maanantai 25. syyskuuta 2023

Elokuvissa LXXVIII: Venetsian aaveet

 Heippa!


Kenneth Branaghin kolmas Hercule Poirot -elokuva tuo näytille vähemmän tunnetun Agatha Christie -tarinan. Pääosissa ovat Kenneth Branagh itse (Hercule Poirot), Tina Fey (Ariadne Oliver, kirjailija), Kelly Reilly (Rowena Drake, oopperalaulaja), Fernando Piloni (Vincenzo di Stefano, Poirot´n henkivartija, ex-poliisi), Michelle Yeoh (ruova Reynolds, meedio), Camille Cottin (Olga Seminoff, kotiapulainen), Jamie Dornan (Leslie Ferrier, lääkäri), Jude Hill (Leopold Ferrier, edellisen poika), Kyle Allen (Maxime Gerard, Alician ex-kihlattu), Emma Laird (Desdemona Holland, rouva Reynoldsin assistentti), Ali Khan (Nicholas Holland, rouva Reynoldsin apulainen, Desdemonan velipuoli) ja Rowan Robinson (Alicia Drake, kuollut tyttö, Rowenan tytär).

Poirot on vetäytynyt omaehtoiselle eläkkeelle Venetsiaan ja palkannut henkivartijan pitämään innokkaat uusien juttujen tarjoajat loitolla. Eräänä päivänä kylään saapuu kuitenkin hänen vanha tuttunsa kirjailija Ariadne Oliver, joka saa hänet lähtemään Halloween-juhliin, jossa kuuluisa meedio rouva Reynolds aikoo pitää spiritualistisen istunnon. Oliko talon tyttären kuolema sittenkään itsemurha? Saako meedio yhteyden piinattuun sieluun?

Katsoin ihan ensi alkuun Wikipediasta, millainen juoni alkuperäisteoksessa on. Leffan voi sanoa olevan adaptaatio Agatha Christien romaanista Hallowe´en Party vain nimellisesti. Tapahtumapaikka on siirretty kotoisesta Englannista Venetsiaan, Rowena Drakesta on tullut oopperalaulaja (joskin hän edelleen on sanottujen Halloween-juhlien järjestäjä), Joyce Reynoldsista, alkuperäisestä 13-vuotiaasta uhrista, on tullut meedio ja rouvashenkilö ja au pair Olgaa on myös vanhennettu ja hänet on muutettu kotiapulaiseksi. Oikeastaan ainoastaan Poirot ja Adriane vaikuttavat säilyneen samoina hahmoina kuin Christien tarinassa.

Juoni on myös muuttunut. Nyt ensimmäinen uhri on Rowenan aikuisuuden kynnyksellä oleva tytär Alicia. Hän on kuollut noin vuosi ennen elokuvan tapahtumien alkua. Alicia on selkeästi paikkaa alkuperäisen Joyce Reynoldsin puutetta, joskin myös hän on pohjimmiltaan eri hahmo. Joycen kuolintavan kaiku nähdään kohtauksessa, jossa murhaaja yrittää hukuttaa Poirot´n omenan nappaamispelin vesiastiaan. Murhaaja on luonnollisesti toinen kuin Christiellä, sillä kyseinen mies ei esiinny Venetsian aaveissa lainkaan. Samoin Leslie Ferrier on herätetty uutta juonta varten henkiin ja on nyt sotatraumasta kärsivä lääkäri (alun perin asianajajan apulainen, kuollut jo ennen tarinan alkua). Leopoldista oli tehty Leslien poika, vaikka hän oli Christiellä Joycen pikkuveli.

Leffan kauhukuvasto oli aika tavanomaista. Pidin erityisesti Tina Feyn ja Jamie Dornanin roolisuorituksista. Fey oli omiaan innokkaana ja reippaana kirjailijana ja Dornan näyttelee väliin niin herkästi, ettei varmaan saanut muistioita, jossa kerrottiin, ettei tällaisista elokuvista jaeta Oscareita. Elokuva on ihan pätevää kauhuviihdettä, jossa itse Poirot jättää hieman kylmäksi.


-Roona-



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Elokuvissa: LXXXVI: Back to Black

 Heippa! Sam Taylor-Johnson on ohjannut elämäkertaelokuvan Amy Winehousesta. Pääosissa näyttelevät Marisa Abela (Amy), Jack O´Connell (Blake...