maanantai 13. helmikuuta 2023

Elokuvissa LXIX: Avatar: The Way of Water

 Heippa!


Elokuva on pitkään odotettu jatko-osa vuoden 2009 Avatarille. Pääosia näyttelevät Sam Worthington (Jake Sully), Zoe Saldaña (Neytiri), Jamie Flatters (edellisten vanhempi poika Neteyam), Britain Dalton (edellisten nuorempi poika Lo´ak), Sigourney Weaver (edellisten adoptiotytär Kiri), Trinity Jo-Li Bliss (edellisten tytär Tuk), Stephen Lang (Quaritch, taivasväen kenraali), Jack Champion (Spider, ihmispoika, Quaritchin jälkeläinen), Cliff Curtis (Tonowari, riuttaheimon johtaja), Kate Winslet (Ronal, Tonowarin vaimo), Bailey Bass (Tsireya, Ronalin ja Tonowarin tytär) ja Filip Geljo (Aonung, Ronalin ja Tonowarin poika). Ohjauksesta vastaa luonnollisesti James Cameron.

Jake on asettunut Pandoraan ja elää onnellisena Neytirin ja na´vi perheensä kanssa. Perhe on kasvanut kuusihenkiseksi, kahdella pojalla ja kahdella tyttärellä. Rauha kuitenkin päättyy, kun taivasväki eli kuolevan Maan ihmiset palaavat valloittamaan Pandoraa. Na´vien metsäheimo joutuu puolustuskannalle ja täsmähyökkäysiä vaativaan sissisotaan. Lopulta Jake perheineen päättää paeta, sillä hän tietää, että ihmiset metsästävät juuri häntä. He etsivät turvapaikkaa vesina´vien riuttaheimon luota. Ennen pitkää sota kuitenkin seuraa häntä.

Cameron onnistuu perhedraamassa, kun taas sotimisjuoni tuntuu olevan hatarammalla pohjalla. Ensimmäisessä Avatarissa hyvin vahvasti näkynyt Pandoran luonnonvarojen hyväksikäyttö ei tullut nyt juuri esille, toki oli lyhyesti puhetta, että saastuneen Maan asukkaat ennen pitkää tuotaisiin Pandoraan, mitä varten tukikohtia ja muuta rakennuskantaa ja infrastruktuuria perustettiin. Tästä johtuen na´vien yhteys luontoon, joka oli hyvin keskeistä aiemmin, oli muuttunut nyt jotenkin arkipäiväiseksi eikä se enää tuntunut erottavan heitä ihmisistä. Toki suurin osa keskeisistä hahmoista oli nyt na´veja, joille yhteys elämiin ja luontoon on yhtä luonnollista kuin hengittäminen, mutta katsojalle tätä olisi voinut edelleen viilata.

Pidin siitä, miten Jaken perheen keskinäisiä välejä käsiteltiin. Lapsilla tuntui olevan hyvät välit keskenään, vaikka Neteyamilla ja Lo´akilla oli hieman ”pikkuveli tuntee, että isoveli jättää hänet varjoonsa” – tyyppistä hännän vetoa. Olisin halunnut tietää enemmän Kirin erityistaidosta, se tuskin oli vain epileptinen kohtaus, ehkä hän todella kuulee maailmansa, Pandoran sydämenlyönnit. Kentien tästä tulee tärkeää myöhemmissä jatko-osissa. Muutenkin juuri Kiri vaikutti ihastelevan maailmaansa yhdessä katsojan kanssa. Neytiriä oli ehkä hieman turhaan typistetty vain äidiksi ja eläimelliseksi, vihaiseksi soturiksi.

Na´veilla tuntui olevan outoja ennakkoluuloja toisiaan kohtaan. Toki ikänsä metsässä asuneet eivät varmasti aivan heti opi elämään veden mukaan, mutta ei heidän ruumiinrakenteensa sentään niin erilainen ollut, käsivarretkin vahvistunevat, kun joutuu uimaan paljon. Kaikki viidakko-, vedenalais- ja ilmamaisemat olivat todella kauniita.

Leffa oli todella pitkä, mutta kantoi pituutensa melko hyvin. Katsomiskokemuksena oikein kiva.


-Roona-


'

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Elokuvissa: LXXXVI: Back to Black

 Heippa! Sam Taylor-Johnson on ohjannut elämäkertaelokuvan Amy Winehousesta. Pääosissa näyttelevät Marisa Abela (Amy), Jack O´Connell (Blake...