suloinen ja selviääkin, että Tucker on hankkinut sen Samille (ilmeisesti seuraksi ja lohduksi sen jälkeen, kun hän itse on kuollut, mikä kyllä oli surullista). Tykkäsin myös siitä, että kaksikon menneisyyttä valotettiin vain sopivissa määrin. Oli hauska yllätys, että Tucker oli aikoinaan tullut Yhdysvalloista.

Maisemat miellyttivät minua eivät vain kauneutensa vuoksi vaan myös kuvaustavan takia. Ne korostivat ihanasti elokuvan tietynlaista road trip luonnetta. Muutaman freimin rajaus jäi myös erityisesti mieleeni. Suosikkini oli kohtaus, jossa Tucker on pudottanut päivällislautasen, istuu tuolilla ja häntä kuvataan oviaukon läpi olohuoneesta käsin. Sam istuu kuvan ulkopuolella (kameran takana) sohvapöydällä. Pidin myös erityisesti jostain syystä Tuccin puvustuksesta, vaikka kaikki leffan henkilöt pukeutuvat aivan tavallisiin vaatteisiin. Elokuvan nimi liittyy Samin ja Tuckerin yhteiseen tähtiharrastukseen ja se selitetään kauniisti Tuckerin ja hänen kummityttönsä Charlotten välisessä kohtauksessa.

Suosittelen elokuvaa lämpimästi. Se on raskaasta aiheestaan huolimatta kaunis ja lämminhenkinen. Pääosanesittäjien roolisuoritukset ovat hienot ja kestokin on lyhyt, vain puolitoista tuntia. Lyhyessäkin ajassa voi kuitenkin kertoa koskettavia tarinota.

PS. Supernovan traileri on erinomainen. Jos siis et halua jostain syystä katsoa koko leffaa, niin katso ainakin se


-Roona-



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Elokuvissa: LXXXVI: Back to Black

 Heippa! Sam Taylor-Johnson on ohjannut elämäkertaelokuvan Amy Winehousesta. Pääosissa näyttelevät Marisa Abela (Amy), Jack O´Connell (Blake...