keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Olipa kerran

Täällä taas,

ensimmäinen (uusi) postaus, johon tulee jotain muuta kuin minun fiktio kirjoituksia.
Ajattelin vähän pohtia, anylysoida ja spekuloida Once Upon a Time -sarjaa (OUAT), jota Suomessa esitetään nimellä Olipa kerran. Se on yksi lempisarjoistani. Suomessa 5. kausi päättyy tämän viikon sunnuntaina ja 6. kauden on ilmoitettu olevan tulossa. Kirjoitus spoilaa 4. ja 5. kauden tapahtumia, joten jos et ole sarjaan vielä tutustunut ja haluat itseksesi perehtyä siihen niin sinua on varoitettu.

OUAT siis tuo perinteiset sadut nykypäivään ja muokkaa ne aikuisille sopivaksi tv-sarjaksi. Keskeisin juonikuvio kytkeytyy Lumikin, hänen perheensä ja pahan kuningatar Reginan (Evil Queen/ ilkeä äitipuoli) ympärille. OUATia esittää Jenkeissä Disneyn omistama ABC-kanava ja siinä tähän menessä esiintyneet sadut ovatkin olleet lähinnä niitä, mistä Disneykin on piirroselokuvia tehnyt. Tosin näitten klassikkoelokuvien juonia on muutettu aika radikaalistikin esim. Peter Pan -mytologian kohdalla.

Aloitetaan 5. kauden loppupuolikkaasta, jossa seikkailtiin Alamaailmassa/ manalassa (Underworld). Tämä viittaa tietenkin Hercules-leffaan ja Haades ja Hercules (sekä Megara) ovatkin luonnollisesti mukana. Muutamaa asiaa voi kuitenkin vekslata:
Alamaailma itsessään oli mielestäni onnistuttu tuomaan sarjaan mainiosti. Seepian sävyisine maisemineen se vastasi myös yllättävän hyvin antiikin mytologiaa. Antiikissa kun karkeasti sanottuna ajateltiin, että sielut ovat Manalassa tietyssä muistamattomassa, harmaan tylsistyneessä tilassa. Jopa tietty kristillisyys on saatu ensi katsomalta sujahtamaan mukaan hyvin - manalasta kun päädytään ennen pitkää joko hyvään tai pahempaan paikkaan (eli siis taivaaseen tai helvettiin).
Tämän jälkeen tuleekin sitten ongelmia:

1. Haades tuntuu vetävän hirveät pultit siitä, että sieluja lähtee manalasta. Toki häntä varmaan ärsyttää, että päähenkilöt auttavat sieluja siirtymään nimenomaan parempaan paikkaan, mutta pitäisihän hänen olla tottunut siihen, että sieluja tulee ja menee manalassa. Ainoat, jotka - sarjan loren mukaan - pysyvät manalassa vaikuttavat olevan ne, jotka päätyvät kadotettujen sielujen jokeen. Pääpoittini on, että Haadeksen pitäisi suhtatua asiaan huomattavasti rauhallisemmin ja lähinnä jokapäiväisenä proseduurina.

2. Keskeneräiset asiat, joiden takia sielut ovat välitilassa (siis manalassa). Kauden suurimmassa draamakohdassa Emma vannottaa Killiania (Hook/ Kapteeni Koukku), ettei hän vain tee Emmasta itselleen sitä "keskeneräistä asiaa". Kohta on sinänsä epälooginen, koska aiemmissa jaksoissa on jo näytetty, että ihmiset eivät yleensä tiedä, mikä heidän keskeneräisyytensä on eivätkä myöskään voi itse sitä päättää. Esim. Cora vaikutti olevan varma siitä, että Reginan poissaamisella manalasta on ainakin jotain tekemistä hänen "keskeneräisen asiansa" kanssa, mutta asian laita ei ollutkaan näin.

Sitten kauden alkupuoliskoon, jossa nähtiin Emma Pimeänä Olentona (Dark One).
Meille on näytetty kolme erilaista Pimeä olento-tyyppiä sarjan aikana. Emma, joka pystyy ja haluaa vastustaa pimeyttä ja omaa suuret valotaikuuden voimat. Tittelintuure, joka varmaankin pystyisi, mutta ei luonteen piirteidensä takia halua pimeyttä  ja sen antamaa voimaa vastustaa. Ja sitten on tietysti Killian, jonka pimeys ottaa valtaansa hetkessä eikä hän edes kykene taistelemaan sitä vastaan. Tässä on selvästi kaksi ääripäiden ja yksi kultaisen keskitien esimerkki eli aika selvä arkkityypittely. Varmaankin aiemmat pimeät olennot ovat sijoittuneet skaalalle laajemmin.
Emman muuttuminen Pimeäksi olennoksi oli ihan mielenkiintoinen juonen käänne, mutta se miten hän sai Killianilta salattua, että tämäkin on Pimeä olento menee yli ainakin minun ymmärryksen. Vaikka Emma viekin Koukun muistot siitä, että tämä muuttui/ muutettiin pimeäksi olennoksi, olisihan asian pitänyt rueta näkymään Koukussa (aivan kuten se näkyi Emmassa ja Tittelintuuressakin - jopa heidän ulkonäössään). Vai langettiko Emma muka jonkun loitsun, joka estää nämä muutokset? Ainakaan sarjan sisäisen logiikan ja sen mitä pimeästä olennosta ja pimeistä voimista/taikuudesta ylipäänsä on kerrottu mukaan tämän ei kai pitäisi olla mahdollista.

Lopuksi vielä vähän tulevaisuudesta:
(Tätä kirjoittaessa en ole vielä nähnyt 5. kauden päätösjakson toista osaa, joten katsotaan pysyvätkö nämä juonilangat auki 6. kaudelle vai suljetaanko ne kuitenkin)

On jo tiedossa, että 6. kaudella esiintyy Dr. Jerkyll/ Mr. Hyde. Se onko tämä tarinalinja puolikkaan kauden mittainen on toki vielä arvoitus.
Samoin Paha kuningatar (Evil Queen) tulee ilmeisesti seikkailemaan Reginasta erillisenä eli siis itsenäisenä hahmona.
Lisäksi minä ainakin kiinnitin huomiota, kun Henry ja Violet selasivat niitä Olipa kerran-kirjoja, että siellähän seikkaili kuvissa tutunoloinen tuulimyllyjä vastaan taisteleva ritari. Eli saadaankohon mahdollisesti tulevaisuudessa jokin Don Quijote -sivujuoni?

Minusta on kiva, että tarinoiden valintaan laajennetaan Disneyn ulkopuolellekin. Toisaalta kyllä Disney elokuva-aihessakin on vielä käyttökelposia, vaikka nyt Tarzan. Toivottavasti myös Anna ja Kristoff palaavat ainakin visiitille jossakin vaihessa, sillä pidin heistä paljon (ja huomattavasti enemmän mitä Frozenissa). Tätä kyllä vähän pedattiin, kun kerrottiin, että Kristoff ja David (prince Charming/ Lumikin puoliso) tuntevat toisensa jostain aikojen takaa ja jätettiin sitten koko asia auki.

Mutta tässäpä tätä pohdintaa jo olikin. Toivottavasti jotakuta kiinnostaa ;)


                                                                   -Roona-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lempikahvisi sulle sekoitan, osat 4-6

 Moikka! 4.(200) ' Jonossa hänen edessään oli ainakin kymmenen tyttöä. Ja valehtelematta jokainen veti paitansa kaula-aukkoa hiukan alem...