tiistai 23. marraskuuta 2021

Elokuvissa LIV: Eternals

 Heippa!


Marvel-elokuva Eternals kertoo kuolemattomista olennoista, jotka ovat tulleet Maahan Olympia-planeetalta ja muokanneet historiaa ja ihmisten sivilisaatioita. Osissa nähdään Gemma Chan (Sersi), Richard Madden (Ikaris), Angelina Jolie (Thena), Salma Hayek (Ajak), Kumail Nanjiani (Kingo), Lia McHugh (Sprite), Brian Tyree Henry (Phastos), Lauren Ridloff (Makkari), Barry Keoghan (Druig), Ma Dong-seok (Gilgamesh), Harish Patel (Karun) ja Kitt Harrington (Dane Whitman). Komeuden on ohjannut Oscar-voittaja Cloé Zhao.

Tämän oli hyvän mielen filmi, mikä on varsin harvinaista MCU-kokonaisuudessa. Toki tässä oli perinteinen draaman kaari petoksineen ynnä muineen, mutta minulle se oli aika lailla toissijaista. Pidin kovasti siitä, miten hahmot oli upotettu historiaan. He eivät olleet jumalia – mitä sivumennen sanoen korosti mukavasti se, että kullakin oli vain varsin rajattu supervoima – vaan heistä tuli taruihin sankareita kuten Gilgamesh ja Ikaris. Thena Athenen esikuvana oli tietysti jumala, mutta kreikkalaiset jumalat antropomorfisina poikkeavat aika lailla kristillisestä jumalkäsityksestä, joten sen voi antaa anteeksi. Nimistä puheen ollen, Sersi ja Cersei lausutaan niin samalla tavalla, että minua huvitti joka kerta, kun Madden tai Harrington sanoi Sersin nimen. (Selvennökseksi: kummatkin miehet näyttelivät Game of Thronesissa, jossa oli Cersei-niminen hahmo.)

Tykkäsin elokuvan seikkailullisuudesta ja juonen tietynlaisesta ´höpsöydestä´. En tarkoita, että juoni olisi hölmö, mutta siinä on jotakin sellaista, jota nykyelokuvilta usein kaipaan, sellaista leikkisyyttä, jota oli vaikka Indiana Joneseissa tai Muumio-elokuvissa. Lienee pakko mainita representaatiosta, joka on monipuolinen: rooleissa nähdään vaaleita, tummia, aasialaistaustaisia ja latinonäyttelijöitä. Lisäksi yksi Ikuisista on homoseksuaali ja yksi kuuro. Samaistumispintaa löytyy siis varmasti lähes jokaiselle katsojalle. Henkilökohtaisesti pidin siitä, ettei kenenkään olemukseen puututtu sen tarkemmin, he olivat mitä olivat ja sillä hyvä. Mutta joku olisi saattanut kaivata vähemmän erikoistapauksia, jotta yksittäisiin olisi voitu keskittyä enemmän.

Historiafriikkinä tykkäsin Mesopotamia-kohtauksista. Itse asiassa oli hyvä ratkaisu, että historiaosiot keskittyivät pääosin yhteen paikkaan. Jotenkin trailerista tuli fiilis, että leffassa saattaa olla jokunlainen historiakimara, mutta sitä ei onneksi tullut. Muutenkin yllätyin iloisesti, vaikka ei traileri huono ollut. Näyttelijöistä pidin paljon Sersin esittäjästä Gemma Chanista ja Spriten näyttelijästä Lia McHugh´sta, joka oli maskeerattu niin androgyynisen näköiseksi, että hänen sukupuoltaan oli mahdoton päätellä. Deviaanit olivat aika perusavaruusmonstereita. Ehkä ne kehittyvät tulevaisuudessa joksikin muuksi, etenkin se, joka imi Ajakin ja Gilgameshin voimat. Musiikki tuki mainiosti leffan teemoja.

Voin suositella elokuvaa ainakin kaikille MCUsta kiinnostuneille. Mielestäni se on mukava toimintaleffa myös muille, mikäli joidenkin viitteiden hämäriksi jääminen ei haittaa.


-Roona-



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Elokuvissa: LXXXVI: Back to Black

 Heippa! Sam Taylor-Johnson on ohjannut elämäkertaelokuvan Amy Winehousesta. Pääosissa näyttelevät Marisa Abela (Amy), Jack O´Connell (Blake...