tiistai 2. lokakuuta 2018

Elokuvissa 0.6: Lainaleffoja


Moikka!

Tällä kertaa kirjastosta lainattuja elokuvia, koska muistin yhtäkkiä, että sieltäkinhän niitä saa. En ole yhtään kirjaihminen tai mitään. Mutta säästyinpähän tajuamisen kautta vuokramaksuista.
The Girl with All the Gifts kertoo maailmasta, jossa raivoisa mutaatiotauti muuttaa ihmiset ”nälkäisiksi” kutsutuiksi lihaa syöviksi hirviöiksi. Vain pieni määrä lapsia, joilla on ollut tauti jo syntyessään pystyy vastustamaan sen etenemistä. Elokuvan päähenkilö Melanie on yksi heistä. Pääosissa näyttelevät Gemma Arterton, Paddy Considine, Clenn Close ja ensiroolinsa tekevä Sennia Nanua. Elokuva perustuu M. R. Careyn romaaniin Maailman lahjakkain tyttö.

Pidin leffasta, jossa oli melko yleisestä zombiaiheestaan huolimatta paljon omaperäisiä elementtejä. Minua jäi kuitenkin häiritsemään se kaikkein tärkein: miksi Melanie oli muka kaikkein lahjakkain? Tärkein leffan antama viite oli, että juuri hänen aivoistaan ja selkäydinnesteestään voitaisiin valmistaa rokote tautia vastaan. Lisäksi viittaillaan Melanien älykkyyteen ja kykyyn ratkaista arvoituksia. Emme kuitenkaan näe esitettiinkö muille lapsille samankaltaisia kysymyksiä, joten katsojan on vaikea arvioida Melanie älyllistä paremmuutta muihin ”hirviölapsiin” nähden. Rokoteargumentti on vahvempi, koska katsojalle näytetään, kuinka kokeet jonkun toisen lapsen aivoilla ovat epäonnistuneet. Kenties nimen oikeutus tuli paremmin esiin kirjassa.

Nanua oli pirteä Melaniena. Leffassa olisi voitu näyttää olivatko muutkin lapset yhtä kohteliaita ja mukavia kuin Melanie, mutta tekijät ovat ilmeisesti suosineet kirjan näkökulmaa, joka lienee Melanien. Leffan kantaaottavuus pysyttelee hienosti kultaisella keskitiellä. Pohditaan ihmisen ja hirviön, ja toisaalta sivistyneen ja villin rajaa. Sotilaat muistuttavat toisilleen koko ajan kuinka heidän kaitsemansa lapset ovat hirviöitä, jotka ohuen sivistyksen peitteen väistyessä voivat syödä heidät suihinsa. Toisaalta Melanien viimeiset päätökset osoittavat lähes rikollista kylmyyttä, itsekyyttä ja laskelmointia, joka on kaukana eläimellisestä aivoitta tappamisesta.

Goosebumpsissa pääsevät vapaaksi R. L. Stinen kirjoihinsa luomat hirviöt. Zach Cooper muuttaa pikkukaupunkiin ja tapaa naapurissaan asuvan Hannahin, joka sattumoisin on kuuluisan kirjailija Stinen tytär. Hirviöt ovat vankeina lukituissa käsikirjoituksissa, joista yhden Zach tulee tyhmyyttään avanneeksi. Vaikka hän ja Hannah onnistuvat palauttamaan tämän hirviön takaisin kansien väliin uhkaavat muut ketjureaktiona paenneet mielikuvituksen tuotteet nyt heidän kotikaupunkiaan. Elokuvan pääosissa nähdään Jack Black, Dylan Minnette, Odeya Rush, Amy Ryan, Ryan Lee ja Jillian Bell.

Olin valmiiksi semi-kiinnostunut tästä, koska aikoinaan teininä luin jonkin verran Stinen kauhukirjoja. Täytyy tosin myöntää, etten muista niitä juuri mitään nimiä lukuun ottamatta. Toteutus on vähän hassu, mutta toisaalta täytyy kiittää tekijöitä siitä, etteivät ole valinneet perinteistä tietä ja lähteneet tekemään elokuvaa vain yhdestä kirjasta, johon sitten vain lainataan hieman elementtejä muista. En ollut ihan varma pitikö Stine käsittää jonkinlaiseksi parodiaksi todellisesta Stinestä, sen verran outona ja neuroottisena Black leffa-Stinen esitti. Itse olisin ohjeistanut Blackia ottamaan vähän vakavamman kannan hahmoonsa, jolloin tämä olisi ollut edes jonkin verran vakavasti otettava. Ei ihme että Zach kielloista huolimatta uskalsi tavata Hannahia!

Muistaakseni Stinen hirviöt eivät olleet vatsastajapuhujanukke Slappyä lukuunottamatta olleet kovin pelottavia. Kirjailija pelasi pikemmin psykologisilla elementeillä ja sillä, että ihminen itse on luonut mutanttieläimiä/ -kasveja, ja saa ansionsa mukaan, kun ne käyvät häntä vastaan. Elokuva tuo estradille hirviökavalkadin ja on varmasti sopivan hölmö pienemmille lapsille. Ja siinä ohessa aikuinenkin sen ihan hyvin katsoo.


                                                                 -Roona-



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lempikahvisi sulle sekoitan, osat 4-6

 Moikka! 4.(200) ' Jonossa hänen edessään oli ainakin kymmenen tyttöä. Ja valehtelematta jokainen veti paitansa kaula-aukkoa hiukan alem...