maanantai 22. huhtikuuta 2024

Mietteitä kirjasta CIII: Muusa, Parittomat ja Fahrenheit 451

 Heippa!


Kaksi naista, kaksi aikakautta. Kadonneen maalauksen salaisuus sitoo naiset yhteen Jessie Burtonin kiehtovassa lukuromaanissa. Vuonna 1967 trinidadilainen Odelle pääsee konekirjoittajaksi lontoolaiseen taidegalleriaan ja tutustuu nuoreen mieheen, joka haluaa myydä perinnöksi saamansa taulun. Mutta kuka taulun on maalannut? Taulun arvoitus johdattaa 1930-luvun lopulle sisällissodan runtelemaan Espanjaan, jossa taidekauppiaan tytär Olive Schloss harrastaa maalaamista – salassa. Olive tutustuu perheensä palvelijattareen Teresaan, jonka veli, taitelijan urasta haaveileva vallankumouksellinen Isaac vetää Olivea puoleensa. Kun Isaac ja Teresa kannustava Olivea paljastamaan taiteelliset lahjansa, seuraukset ovat kohtalokkaat.

Minulle tuli Odellesta mieleen Hakekaa kätilö!-sarjan Lucille, joka oli kotoisin Jamaikalta (Odelle muuten mainitsee kirjassa, ettei ole koskaan käynyt Jamaikalla, vaikka onkin kotoisin toiselta Karibian saarelta Trinidadista). Se ei niinkään johtunut kirjaimellisesta kotimaasta kuin samanlaisesta taustasta ja heidän kokemistaan samanlaisista ennakkoluuloista. Myös tuo 30-luvun Espanja tuntui jotenkin tutulta, kun on katsonut joitakin siihen aikakauteen sijoittuvia espanjalaisia draamasarjoja. Pidin Oliven ja Teresan suhteesta ja siitä, miten he kipuilivat toistensa kanssa. Isaac jäi minulle vähän mysteeriksi ja aika kaukaiseksi hahmoksi. Majorie Quickin henkilöllisyyttä oli kyllä kiva kirjan mittaan pohdiskella ja arvailla. Onnistuin keksimään sen ennen kuin se lopussa paljastettiin.

Luomuviljelijä Tommi Saarinen uurastaa Petäjäniemen kartanon mailla – niillä jotka jätettiin suvulle torpparivapautuksen jälkeen Tommin isoisän äidin, Anna Sofian perintönä. Itsepäistä partasuuta ahdistelevat ilmastonmuutoksen riehaannuttamat säät, kasvitaudit ja tuholaiset, mutta myös kiristyvä EU-byrokratia, joka on juuri saanut uudet kasvot. Paikalliseksi luomutarkastajaksi on pestattu vasta Brysselistä palannut agronomi Salla Hartikainen. Tarmokas nuori nainen ei kumarra herroja eikä hehtaareita – lieneekö topakkuus periytynyt hänen kansanedustajana vaikuttaneelta esiäidiltään Hilmalta. Kesästä tulee ennennäkemättömän raju. Petäjäniemen peltojen tienoilla tunteita loukataan puolin ja toisin. Näyttää jo siltä, että joku jää auttamatta paripuoleksi.

Olin pelännyt, etten pitäisi tästä sarjan viimeisestä osasta, koska se hyppää monta sukupolvea Annasta ja Hilmasta eteenpäin 2000-luvulle. Mutta se osoittautui sarjaan sopivan henkiseksi ja erityisesti pidin sen positiivisesta suhtautumisesta luomubyrokratiaan. Mustonen on selvästi tehnyt taustatyönsä ja ymmärtää sekä viljelijää että byrokraattia. Aika jännä, että takakannessa on haluttu antaa ymmärtää, että näkökulmahenkilö olisi Tommi, kun se kuitenkin heti alusta alkaen on Saara. Tykkäsin reippaista muoreista Fannista ja Allista. He tietysti huomasivat heti, että Saara ja Tommi sopivat yhteen. Myös tuo harjoittelija Minnan juttu oli jotenkin tyypillistä draamaa. Harmi toki hänen pojalleen Epulle, sitähän Saara ja kumppanitkin pahoittelivat eniten.

Ray Bradburyn vuonna 1953 ilmestynyt romaani Fahrenheit 451 kertoo ydinsotaan ajautuvasta maailmasta, jossa ihmiset turrutetaan viihteellä. Kirjallisuus on kiellettyä. Sivistyneistö on vaiennettu ja kansa tietämätöntä. Palomiehet polttavat kirjat ja kirjatoukkien talot. Palomies Guy Montag pitää työstään. Hän tapaa naapurissa asuvan eksentrisen Clarissen ja tutustuu sananvapauteen. Viihteen suurkuluttaja, Montagin vaimo Mildred yrittää itsemurhaa ja Clarisse katoaa. Montag alkaa lukea ja joutuu vaikeuksiin auktoriteettien kanssa. Fahrenheit 451 on yksi maailman arvostetuimmista dystopiaromaaneista. Klassikon uudesta suomennoksesta vastaa Einari Aaltonen.

Uusi suomennos kuulusti miellyttävän modernilta ja erityiskiitoksen annan painoksen komealle kannelle. Itse en jotenkin lämmennyt Fahrenheitille, joskaan sitä tuskin on tarkoitettu teoksena ketään lämmittäväksi. Toisaalta Bradbury on osannut ennustaa oikein ääliöviihteen, tositv tähtösistä koostuvan perheen. Toisaalta hän ei ole arvannut, että elämme laadukkaan ja hyvin kirjoitetun tv-draaman kultakautta, toki pääasiassa striimauspalvelujen eikä normaalin ajastetun tv:n kautta. Sota on sokaistuille ihmisille kaukana, kunnes se tulee kirjaimellisesti päälle pommien muodossa. Yksi Mildredin ystävärouvista ei ollut lainkaan huolissaan sotaan joutuneesta siipastaan, kyllähän mies kotiin tulee, kunhan taistelu muutaman päivän päästä loppuu.


-Roona-



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lempikahvisi sulle sekoitan, osat 4-6

 Moikka! 4.(200) ' Jonossa hänen edessään oli ainakin kymmenen tyttöä. Ja valehtelematta jokainen veti paitansa kaula-aukkoa hiukan alem...